Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Hoe kies je een duurzaam kozijn?

duurzaam kozijn

15 augustus 2022

Home » Blogs Woontlekker » Hoe kies je een duurzaam kozijn?

Je huidige kozijnen zijn aan vervanging toe, maar welk soort kozijn is het meest geschikt én tegelijk een duurzame keuze? Kozijnen voor raam, pui of buitendeur zijn er in verschillende materialen: hout, aluminium, kunststof, staal. Waar moet je op letten als je een duurzaam kozijn wilt? Dit blog noemt de voor- en nadelen van elk materiaal. Handig bij de afweging of lagere energielasten belangrijk zijn, weinig onderhoud en/of een lange levensduur.

Een kozijn is duurzaam als het tijdens de productie het milieu niet te veel belast, vernieuwbaar is, goed isoleert, weinig onderhoud nodig heeft en lang meegaat. Alle materialen die voorbij komen in deze blog zijn op een manier duurzaam, de een meer dan de ander. Belangrijk dus om je goed te informeren voordat je keuzes maakt.

Waar moet je op letten?

Voordat ik inga op de voor- en nadelen van de materialen, is het belangrijk om op een rijtje te hebben waar je op moet letten als je nieuwe kozijnen gaat plaatsen. Houd het volgende in gedachten bij de keuze voor nieuwe kozijnen:

  • Uitstraling van het huis. Een houten kozijn heeft een heel andere uitstraling dan een kozijn van staal. Let er daarom op welke stijl kozijn het best bij de architectuur en uitstraling van het huis past.
  • Isolatiewaarde van het kozijn. Hoe lager de U-waarde (de isolatiewaarde) van een kozijn, hoe beter geïsoleerd. Verschil in U-waardes is veel minimaler dan vroeger, waardoor het juist ook loont om te letten op het glas in het kozijn. In dit blog lees je over de plaatsing van HR++glas in ons huis.
  • Levensduur van het materiaal. Hout is een natuurlijk materiaal en misschien wel CO2-neutraal, maar het is 2x zo snel aan vervanging toe, vergeleken met alternatieven.
  • Prijs. Vergeet niet de onderhoudskosten en levensduur in je overzicht mee te nemen.
  • Onderhoud. Hoe onderhoudsarm wil je het hebben? Is schilderen geen probleem, of moet het met een sopje gedaan zijn?  
  • Openen van het raam. Denk na over de draairichting van het raam, niet alle kozijnen kunnen naar beide kanten open.

Hout: natuurlijk en uitstraling

Houten kozijnen geven vaak een luxe uitstraling. Mits je ze goed onderhoudt. Eens in de zoveel jaar moeten ze opnieuw geschilderd worden om te voorkomen dat het materiaal verslechtert en gaat rotten. Dankzij verbeterde zaagtechnieken, verf en lijm, is dit onderhoud gelukkig niet meer zo frequent nodig als vroeger. En is herstel nodig, dan is dat eenvoudiger geworden. Een kozijn van kunststof moet bij schade vaak helemaal vervangen worden.

Over het algemeen geldt dat houten kozijnen minder lang meegaan dan kunststof kozijnen. Dit gaat echter vaak over zacht houten kozijnen, van grenen- of vurenhout. Hardhouten kozijnen gaan soms zelfs langer mee dan 40 jaar. Belangrijk voordeel: na een likje verf zien de kozijnen er weer uit als nieuw.

Uit onderzoek van onder andere kenniscentrum Centrum Hout blijkt dat houten kozijnen vrijwel altijd de laagste milieu impact hebben. Dit komt met name doordat CO2 in het materiaal zelf wordt opgeslagen. Hout heeft meestal meer gewicht dan kunststof, dus het heeft wel een andere milieu impact, bijvoorbeeld tijdens het vervoer van het materiaal.  

duurzaam kozijn hout

Aluminium: minimaal onderhoud

Aluminium kozijnen zijn gekend om hun moderne en strakke uitstraling. Ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar waardoor je er verschillende designkanten mee uit kunt. Daarnaast is het een sterk materiaal dat betrouwbaar is: het zet namelijk niet uit bij warmte of kou.

De levensduur van een aluminium kozijn is 25 tot 50 jaar. Dit is niet zo lang als kunststof kozijnen, maar ze zijn vrijwel 100% recyclebaar. Dit maakt ze relatief gezien een zeer duurzame optie, hoewel ze ten aanzien van energieverbruik minder duurzaam zijn. Ze hebben een hogere U-waarde dan hout of kunststof. Het glas zelf kan aan die betere isolatiewaarde ook een hoop bijdragen, dus neem ook dit mee in je onderzoek vooraf.

