Aansluiting op een warmtenet. In plaats van met een eigen cv-ketel wordt je huis dan verwarmd met warmte die ergens anders vandaan komt. Kan elk huis op het netwerk worden aangesloten? En wat verandert er op praktisch gebied? In dit blog beschrijf ik wat er zoal op bewoners af komt. Ook ga ik in op een onderzoek van Stichting Warmtenetwerk. Uit het onderzoek blijkt dat de aansluiting op een warmtenet in bestaande rijtjeshuizen efficiënter kan.
Een warmtenet, ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming, is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen. Een warmtenet met een duurzame bron (dus niet een steenkolencentrale) zorgt naar schatting voor 50 tot 70 procent minder CO2-uitstoot dan cv-ketels op gas.
De ontwikkelingen van warmtenetten gaan snel, denk dus goed na over de mogelijkheden
Je kunt pas voor een aansluiting op een warmtenet kiezen, als er een warmtenet in jouw straat is. En dat komt er misschien wel sneller dan je denkt. In 2021 moeten gemeenten voor alle wijken een plan klaar hebben voor een warmtevoorziening zonder aardgas. Dat kan zijn: volledig elektrisch met warmtepompen, een warmtenet of iets anders, bijvoorbeeld groen gas. Het onderwerp gaat dus op korte termijn voor veel mensen spelen.
Ben je eigenaar van je woning? Dan verplicht de wet je niet om mee te doen met een warmtenet. Ook niet in geval van een verbouwing of ingrijpende renovatie. Huizen in nieuwbouwprojecten kunnen wél verplicht worden aangesloten op een warmtenet. Huurders hebben te maken met de keuze van hun woningcorporatie. Die is namelijk geheel verantwoordelijk voor de installatie voor verwarming en warm water.
Warmte door de lucht
Woon je in een bestaand rijtjeshuis? Dan kan de aansluiting op een warmtenet moeilijker zijn dan bij nieuwbouw- of gestapelde woningen. Vaak is het niet mogelijk of te kostbaar om een warmteafgifteset in de meterkast te plaatsen en een warmteleiding door de kruipruimte aan te leggen.
Stichting Warmtenetwerk heeft enkele nieuwe aansluitmethoden voor rijtjeshuizen onderzocht. Daarbij was het uitgangspunt om op dakhoogte de woning binnen te gaan. Warmte door de lucht dus! De warmteleiding en -afgifteset komen op de plek van de cv-ketel. De warmtebuizen worden via de gevel in de vorm van een regenpijp, geïntegreerd in een dakgoot, via het knieschot of onder de daknok naar de woning gebracht. Stichting Warmtenetwerk heeft de methode voorgelegd aan enkele woningcorporaties.
Warmtenet verandert veel
Is je woning eenmaal op een warmtenet aangesloten? Dan blijven sommige dingen hetzelfde. Maar er verandert ook het een en ander. Bij een warmtenet met water van hoge temperatuur (vanaf 70 ºC) heb je vaak gewoon radiatoren in huis. Het water uit het warmtenet stroomt daar door heen. Via een wisselaar kun je de warmte gebruiken voor verwarming en warm water. In huis regel je de temperatuur zoals je gewend bent: met een thermostaat in de kamer en knoppen op je radiatoren. Als je woning is aangesloten op een warmtenet met lage temperatuur, dan heb je speciale lage temperatuurradiatoren of vloer- en/of wandverwarming nodig. In sommige gevallen is een zonneboiler nodig, of een ander apparaat om je douche- en kraanwater extra te verwarmen.
Geen dure apparaten zoals een ketel, maar je moet wel elektrisch gaan koken
Als je je huis verwarmt met een warmtenet en je niet meer bent aangesloten op het gasnet, kan je niet meer koken op gas. Je moet dus overstappen op elektrisch koken. Ik heb eerder een blog geschreven over de praktische gevolgen van gasloos wonen.
Gemeentelijke plannen
Een warmtenet kan voor het milieu veel voordelen hebben. Maar er zijn ook veel consequenties en dingen om rekening mee te houden. Het is dus goed om alvast na te denken over de mogelijkheden. Check de website van jouw gemeente of deze plannen heeft om jouw wijk op een net aan te leggen. Dan weet je wat er speelt en kun je voor jouw bestaande of toekomstige nieuwe woning de juiste keuzes maken! En niet in de laatste plaats: kijk regelmatig op Woontlekker. Want ik volg de ontwikkelingen over warmtenetten en andere energiebesparende maatregelen!
Meer lezen
Wil je meer lezen over het onderwerp, kijk dan bijvoorbeeld op www.hierverwarmt.nl/warmtenetten of op de website van Milieu Centraal