Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Infraroodpaneel vervangt je gasaansluiting

infraroodpaneel

16 mei 2018

Home » Blogs Woontlekker » Infraroodpaneel vervangt je gasaansluiting
Zit je veel op je werk- of studeerkamer? Dan zit je waarschijnlijk veel stil. Last van koude handen en voeten als het geen zomer is? Die voorkom je met een beetje bijverwarming; met een infraroodpanel. Dat is een lekker elektrisch kacheltje dat je aanzet op het moment dat het nodig is. Daarmee ook een energiezuinige keuze: heb je de warmte niet nodig, dan hoeft-ie niet aan. Op termijn kan het infraroodpaneel (IR-paneel) je gasaansluiting vervangen, mits je huis goed geïsoleerd is. Interview met Egbert de Jong van JongZeeuw Architecten bij de WoonWijzerWinkel in Rotterdam over de stralingswarmte van het infraroodpaneel. Ik heb veel zittend werk aan mijn bureau en heb beneden naast de voordeur mijn kantoor aan huis. Helaas (qua comfort) ligt het kantoor op het noorden en heeft het een groot raam. Daar hebben ze ooit toch niet zo goed over nagedacht. Voor mij – koukleum – je raadt het al: is het er eigenlijk altijd te koud. Alleen als het écht zomer is, is het er lekker. Als iedereen zit te puffen zit ik lekker koel.

En toen was er … het infraroodpaneel

Voor mijn kantoor zijn er verschillende oplossingen te bedenken die meer comfort geven én energiezuinig zijn: betere kierdichting (al gedaan), gammel luchtrooster in kozijn vervangen (to do), dubbel glas vervangen door HR++-glas (hoog op het verlanglijstje), binnenzijde muur – noord- en oostzijde – isoleren (te doen, maar gedoe), spouwmuur isolatie (afgeraden door expert vanwege uitvoering spouw 70-er jaren woning). En toen was daar het infraroodpaneel! Natuurlijk is de opsomming hierboven een beetje het verhaal van de appels en peren; niet echt te vergelijken. Laten we dat dan maar niet doen. Het infraroodpaneel is voor mij op dit moment de eenvoudigste optie om het snel warm te krijgen als het nodig is.

Infraroodpaneel als een whiteboard

Zit ik de hele dag op kantoor, dan hoeft het paneel zeker niet continu aan. Als ik de ruimte even warm ‘stook’ kan hij weer een tijdje uit. Ik regel dat handmatig, hoewel ik een thermostaat tussen stekker en stopcontact heb gezet. De bedoeling is het paneel op te hangen aan de muur, maar voorlopig staat hij er nog tegen aan. Eigenlijk staat hij iets te dicht bij mijn werkplek. Vanwege de straling is een iets grotere afstand beter. Klopt, want eerst stond mijn bureau er dichter bij en toen kreeg ik wel eens hoofdpijn als hij aan stond. Mijn IR-paneel meet 60 x 90 cm, ruim voldoende voor mijn kantoor van 8 m2. Is voorzien van een gladde witte zijde, de kosten waren ca 130 euro, inclusief btw. Als je niet beter wist zou je denken dat het een whiteboard is. Er zijn natuurlijk ook andere formaten en andere uitvoering, zelfs schilderijen en spiegels. Je kunt ze dus naast functioneel gebruik ook deel laten uitmaken van je inrichting. Hij wordt warm, maar niet zo heet als het straalkacheltje van vroeger. Toch wordt ook daarom aangeraden om het paneel op te hangen aan het plafond. Hieronder zie je het IR-paneel staan bij mij op kantoor, net rechts van de theepot 🙂 infraroodpaneeel

Goed voor bijverwarming

Over infraroodpanelen kun je heel veel informatie online vinden. Bijvoorbeeld op de website van MilieuCentraal. Daar wordt het principe van de stralingswarmte uitgelegd: lokale warmte, direct rondom de plek waar hij staat of hangt. En alleen dan wanneer hij aan staat. In het gemiddelde huis kan een infraroodpaneel goed als bijverwarming dienen. Is je huis echt goed geïsoleerd dan kunnen infraroodpanelen als hoofdverwarming fungeren, is op diezelfde pagina te lezen. Het is een duurzaam alternatief voor verwarmen op gas, mits je gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom. Het infraroodpaneel kan je gasaansluiting dus op termijn vervangen. Alleen is de warmte niet gelijk verdeeld over de ruimte, want een IR-paneel heeft een bereik van ongeveer 3 meter.

IR-paneel nog niet vaak toegepast

Infraroodpanelen worden nog niet zo vaak toegepast, schrijft MilieuCentraal. Daarom is nog weinig bekend over de levensduur. Ook zijn er nog weinig praktijkgegevens over energiebesparing met IR-panelen in Nederlandse huizen. En er zijn nog geen keurmerken voor de kwaliteit van infraroodverwarming en de kwaliteit van de installateur (als je die inschakelt).

‘Oplossing om van het gas af te komen’

Recent was ik met een bouwgezelschap in de WoonWijzerWinkel in Rotterdam, een grote showroom met allerlei duurzame oplossingen en toepassingen voor je huis. En wat kwam ik daar tegen: het infraroodpaneel. Ik heb er architect Egbert de Jong van JongZeeuw Architecten over laten vertellen op de vlog die je hieronder kunt bekijken. Hij adviseert hem regelmatig. En zo is het IR-paneel ook bij mij terecht gekomen!

WoonWijzerWinkel in Rotterdam

De WoonWijzerWinkel is een grote showroom met zo’n 450 duurzame oplossingen voor woningeigenaren. De showroom ontvangt duizenden bezoekers per jaar uit het hele land die duurzaam willen wonen, meer comfort in huis en een lagere energierekening. Mijn bezoek leidde tot nog meer blogs met filmpjes: Bouw je eigen WikiHouse Student bedenkt praktisch ventilatiepaneel voor frisse lucht WoonWijzerWinkel heeft 450 duurzame oplossingen voor woningeigenaren   bron coverfoto: 123infraroodverwarming.nl

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!