Voor de meeste huiseigenaren geldt: lekker wonen is comfortabel wonen. Onderzoek toont aan dat isolatie zorgt voor het meeste effect op comfort in huis. Isolatie van de spouwmuur geeft een direct voelbaar verschil. Het kan je tot een kwart energieverlies schelen. Doordat de temperatuur van de binnenmuur voelbaar omhoog gaat, is tocht of trek als je op de bank zit, merkbaar minder. En ’s zomers blijft het koeler. Er zijn best veel halleluja-verhalen over isolatie van de spouwmuur. Woontlekker brengt helderheid!
Een gemiddelde woning die niet of nauwelijks geïsoleerd is verliest nogal wat warmte. Zie het plaatje van deze blog:
– 30% via het dak
– 20% via de spouwmuur (en ramen met enkel glas)
– 10% via de vloer
– 10% via kieren en koudebruggen
Dit zijn gemiddelden. Deze percentages zijn erg afhankelijk van de staat van je huis, je stookgedrag, hoe dik de isolatie van de spouw is, met hoeveel personen je woont en hoe koud het buiten is.
Isolatie van voor 1990 onvoldoende
Je kunt er vanuit gaan dat isolatie die geplaatst is voor 1990 niet voldoet aan de huidige standaard. Tussen 1930 en 1976 werden nieuwe woningen vaak voorzien van een spouwmuur, maar niet voorzien van isolatie. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur. De open ruimte er tussen heet de spouw. In totaal gaat het om 3 tot 5 miljoen woningen. Een deel is al nageïsoleerd, maar de overheid schat dat woningeigenaren van een 1,5 miljoen woningen nog aan de slag moeten om hun huis te verduurzamen.
Uit recent onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat we wel een tandje sneller mogen isoleren. In het huidige tempo duurt het nog minstens 31 jaar voor alle huizen in ons land zijn geïsoleerd! Overigens wil driekwart van de Nederlanders dat over 10 jaar alle woningen zijn geïsoleerd. Maar zelf isoleren gebeurt nog mondejsmaat.
Spouwmuur isoleren met parels, korrels, wol, of schuim
Woon je in een huis van voor 1990 en wil je energie besparen? Dan is het raadzaam aan de slag te gaan. Niet in het minst omdat de kwaliteit en de huidige eisen van de nieuwbouw nu al een hogere isolatiewaarde hebben, dan een bestaande woning met een gevulde spouwmuur. Je vult de spouw met parels, korrels, wol, of schuim. In de gevel worden gaten geboord, het isolatiemateriaal wordt onder druk in de spouw geblazen. Hier kun je lezen over deze materialen.
Er is ook al een groen alternatief: biofoam, gemaakt van plantaardige materialen en te recyclen. Hier onder zie je hoe dat materiaal er uit ziet en hier lees je er meer over. Als je op biobased materialen zoekt, ontdek je meer websites.

Uitvoering controleren met warmtecamera
Isolatie die er al jaren zit kan gaan verzakken. Dit gebeurt vooral bij platen glaswol en steenwol. Ga je met (na-)isolatie aan de slag, verzeker je er dan van dat de spouw volledig is gevuld. Laat de uitvoering goed controleren met een warmtecamera. Daarover lees je nauwelijks iets op sites van leveranciers en aannemers. Wil je de huidige staat weten, dan kan dat ook met zo’n camera.
Test met breinaald
Zelf kun je met een breinaald nagaan of er isolatie in de spouwmuur zit. Als je deze in een ventilatieopening of een opening net onder het raam steekt, voel je wanneer je bij de binnenmuur uitkomt. Voel je weerstand dan zit er isolatie in de spouw. Voel je niets dan is hij leeg, of is de isolatie verzakt, in ieder geval op die plek.
Voor- en nadelen spouwmuurisolatie
Op onderzoek voor deze blog kwam ik nogal wat eenzijdige informatie tegen. Over energiebesparing, kosten van uitvoering, voordelen en levensduur. Deze website benoemt ook een aantal nadelen.
Optie: dakisolatie
Wil je met energiebesparing en comfort een tandje bijzetten, dan kun je met spouwmuurisolatie je energieverlies fors beperken. Realiseer je wel dat je zo’n klus helemaal moet uitbesteden. Isolatie inspuiten in de muur kun je niet zelf. Goeie optie om daarom eerst te bekijken of je je dakisolatie kunt verbeteren. Je kunt er een grotere klapper mee maken, want je beperkt er nog meer warmteverlies mee. Warmte stijgt immers op, dus er gaat meer door een dak, dan door een muur. En ook niet onbelangrijk: je kunt zo’n project zelf doen, mits je een beetje handig bent natuurlijk. Doe je het niet zelf, dan is het goedkoper uit te besteden dan spouwmuurisolatie.
Trouwens: wij gaan deze zomer met dakisolatie aan de slag. Ik hou je op de hoogte!
Maak een verduurzamingsplan voor jouw woning
Wil jij je woning verduurzamen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Of heb je informatie maar sluit deze niet aan op jouw situatie? Je bent niet alleen! Veel bewoners die hun woning willen verduurzamen lopen hiertegen aan. Daarom heeft Woontlekker de cursus Verduurzamingsplan voor je woning gemaakt. Deze geeft je in 10 lessen inzicht in jouw persoonlijke situatie en helpt je een plan op te stellen. Kijk hier voor meer informatie.