Een voordeel om voor aluminium (of kunststof) kozijnen te kiezen is het minimale onderhoud. Het materiaal is corrosiebestendig en gaat dus niet roesten en trekt geen vuil of stof aan. Het enige onderhoud is de schoonmaak, en dat doe je met een spons. Het onderhoud kost je weinig, wat de iets grotere investering in balans brengt.

Kunststof: isoleert en gaat lang mee

Kunststof kozijnen hebben veel overeenkomsten met aluminium kozijnen. Zo zijn ze goedkoop in onderhoud, makkelijk schoon te maken en grotendeels recyclebaar. Daarnaast hebben kunststof kozijnen een betere isolatiewaarde dan hout en aluminium.

Als je naar de prijs kijkt zijn kunststof kozijnen aantrekkelijk: ze zijn de goedkoopste optie in aanschaf. Maar ook door de lange levensduur (soms wel 70 jaar) en het feit dat er vrijwel geen tussentijds onderhoud nodig is.

Kunststof kozijnen vindt niet iedereen mooi. Maar er is steeds meer mogelijk op het gebied van uitstraling van de kozijnen. Zo zijn er bijvoorbeeld kunststof kozijnen met een hout-look. Kan een goede optie zijn: luxe uitstraling, weinig onderhoud.

Staal: design, maar geen isolatie

Dit soort kozijnen zijn populair vanwege de stoere industriële look. In interieurprogramma’s zie je ze vaak: stalen binnendeuren en stalen meubels. Je kunt stalen kozijnen en puien ook buiten plaatsen. Doordat staal een enorm sterk materiaal is, is er minder materiaal nodig om het glas te dragen. Het resultaat? Slankere profielen en mogelijk meer lichtinval in huis.
Maar ik zeg er direct bij: staal is niet isolerend, dus als je op je energielasten wilt besparen niet de eerste keuze.

In de meeste gevallen gaan stalen kozijnen nóg langer mee dan kunststofkozijnen. Als je naar de levensduur kijkt staan stalen kozijnen bovenaan. En als ze dan toch aan vervanging toe zijn, zijn je oude kozijnen 100% recyclebaar. Helemaal onderhoudsvrij zoals kunststof of aluminium kozijnen zijn ze niet. En de speciale laag tegen roesten moet je niet met agressieve schoonmaakmiddelen behandelen, daar kunnen ze niet tegen.

Stalen kozijnen hebben verschillende nadelen. Zo zijn ze verreweg het duurst in aanschaf, al verschillen de prijzen enorm per leverancier. Dit kun je terugverdienen door hun lange levensduur. Dit is het enige duurzame voordeel. Stalen kozijnen hebben geen isolerende functie waardoor de U-waarde van het materiaal hoog is. Dit draagt bij aan de warmte in je huis ’s zomers en koude in de winter. Met het veranderende klimaat niet zo wenselijk.

Duurzaam kozijn door mix van materialen

In je zoektocht kun je ook nog tegenkomen dat verschillende kozijnproducenten materialen combineren voor een duurzaam kozijn. Ze gebruiken aluminium of kunststof aan de buitenzijde, en hout aan de binnenkant. Op deze manier blijft het warme karakter van hout behouden, terwijl de buitenkant duurzame beschermd is. Kan interessant zijn voor jouw woning.

Budgetaanpak isolatie

Soms is het vervangen van je huidige kozijn voor een duurzamere variant de meest geschikte optie. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk, bijvoorbeeld door een kleine beurs, of omdat je in een huurhuis woont. Een budgetaanpak kan dan een deel van de oplossing vormen zodat je de isolatie en het comfort verbetert en tocht vermindert. Ideeën? Op Woontlekker vind je bijvoorbeeld een blog over hoe je zelf tochtstrips kunt installeren om van tocht in het kozijn af te komen.

Meer over een duurzaam kozijn

Afgelopen juni verscheen bij het vakblad Bouwtotaal een artikel waarin houten, kunststof en aluminium kozijnen worden vergeleken (dus niet staal). Dat gaat dieper in op technische en financiële details. Dat artikel vind je hier. Voor deze blog op Woontlekker hebben we dit artikel als uitgangspunt gebruikt.

Er is veel mogelijk, dat blijkt wel uit deze blog. Ga je zelf op onderzoek uit naar een kozijn voor raam, pui of buitendeur, dan ontdek je online een woud van informatie, veelal met commerciële insteek. Dat is niet erg, maar het maakt overzicht krijgen er niet eenvoudiger op. Laat je leveranciers langskomen, beperk je dan niet tot 1 of 2. Heb je een aannemer of bouwbegeleider, vraag die dan ook naar zijn mening en voorkeur.

PS: benieuwd naar hoe wij ons huis verduurzaamden? Dat lees je in deze overzichtsblog.

Andere interessante blogs…