Als je meer duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen opwekt dan je zelf nodig hebt, kun je geld verdienen. Die verrekening heet salderen. Er is de afgelopen tijd veel over te doen, want de salderingsregeling gaat waarschijnlijk op de schop. Goed om op Woontlekker eens uit te leggen wat salderen precies is en waarom de regeling mogelijk afloopt.
Wat jij opwekt aan zonne-energie wordt bij de jaarrekening afgetrokken van je verbruik. Je betaalt dus alleen de energie die je meer hebt verbruikt dan je hebt opgewekt. Dat heet salderen. Het is dus de verrekening van de verbruikte stroom met de geleverde stroom, via dezelfde aansluiting.
Produceer je meer dan je verbruikt, dan krijg je bij je eindafrekening een vergoeding over wat je extra hebt teruggeleverd. Deze regeling ligt vast in de Elektriciteitswet. Je kunt niet meer salderen dan de hoeveelheid energie die je geleverd hebt gekregen.
Als je opgewekte energie wilt laten verrekenen, dan moet je dit melden op de website van de gezamenlijke netbeheerders: www.energieleveren.nl. Ook aan je eigen energiemaatschappij moet je doorgeven dat je energieproducent bent. Anders reken jij je rijk, maar kan het niet worden verrekend.
Op de website Klimaatgids vind je een overzicht van de terugleververgoeding per energieleverancier.
Vastrecht relatief omhoog
Omdat je minder (of helemaal geen) energie van de leverancier afneemt, gaat je vastrecht dat je per kWh betaalt relatief omhoog. Dit is het vaste bedrag dat je betaalt voor gas, water en elektra, ongeacht het verbruik.
Verdienen met opgewekte energie loopt mogelijk af
De salderingsregeling is al langere tijd onderwerp van evaluatie. Heb je nog geen panelen op je dak dan is het goed te weten dat verdienen met duurzaam opgewekte energie mogelijk afloopt. Als de salderingsregeling inderdaad straks voorbij is, heeft het geen zin meer te gaan opwekken dan je zelf verbruikt. Want ook al lever je meer terug op enig moment, je moet het volle pond betalen voor wat je extra nodig hebt op een ander moment.
Waarom mogelijk einde aan salderen?
Er zijn verschillende redenen waarom de regeling mogelijk afloopt. Bijvoorbeeld omdat er inmiddels zoveel wordt verrekend dat de overheid te veel energiebelasting misloopt. De uitgespaarde belasting door eigen opgewekte energie is jaarlijks een bedrag van 40 miljoen euro. Dit bedrag komt niet meer als energiebelasting bij de overheid binnen. Door de saldering te versoberen, kan dit worden gecompenseerd.
Als duurzaam je eigen energie opwekken voor jou veel zwaarder weegt dan mogelijke verdiensten, dan is de aanschaf van zonnepanelen natuurlijk straks ook nog een goede investering!
Solar Trend Rapport
Het Solar Trend Rapport 2016 berichtte over de razendsnelle groei van zonne-energie in ons land. Dit jaarlijkse onderzoek geeft een volledig beeld van de status en ontwikkelingen in de Nederlandse zonne-energiesector. Deze uitgave is de derde editie.