Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Handboek Biobased na-isoleren met tips voor duurzaam dak

handboek biobased na-isoleren

5 februari 2024

Home » Blogs Woontlekker » Handboek Biobased na-isoleren met tips voor duurzaam dak

Een boekje met biobased bouwdetails voor de renovatie van daken met ecologische isolatiematerialen. Inclusief bouwdetails met mooie leesbare tekeningen. Die vind je in het handboek Biobased na-isoleren van Building Balance. Met name de detailtekeningen maken het interessant als je je wilt verdiepen in hoe je een dak na-isoleert met ecologische bouwmaterialen. Gratis te downloaden.

Werken met ecologische isolatiematerialen geeft significante voordelen: ze zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen die niet schadelijk zijn, maken wonen het hele jaar door veel comfortabeler en verlagen je energiekosten. Ze beperken de CO2-uitstoot van materialen en zorgen voor CO2-opslag. De synthetische toevoegingen zijn tot een minimum beperkt, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat.

Wat voor biobased materialen kun je gebruiken? De materialen/gewassen die beschikbaar zijn op de Nederlandse markt en na tests volgens Building Balance bewijzen dat ze toegepast kunnen worden zijn vlas, houtvezel, hennep, miscanthus, graanstro en gras. In de toekomst zullen er materialen bijkomen.

In het handboek biobased na-isoleren daken vind je informatie over waarom je met ecologische materialen zou willen isoleren, hoe je dat goed doet en welke je kan toepassen. Een concreet stappenplan helpt je op weg. Met name de detailtekeningen in dit handboek zijn interessant als je je wilt verdiepen in hoe je dit aanpakt.

Met detailtekeningen na-isolatie

Na-isoleren is niet eenvoudig, vooral omdat elke bouwperiode zijn eigen specifieke opbouwdetails heeft en dat verschillende uitdagingen met zich meebrengt. In het handboek vind je detailtekeningen voor de na-isolatie van woningen jaren 50–70 en jaren 80–90. In detail kun je ze ook los van https://buildingbalance.eu/kennis/ halen. Als je de download van het handboek aanklikt op die pagina, zie je voor een aantal bouwperiodes individuele detailtekeningen voor de na-isolatie. Je kunt ze direct openen en opslaan op je eigen apparaat.

  • Jaren 50 daknok detailtekening
  • Jaren 50 dakvoet detailtekening
  • Jaren 50 woningscheidende wand detailtekening
  • Jaren 90 daknok detailtekening
  • Jaren 90 dakvoet detailtekening
  • Jaren 90 woningscheidende wand detailtekening
handboek biobased na-isoleren

7 redenen voor ecologische isolatie

Het handboek Biobased na-isoleren somt 7 redenen voor ecologische isolatie. Een belangrijke is vocht te lijf gaan. Een op de vijf Nederlanders woonde in 2018 in een huis met vochtplekken of schimmels. In 40% van oude huurwoningen gebouwd voor 1960 zit zelfs vocht en schimmels. Een gemiddeld gezin produceert binnenshuis 10 liter vocht per dag. Dat kan bij de huidige dampdichte manier van bouwen maar moeilijk naar buiten. De vezels in ecologische isolatiematerialen kunnen damp opnemen en vocht vervoeren van de warme vochtige binnenruimte naar buiten. Binnenshuis zorgt dit, samen met goede ventilatie, voor een stabielere luchtvochtigheid. Veel gezonder!

Winterwarm en zomerkoel

De goede thermische isolatie van biobased materialen zorgt voor een winterwarm en zomerkoel huis. . Ecologische isolatiematerialen scoren hier goed op warmteopslagcapaciteit. Daarmee houd je het huis juist in de zomer koel. Een dakconstructie met 14 centimeter ecologische isolatie kan ervoor zorgen dat hitte van buiten pas na 10 uur doordringt naar binnen, als het buiten alweer afgekoeld is. Dit effect heet: faseverschuiving, het wordt in het handboek uitgelegd.

Je kunt al wel vermoeden dat dit alles je ook geld gaat besparen! Door de lagere luchtvochtigheid kun je op een lagere temperatuur stoken omdat de luchtvochtigheid voor een groot deel ook de gevoelstemperatuur bepaalt. Bovendien bespaar je op de lange termijn omdat er geen vocht- en schimmelproblemen ontstaan wat onderhoud noodzaakt. Doordat ecologische isolatie ook isoleert tegen hitte van buiten, ben je minder geld kwijt omdat een airco niet nodig is.

Tips, stappenplan en bouwdetails

Wist je dat wel 30% van het warmteverlies in slecht geïsoleerde huizen via het dak plaatsvindt? Het loont dus om daken goed te isoleren. Met steeds extremere hitte in de zomermaanden is het ook fijn als de hitte buiten blijft. Ook daarvoor is dakisolatie essentieel. Ecologische isolatiematerialen hebben unieke kenmerken, in de verwerking én het comfort. Met name de detailtekeningen maken dit handboek Biobased na-isoleren interessant als je je wilt verdiepen in hoe je een dak na-isoleert met ecologische bouwmaterialen.

Download Handboek Biobased na-isoleren

Meer lezen over biobased materialen

Gids Biobased isoleren boordevol kennis, materialen en adressen

Bouwboeren zaaien de basis voor jouw huis

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!