Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Installatie warmtepompen aan de lopende band?

installatie warmtepomp

18 augustus 2024

Home » Blogs Woontlekker » Installatie warmtepompen aan de lopende band?

De klok tikt als het gaat om het halen van de klimaatdoelstellingen die Nederland zich heeft gesteld voor het jaar 2030. Een van de belangrijkste pijlers om deze doelen te bereiken is de massale installatie van warmtepompen. Om consumenten te helpen verduurzamen, moet de plaatsing en installatie van warmtepompen drastisch omhoog. Wordt het lopende band werk?

De urgentie van warmtepompen

Volgens het klimaatakkoord moet Nederland in 2030 minstens 1,3 miljoen warmtepompen geïnstalleerd hebben. Dit is een ambitieuze doelstelling die cruciaal is om de uitstoot van broeikasgassen met 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Warmtepompen spelen een centrale rol in deze strategie omdat ze een duurzaam alternatief bieden voor de traditionele gasgestookte cv-ketels.

Vanaf 2026 wordt het verplicht om bij het vervangen van een cv-ketel minstens een hybride warmtepomp te installeren. Dit benadrukt de urgentie en de noodzaak om nu al stappen te ondernemen. Woontlekker schrijft er vaker over.

Huidige stand van zaken

Hoewel er al honderdduizenden warmtepompen zijn geïnstalleerd, is dit voornamelijk gebeurd in nieuwbouwwoningen. Het overgrote deel van de bestaande woningvoorraad moet nog worden aangepakt. In 2022 waren er nog ruim zes miljoen woningen met een gasaansluiting. Om deze op tijd om te schakelen naar duurzame verwarming, moet het tempo van installatie fors omhoog.

Een van de grootste uitdagingen is het gebrek aan vakmensen die de installatie kunnen uitvoeren. Momenteel kost het installeren van een warmtepomp aanzienlijk meer tijd dan het plaatsen van een cv-ketel. Het moet daarom anders en beter, door onder andere de installatietijd te verkorten. Standaardisatie is daarbij een belangrijk sleutelbegrip. Een oplossing bijvoorbeeld is de zogenaamde skid, een frame waar alles in de fabriek al vooraf passend in wordt geplaatst. Wat ook helpt is met slechts een klein aantal merken werken, want dat beperkt de hoeveelheid informatie, en vooral: het verschil ertussen.

Innovatieve oplossingen

Om die 1,3 miljoen geïnstalleerde warmtepompen te halen streeft Techniek Nederland (de brancheorganisatie van de installateurs) naar jaarlijks 400.000. Het installeren van warmtepompen kost nu nog aanzienlijk meer tijd dan het plaatsen van een cv-ketel. Het hangt af van de situatie in je huis hoe lang dat duurt. Een eenvoudige installatie kan in één dag geplaatst worden. Een complexe installatie kan tot circa 5 werkdagen duren, afhankelijk van of een aanpassing van de woning en/of het afgiftesysteem noodzakelijk is.

Maar er wordt hard gewerkt aan oplossingen om de installatietijd te verkorten en de efficiëntie te verhogen.

Team Duurzaam Installeren (TDI)

Team Duurzaam Installeren (TDI) is een samenwerkingsverband van elf toonaangevende partijen op het gebied van installatietechniek en energielevering. Deze club heeft ambitieuze plannen om vijfhonderd warmtepompen per dag te gaan installeren. Met een forse overheidssubsidie zijn ze met dat proces aan de slag. Zo hebben zij al een aantal tips en tricks om de installatiewerkzaamheden sneller en efficiënter te maken. Zoals:

  • Voorbereidende handelingen: vooraf samenvoegen van installatiedelen op skids of in prefab modules kan de installatietijd aanzienlijk verkorten.
  • Gebruik van boren: Het gebruik van een boormal waarmee alle gaten in één keer op de juiste plek geboord kunnen worden bespaart tijd en vermindert fouten.
  • Logistieke verbeteringen: laten bezorgen van installatieonderdelen door een transporteur, zodat de monteur direct aan de slag kan, in plaats van zelf onderdelen te moeten vervoeren.

Opleiden van nieuwe vakmensen

Om het tekort aan geschoolde vakmensen aan te pakken voor de installatie van warmtepompen, zijn er opleidingen en trainingen nodig. Het opleiden van nieuwe monteurs is essentieel, zowel voor jonge technici als voor zij-instromers. Deze opleidingen moeten praktisch en efficiënt zijn om snel nieuwe monteurs klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

Samenwerken voor een duurzaam Nederland

Om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen, moeten we de installatie van warmtepompen drastisch versnellen. Dit vereist een gezamenlijke inspanning van installateurs, fabrikanten, kennisinstituten en de overheid. Door innovatieve oplossingen, efficiënte installatietechnieken en de opleiding van nieuwe vakmensen kunnen we ervoor zorgen dat Nederland op tijd klaar is voor een duurzame toekomst.

Dit blog is gebaseerd op informatie uit vakbladen en bronnen zoals Team Duurzaam Installeren.

Meer lezen:

https://projecten.topsectorenergie.nl/projecten/team-duurzaam-installeren-naar-500-duurzame-installaties-per-dag-37636

https://teamduurzaaminstalleren.nl/nieuws/kemkens-innovatiekracht-tdi-zit-niet-zozeer-in-de-technologie-zelf-maar-in-de-samenwerking

Andere interessante blogs…

Koeler zonder airco

Koeler zonder airco

De airco biedt comfort, maar corrigeert gebrekkig ontwerp en draagt bij aan energieverbruik en gezondheidsrisico’s. Kies bewust en duurzaam.

Is een airco duurzaam?

Is een airco duurzaam?

Een airco is lekker in de zomer, steeds meer mensen gebruiken hem ook om te verwarmen. Maar, is een airco wel duurzaam?

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!