Je eigen woning verduurzamen verdien je vaak terug: in energiekosten maar ook in de woningwaarde. Misschien is het voor veel woningeigenaren een no-brainer om te investeren, voor huurders is dat het niet. Naast het feit dat er meestal niet veel aan de woning mag worden veranderd, is het financieel niet altijd aantrekkelijk om veel te investeren. In dit blog een overzicht van huurvriendelijke maatregelen om je huurwoning te verduurzamen. Het resultaat: minder energiekosten hebt én meer wooncomfort.
De maatregelen die in dit artikel aan de orde komen zijn gemakkelijk zelf uit te voeren, kosten niet al te veel geld en zijn natuurlijk ook in andere soort woningen toe te passen. Er wordt in dit artikel huurwoning als focus gebruikt omdat het slechts een kleine investering is, en de maatregelen gemakkelijk kunnen worden teruggedraaid, ideaal voor huurders dus.
Disclaimer: In dit artikel wordt gebruik gemaakt van links die Woontlekker geld kunnen opleveren. Het kost jou geen extra geld en helpt ons de website te onderhouden.
Zo eenvoudig mogelijk je huurwoning verduurzamen
Waarschijnlijk heb je de meeste van deze maatregelen al toegepast omdat ze routine zijn geworden. Toch zetten we ze voor je op een rijtje, misschien haal je er inspiratie uit!
- Een groene energieleverancier kiezen. Greenpeace maakt elk jaar een overzicht van de duurzaamste leveranciers.
- Apparaten die veel stroom verbruiken de deur uit doen. Denk hierbij aan een droger, maar ook een oude ijskast die veel stroom verbruikt.
- Ledlampen gebruiken, maar waarschijnlijk doe je dit al!
- Maak gebruik van een slimme thermostaat zodat je huis niet maximaal wordt verwarmd als je de deur uit bent.
- Zorg dat je een tochtborstel voor je brievenbus hebt, want andere verlies je veel warmte.
- Ontlucht af en toe je radiator, zo kan deze beter verwarmen en heb je minder energie nodig. Zorg er ook voor dat je radiator vrij staat! Een bank of ombouw zorgt ervoor dat de warmte minder goed verspreid wordt waardoor er meer energie nodig is voor hetzelfde resultaat.
- Probeer te wassen op lagere temperaturen en hang je kleding te drogen in plaats van deze in de droger te stoppen.
- Zet de verwarming een graadje lager! Met radiatorventilatoren (daar lees je hieronder meer over) hoef je het dan niet eens kouder te hebben!
Meer van dit soort energiebesparingstips lees je in dit blog.
Kleine investering, grote besparing
Niet zo’n klusser maar toch graag je huurwoning verduurzamen? Gelukkig zijn er veel duurzame maatregelen die je met twee linkerhanden ook gewoon kunt uitvoeren. Extra leuk: de meeste van onderstaande maatregelen kosten je weinig geld waardoor je je besparing snel kan terugverdienen. Hier een overzicht van de quick-wins.
Water en energie:
- Waterbesparende douchekop, door dit te installeren bespaar je al gauw 20% water. Nu is water niet zo duur, dus zal je hier financieel het verschil niet mee maken. Maar je bespaart ook 20% gas. Een douchekop heb je al voor 20 euro, dus snel terugverdiend!
- Wat je met de douche kan doen, kan je natuurlijk ook met de andere kranen in huis! Hiermee kan je meer besparen omdat je deze kraan waarschijnlijk vaker gebruikt!
- Pak sluipverbruik aan! Dit zijn apparaten die veel energie verbruiken als ze standby staan. Met een stroommeter kom je er achter welke apparaten dit zijn. Vervolgens kan je de stekker eruit trekken of een stekkerdoos met schakelaar kopen, om onnodig stroomverbruik te voorkomen.
Isolatie:
- Als je slecht geïsoleerde ramen hebt maar ze niet wilt of kunt vervangen, is het een idee om isolerende gordijnen op te hangen of gordijnen met speciale voering. We schreven hier een blog over!
- Kierdichting kan een makkelijke en huurvriendelijke oplossing zijn om je woning beter te isoleren. Hoe makkelijk dit is hangt af van het soort kier. Zo kan je gemakkelijk een siliconenkit gebruiken voor kleine kieren (waar het raam niet opent!). Meer over kierdichting kun je lezen in ons gratis e-book.
- Isoleer de leidingen van de verwarming die door je huis lopen. Met speciale buisisolatie gaat warmte die wordt rondgepompt in jouw huurwoning niet verloren.
Verwarming:
- Plak radiatorfolie achter je radiatoren. Een kleine investering die je binnen een jaar hebt terugverdiend. Je voelt het niet alleen in je portemonnee, maar ook in je woning: het wooncomfort zal namelijk toenemen.
- Met een radiatorventilator kan je een 10% gas per jaar besparen. De ventilator zelf is een iets grotere investering, maar je verdient deze mogelijk al met een paar maanden al terug. Benieuwd naar de werking van dit apparaat? We schreven er een blog over.
- Heb je in je huurwoning op een kleine plek maar warmte nodig? Bijvoorbeeld vlak bij je bed of bij de bank? Dan kan een infrarood-paneel iets voor je zijn. Dit kost natuurlijk wel stroom, maar bespaart een hoop gas, zeker als je het maar voor korte tijd en zeer plaatselijk nodig hebt. Hierover schreef ik meer in dit blog.
Grote(re) aanpassingen
Er zijn grotere aanpassingen die je kunt doen om je huurwoning te verduurzamen. Tochtstrips of een tochtrol plaatsen is hier een voorbeeld van. Niet heel ingewikkeld, maar in sommige gevallen moet er getimmerd worden en dan kan het handig zijn dit te overleggen met je verhuurder. Ik plaatste tochtstrips in mijn eigen woning en heb er veel wooncomfort van, de kosten waren ook snel terugverdiend.
Je gaat waarschijnlijk het meest besparen met isolatie, tenzij je een woning hebt van na 1990 (die zijn over het algemeen goed op orde). De muur, het dak of de vloer isoleren gaat waarschijnlijk niet zonder toestemming van je verhuurder, en zijn daarnaast zaken die jouw verhuurder moet regelen. Bovendien brengen deze maatregelen veel meer kosten met zich mee, waardoor het niet aantrekkelijk is om dit toe te passen als huurder. Wat je wel kan doen is je raam isoleren, bijvoorbeeld met speciaal folie of door zelf een voorzetraam te timmeren (op een huurvriendelijke manier). TNO heeft hier onderzoek naar gedaan en verschillende handleidingen voor gemaakt.
Koopwoning verduurzamen?
Heb je een koopwoning en wil je daarmee aan de slag? Je kan de meeste tips uit dit artikel natuurlijk ook gewoon op jouw woning toepassen. Verduurzamen is voor iedereen nuttig, maar zeker als je woningeigenaar bent. Je ziet dit namelijk terug in je woningwaarde. Wil je graag aan de slag maar heb je geen idee waar te beginnen? Dan is de cursus Maak een verduurzamingsplan voor je woning iets voor jou! Hierin breng je de huidige situatie van je woning in kaart en kijk je wat er gedaan moet worden om verder te verduurzamen.