Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Hennep hout: duurzamer alternatief voor houten vloer

Hennep hout

25 november 2023

Home » Blogs Woontlekker » Hennep hout: duurzamer alternatief voor houten vloer

Een vloer met een houten look is in veel huizen populair. Het is tijdloos, geeft een warm gevoel en er zijn heel veel verschillende opties. Opties lopen uiteen van parket tot hout tot laminaat. Heb je al eens gehoord van hennep hout? Een vloer die een houten look heeft en gemaakt is van hennepvezels. Heeft veel voordelen, bijvoorbeeld CO2 negatief en de hoge hardheid. Dit maakt hennep hout een van de meest duurzame vloeren. Meer over het materiaal en de voor- en nadelen in dit blog.

Hoe wordt hennep hout gemaakt?

Hennep hout is gemaakt van hennepvezels afkomstig van de hennepplant. Het snelgroeiende gewas kan elk half jaar worden geoogst. Hiermee is het een stuk duurzamer dan hout van bomen, dat jaren nodig heeft om te groeien. Na de oogst worden de vezels in de lengte uit elkaar getrokken en in een speciaal bad gedaan. Vervolgens worden de vezels gedroogd en in een mal geperst. De lijm die de vezels aan elkaar plakt tot een stevige plank is op biologische basis.

Meer weten over biobased producten? Lees dan dit blog over de catalogus van biobased bouwmaterialen. 

Product uit de VS

Hennep hout is ontwikkeld in de Verenigde Staten en wordt HempWood genoemd. Greg, de bedenker van dit product, was op zoek naar een vloer van bamboe toen hij bedacht dat hetzelfde met hennep kon worden gedaan. Hennep groeit sneller dan bamboe, is sterker en kan ook in andere klimaten groeien. Volgens Greg dus een veel duurzamer alternatief. 

Momenteel is het product enkel in de Verenigde staten op grote schaal verkrijgbaar. Maar, in Nederland kan je er ook aan komen, zie bijvoorbeeld de site HempWood Nederland. Er is momenteel nog geen fabriek in Nederland of Europa voor hennep hout productie. Dit betekent dat hennep hout uit bijvoorbeeld de VS komt. Een behoorlijke belasting op het milieu en dus goed om mee te nemen bij het overwegen. Bekijk dus de herkomst van het materiaal dat je overweegt aan te schaffen.

Meer voordelen dan hout

Hennep hout heeft vooral veel voordelen als het gaat om duurzaamheid. Hiermee is het product wellicht wel aantrekkelijker dan alternatieven. We zetten wat belangrijke voordelen hieronder voor je op een rijtje:

  • CO2 negatief. Hennep hout is gemaakt van biobased materiaal waardoor het CO2 opslaat. Tijdens het oogsten en verwerken van het materiaal komt er wat CO2 vrij, maar dit is minder dan dat het materiaal opslaat. Het is echter wel belangrijk dat het niet van ver komt en er veel transport nodig is, want dat kan veel CO2 uitstoten.
  • Door het gebruik van biologisch afbreekbare lijm is het een volledig biobased product. Hierdoor is het product dus circulair en ontstaat er geen afval. Daarnaast is het ook een recyclebaar product. 
  • Tijdens het proces is er geen sprake van restafval. Elke vezel wordt verwerkt. Zo gaat er niks van het product verloren. 
  • Laag gehalte van VOS (Vluchtige Organische Stoffen). Deze stoffen verdampen bij kamertemperatuur en zijn slecht voor de gezondheid. Producten met een hoog gehalte van VOS zijn bijvoorbeeld verf die niet op waterbasis is, benzine en lijm.
  • De aangroei van hennep is zo’n 120 dagen, dit is zeer snel (vergeleken met hout, bamboe of eucalyptus). Hierdoor heeft het een lage impact op de natuur en het milieu. Er is hierdoor geen sprake van bodemerosie en aantasting van het bos. 
  • Sterker dan hout. De hardheid van hennep hout is 2200 vuren (vuren is een manier om de hardheid van hout uit te drukken). Dit is 20% sterker dan eikenhout en de sterkste vezel die je in de natuur zal vinden. Een sterk materiaal gaat langer mee en is hierdoor duurzamer. 
  • Hennep kan goed groeien in Nederland. Als het hennep hout hier wordt geproduceerd, zorgt dit voor een nog lagere CO2 voetafdruk. 
  • Net als hout, is het mogelijk dit product opnieuw te schuren en te lakken. Hierdoor kan het ontzettend lang meegaan. Een lange levensduur is positief voor de duurzaamheid. 

Materialen vergelijken

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer en wil je graag wat opties afwegen? Download dan het gratis e-book Duurzame vloer kiezen. Hierin lees je over alle soorten vloeren op het gebied van duurzaamheid. Je vind informatie over de vloeren en kan ze op deze manier vergelijken. Daarnaast staan er ook andere tips in waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe vloer gaat kiezen en leggen. 

Hennep hout te nieuw?

Dit product heeft veel voordelen. Is het hiermee ook een van de meest duurzame vloeren? Ja en nee. Het heeft namelijk zeker veel voordelen ten opzichte van hout, wat ook al een heel duurzame keus is. Zeker de groeitijd en milieu-impact is interessant vergeleken met hout. Maar doordat het een nieuw product is wat nog volop in ontwikkeling is, zijn er toch een paar factoren die, volgens ons, duurzamer kunnen:

  • Het product wordt momenteel nog niet dichtbij huis geproduceerd. Het transport zorgt voor een hoop CO2 uitstoot wat de CO2-negativiteit niet ten goede komt. 
  • Hennep hout heeft momenteel geen klik-systeem. Hierdoor is het moeilijk opnieuw te gebruiken in een andere woning. 

Daarnaast vergt het, net als bij veel nieuwe producten, een behoorlijke investering. Het is duurder dan de gemiddelde houten vloer. Maar het product is ook een stuk duurzamer dan de gemiddelde houten vloer. Hennep heeft namelijk nog meer duurzame voordelen vergeleken met hout. Dit maakt hennep hout in ieder geval een product om in de gaten te houden. Zeker wanneer de productie op Nederlandse schaal is en er ook een klik-systeem verkrijgbaar is.

Biobased productie ten koste van voedselproductie?

Er is veel enthousiasme over de opkomst van biobased materiaal. Toch zijn er ook wat geluiden van kritiek: gaat de productie van biobased bouwmateriaal niet ten koste van de voedselproductie? Het is namelijk niet de bedoeling dat de mensen niet kunnen eten omdat er enkel biobased bouwmaterialen op onze landbouwgrond worden geproduceerd. Hier kunnen wij een kort antwoord op geven: nee. 

Hennep verbetert namelijk de teeltbodem. Het stopt mineralen in de bodem waardoor de gewassen die na hennep op het land groeien, een betere oogst zullen hebben. Het heeft, mits er roulatie plaatsvindt, dus juist een positief effect op de voedselproductie. Meer lezen over vezelrijke gewassen en hun concurrentie met de voedselproductie kan hier

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!