Er worden door het veranderende klimaat steeds meer airco’s verkocht. Echter zal je ze in de meeste Nederlandse huishoudens niet vinden. Redenen hiervoor zijn de hoge energiekosten en het feit dat ze niet milieuvriendelijk zijn. Maar klopt dit wel? De meningen over de energiekosten en het effect van airco’s op het klimaat zijn namelijk erg verdeeld. Of een airco duurzaam is, ontdek je in dit blog.
Airconditioning (airco) is een installatie die de lucht in je woning kan warmen of koelen. Het doel is om een prettig en comfortabel binnenklimaat te creëren. Ze zijn er in veel verschillende soorten toepassingen, maar het idee is ongeveer hetzelfde. De installatie bestaat veelal uit twee delen: een binnendeel en een buitendeel. Om je woning te koelen haalt het binnendeel warme lucht uit de woning en wordt deze via het buitendeel naar buiten gebracht. Bij het verwarmen van je woning werkt het precies andersom.
Grote energieslurper?
In de samenleving heerst het idee dat airco’s slecht zijn voor het milieu omdat ze veel energie verbruiken. Dit klopt gedeeltelijk. Oude airco’s en mobiele airco’s met een slang uit het raam verbruiken inderdaad een hoop energie. Maar een airco in je woning is duurzamer dan je in eerste instantie zou denken. Vooral als je een goed geïsoleerde en tochtvrije woning hebt, hoeft de installatie niet veel energie te verbruiken.
COP als graadmeter voor duurzame airco
COP (prestatiecoëfficiënt) beschrijft het rendement van airco’s. De COP van een installatie geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid afgegeven warmte of kou tegenover de hoeveelheid verbruikte energie. Hoe hoger de COP is, hoe energiezuiniger het systeem. Een andere terminologie om energiezuinigheid te meten is de EER, dit is de energie-efficiëntieverhouding. De EER meet hetzelfde als de COP.
Je kan dus letten op de COP of EER om te bepalen of de airco duurzaam is. Dit rendement wordt echter berekend in stabiele situaties. Het betekent dus niet dat het rendement van de airco die jij hebt gekocht ook deze prestaties in jouw kamer haalt. Harde cijfers uit de praktijk over hoe duurzaam een airco daadwerkelijk is, zijn er jammer genoeg niet. Vertrouw daarom niet blindelings het verhaal van de leverancier over een COP, jouw situatie speelt mee. Factoren die invloed hebben op de COP of EER zijn:
- Gedrag van de gebruiker
- Isolatie van de woning
- Hoeveelheid tocht in een woning
- Is de geïnstalleerde airco geschikt om gewenste prestaties te leveren?
Airco kan soms fungeren als warmtepomp
Doordat een airco zowel kan verwarmen als verkoelen, kunnen ze in goed geïsoleerde woningen ook heel nuttig zijn en bijdragen aan de energietransitie. Met name in kleinere woningen met een laag gasverbruik, bijvoorbeeld appartementen, kan een airco heel interessant zijn. Het is in dit geval dan een alternatief voor een lucht/lucht warmtepomp, het kan schelen in aanschafkosten. Bedenk wel dat een warmtepomp langer meegaat, dus onder aan de streep is het niet altijd economischer.
In een grotere woning wordt het verwarmen met een airco al snel minder aantrekkelijk. Dit komt doordat het moeilijker wordt grotere ruimtes te verwarmen. En ook omdat je in meerdere ruimtes een airco (met buitenunit) moet ophangen. Toch zijn er genoeg grotere huizen die een airco gebruiken om hun woning te verwarmen. Je kan de airco overigens ook gebruiken om je gasverbruik omlaag te brengen. Zo verwarm je je woning deels met de airco en deels met radiatoren. Het youtube-kanaal ‘In stappen van het gas af’ neemt je mee in de ervaringen van de installatie van een airco om van het gas af te stappen.
Airco duurzaam mits je ‘m weinig gebruikt
Een airco om je woning als het koud is te verwarmen is geen gek idee. Het kan dus ook een duurzaam alternatief zijn. Het gevaar hiervan is echter dat je ‘m ook gaat gebruiken om de woning te koelen. Waar je een warmtepomp alleen gebruikt in de winter, gebruik je de airco dan in de winter én in de zomer. Niet vreemd als het 30 graden in huis is, maar onder aan de streep verbruik je dus veel meer energie. En ben je dus eigenlijk minder duurzaam bezig dan eerst.
Fluorkoolwaterstoffen: ongezond en niet duurzaam
De meeste airco’s maken gebruik van een koelmiddel genaamd fluorkoolwaterstof. Hadden wij ook nog nooit van gehoord, totdat we dit interessante artikel lazen. Een stof waarvan blijkt dat 265 keer schadelijker voor het milieu te zijn dan CO2. In principe komen deze stoffen niet zomaar vrij. Echter kan een airco gaan lekken of kan er wat vrijkomen tijdens de installatie. Daarnaast is dit middel ook zeer slecht voor je gezondheid. Niet voor iedereen een prettig idee in een installatie aan de muur boven je bed.
Gelukkig zijn er ook airco’s die werken met een ander koelmiddel. Iets om op te letten als je toch graag een airco in huis wil. Beter voor het milieu én je gezondheid. Deze stof zit trouwens ook in koelkasten en andere apparatuur. Er is tegenwoordig wel steeds meer aandacht voor, en dus inmiddels ook alternatieven.
Conclusie: is een airco duurzaam?
Of een airco duurzaam is hangt dus enorm af van jouw situatie. Het is voor sommigen interessant om je woning elektrisch mee bij te verwarmen. Voor anderen is het totaal niet interessant door slechte isolatie. Maar als het gaat om kleine woningen of juist een enkele ruimte die verwarmd moet worden kan het een oplossing zijn. Daarnaast hangt het ook af van de installatie. Welke stof zit er in het koelelement? En heeft jouw airco genoeg vermogen om de gewenste ruimte te verwarmen?
Doordat elk huis en elke situatie uniek is, is deze vraag dus heel lastig te beantwoorden. Door deze blog heb je wellicht wel wat inspiratie en handvatten gekregen om het verder uit te zoeken als je echt geïnteresseerd bent. Als je je woning beter warm of koel wilt houden kan je volgens de meeste experts toch beter inzetten op goede isolatie en kierdichting.
Ook interessant op onze site: Koeler zonder airco (over de HUMAN uitzending)