Sommige duurzame klussen in je woning kan je zelf uitvoeren. Maar dat gaat zeker niet voor alle klussen even makkelijk. Waarschijnlijk moet je soms een isolatiebedrijf of andere leverancier inschakelen. Nu zijn er veel verschillende partijen waarmee je in zee kan. Maar wie is nou het meest geschikt? En bieden ze ook een dienst aan die het best bij jouw wens en woonsituatie past? In dit blog tips om jou te helpen een leverancier of isolatiebedrijf te vergelijken.
Potentiële leverancier of isolatiebedrijf vinden om te vergelijken
De start van jouw proces begint bij het vinden van potentiële partijen die jouw duurzame klus kunnen uitvoeren. Je moet namelijk eerst wat kandidaten hebben voordat je het keuzeproces start. Maar waar vind je een goede leverancier of isolatiebedrijf? Je hebt verschillende mogelijkheden:
- Via een bekende. Als jij mensen kent die tevreden zijn over de partij is dit altijd een goede maatstaf.
- Zoek online welk bedrijf gespecialiseerd is in jouw specifieke klus. Tip: bekijk de reviews op de website.
- Via keurmerken. Veel partijen zijn aangesloten bij een keurmerk of vereniging. Dit keurmerk duidt op het feit dat een bedrijf gekwalificeerd is, maar geeft mogelijk ook garantie of een andere zekerheid als het bedrijf failliet gaat. Als het werk nog niet klaar zal bijvoorbeeld een ander bedrijf de klus dan overnemen. Let wel: niet bij elk keurmerk of vereniging gelden dezelfde regels. Voor leveranciers kan je in dit register kijken. Kijk op de site van Insula certificering of VENIN voor een erkend isolatiebedrijf.
3 stappen om leverancier of isolatiebedrijf te vergelijken
Je hebt nu verschillende partijen geselecteerd om te vergelijken. Het liefst minstens drie waar je goede reviews van hebt gelezen en die bij een vereniging en/of keurmerk zijn aangesloten. Vervolgens ga je de leveranciers of isolatiebedrijven vergelijken door deze drie stappen te doorlopen:
- Vraag bij alle drie bedrijven een offerte aan voor je klus. Je kunt natuurlijk ook nog wat meer bedrijven zoeken en zo dus nog meer offertes aanvragen. Doe dit vooral als het advies dat uit de offertes komt erg van elkaar verschilt. Denk hierbij aan veel prijsverschil doordat ze andere producten gebruiken en wellicht wel een ander soort dienst adviseren.
- Stel vragen over de offerte aan de partij. Waarom raden ze X aan en niet Y zoals een ander doet? Doe eventueel nog online onderzoek over hetgeen zij voorstellen. Op deze manier kom jij erachter of dit écht de beste oplossing is voor jouw klus. Als ze allemaal hetzelfde adviseren heb je meer kans dat je goed zit. Je kan dan juist focussen op de standaardvragen rondom prijs, gediplomeerde vaklieden en garantie. Zie hier een overzicht van de Consumentenbond met wat vragen.
- Vergelijk of het advies van de partij aansluit bij jouw woonsituatie. Strookt het niet met iets anders in jouw woning? Belemmert het iets wat je in de toekomst ook nog wil aanpakken? Als het gaat om je woning verduurzamen moet je namelijk een integraal plan hebben. Een ding aanpakken is vaak niet voldoende. Ter illustratie: een warmtepomp aanschaffen terwijl je huis niet goed is geïsoleerd, is geen goed plan. Je energierekening zal torenhoog worden. Een integraal plan dat rekening houdt met alle factoren is dus belangrijk.
Deze stappen heb ik bedacht op basis van mijn eigen verduurzamingsproces. Natuurlijk zijn er nog veel meer vergelijkingsmethoden. Maar dit is mijn persoonlijke ervaring op basis van meerdere eigen projecten. Meer over waar ik tegen aanliep tijdens mijn zoektocht om een isolatiebedrijf te vergelijken met anderen lees je in de volgende alinea.
Mijn ervaring
Mijn woning is inmiddels al enorm verduurzaamd, maar dat was ‘ie niet toen ik de woning kocht. We hebben verschillende maatregelen getroffen, en ook een aantal waarbij ik hulp heb gekregen. In twee gevallen waren de drie offertes die ik opvroeg erg verschillend van elkaar. Zowel qua prijs als qua uitvoering. Hieronder bespreek ik ze kort.
Ik wilde het glas in mijn woning vervangen door HR++ glas. Toevallig was er rond die tijd een actie om glas collectief in te kopen. Online kon ik een berekening doen van de kosten, en vervolgens kwam het bedrijf langs voor een officiële offerte. Deze viel fors hoger uit doordat er een kraan in de offerte was opgenomen en het arbeidsloon veel hoger uitviel. Voor mij reden om online verder te sporen. Na wat onderzoek bleek het inderdaad goedkoper te zijn bij een andere partij. Die vond een kraan niet nodig en kon het ook doen in minder manuren. In dit blog lees je het volledige verhaal.
Eenzelfde soort verhaal waarbij mijn 3 stappen goed van pas kwamen was toen ik de spouwmuur wilde laten na-isoleren. De drie offertes die ik had gekregen waren erg verschillend. Twee gaven aan dat het oude materiaal er eerst uit moest worden gehaald voordat de spouwmuur opnieuw kon worden geïsoleerd. Dit zijn twee arbeidsgangen waardoor de klus veel duurder was dan bij de derde partij. Die stelde dat zij materiaal gebruikten dat het verbeterde product is van hetgeen er in de 80-er jaren is ingespoten en erbij kon worden gespoten. Alleen aanvullen dus was hun advies. Veel goedkoper en de klus was ook veel sneller klaar. Hier lees je het hele verhaal.
Maak ingewikkelde materie makkelijker voor jezelf
Ik merk eigenlijk altijd eerst bij mezelf enige tegenzin om op internet naar mogelijkheden en oplossingen te zoeken. Het liefst wil je gewoon lekker snel aan de slag. Herken je dit?
Uiteraard is het verstandig eerst onderzoek te doen. Punt is namelijk dat er veel producten zijn en daarmee veel oplossingen. Iets hoeft niet per se een slechtere keuze te zijn, maar veel is afhankelijk van de situatie in jouw huis en je plan voor de langere termijn. Meestal hangt daar ook nog mee samen: je financiële mogelijkheden.
Dus: ga op onderzoek uit. Alle informatie kun je in principe online vinden. Maak een lijst of ander handig overzicht. Succes!