blank

Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Houd rekening met de warmteweerstand van isolatiemateriaal

warmteweerstand

29 oktober 2015

Gebruik jij steenwol om thuis te isoleren? Kijk dan eens naar dit filmpje waarin je krijgt uitgelegd wat de isolatiewaarde van steenwol, piepschuim en PIR-platen is. Hoe lager de warmtegeleiding, des te beter isoleert het product. Het verschil tussen de materialen blijkt enorm! Benedikt van Roosmalen van Recticel Insulation licht het toe. Als voorbeeld neemt Benedikt een dakconstructie met balken, waartussen je dakisolatie aanbrengt als energiezuinige maatregel. De dakconstructie heeft een warmteweerstand, weergegeven door het begrip R-waarde. Die geeft dus aan hoeveel warmte het dak tegenhoudt, de weerstand dus. Als isolatiemateriaal kun je denken aan de bekende minerale wol, zoals steenwol. Of piepschuim, of een hoogwaardige PIR-isolatieplaat.

Groot verschil in warmteweerstand

Het verschil tussen de warmteweerstand van isolatiematerialen is enorm. Die wordt bepaald door de warmtegeleidingcoëffiënt, de zogenaamde lambda-waarde: λ. Dit tekentje staat altijd op het pak. De lambda-waardes van isolatiemateriaal is bij een dikte van bijvoorbeeld 8 cm:
  • Minerale wol: 0,04
  • Piepschuim: 0,036
  • PIR-isolatie: 0,022
Stel dat je een isolatiepakket van 8 cm wilt aanbrengen. De warmteweerstand (R-waarde) van deze hele constructie is bij:
  • Minerale wol: 2 en bij piepschuim iets lager
  • Maar bij PIR-isolatie: 3,63
Als je deze waardes verrekent heeft PIR-isolatie een 81% hogere isolatie dan minerale wol, bij dezelfde dikte.  Het verschil tussen de warmteweerstand van isolatiematerialen is dus enorm! Wel iets duurder, maar het is duurzamer en je energierekening gaat omlaag. Hoe lager de lambda-waarde, des te beter isoleert het product, dus hoe groter de isolatiewaarde. Overigens: als je een héél dik pak steenwol aanbrengt, kom je ook aan die waarde. Hier lees je meer over de warmtegeleiding van materialen.

PIR-platen kopen?

Wil je weer een stap verder komen met energiezuinigheid en nu naar de winkel om hoogwaardige isolatieplaten te kopen? Dat is nog even lastig. Aannemers weten de weg wel, maar consumenten vinden hem alleen als ze er heel goed naar zoeken. Ik heb dat zelf gemerkt toen wij op zoek waren naar een goede isolatie om de muur met stalen balk in te pakken en tocht tegen te gaan, toen we aan het verbouwen waren. Wel gevonden dus, maar niet bij de gemiddelde bouwmarkt. Recticel komt er binnenkort mee op de markt, in België leveren zij al aan de Gamma en de Brico. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat iedereen overstapt van steenwol naar PIR-platen, wat denk jij?

Verschil tussen PIR en PUR

Oh ja, weet jij ook –net als ik – het verschil tussen PIR en PUR niet? Hier vind je de uitleg.   Bekijk het filmpje

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!