Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Isoleren met kokos

isoleren met kokos

10 april 2015

Home » Blogs Woontlekker » Isoleren met kokos

Isoleren met kokos is geschikt vanwege hoge warmte isolatie en geluidsdemping. Het materiaal is volledig hernieuwbaar en bruikbaar bij zwevende dekvloeren of onder harde vloerbedekking, zoals parket. Ook in scheidingswanden, vloeren, spouwmuren en daken is kokosvezel goed te gebruiken. Door de lage milieubelasting (afhankelijk van de herkomst van het materiaal) dus een goede keuze als je gaat bouwen of renoveren. In dit blog lees je er meer over!

Kokos is een biobased materiaal. Dit betekent dat het 100% natuurlijk is en opnieuw kan groeien. De kokosvezels komen namelijk van de kokosnoot, welke op veel plekken kan groeien en voorkomt. Naast kokos zijn er veel meer soorten biobased materiaal om je woning mee te verduurzamen. Ben je benieuwd naar een overzicht en wil verdere uitleg van elk biobased product? Kijk dan in dit blog waar de Catalogus van de WUR wordt besproken.

Gunstig verouderingscoëfficiënt

Kokos is een stevige en taaie vezel die voldoende elastisch en winddicht is. De vezels kunnen gebruikt worden om isolerend materiaal van te maken. Kokosvezels hebben een gunstig verouderingscoëfficiënt. Dit houdt in dat de isolatiewaarde van het materiaal in tijd nauwelijks afneemt. Hierdoor is isoleren met kokos erg interessant vergeleken met andere materialen. Dit betekent dat het materiaal langer zijn werk blijft doen en ook minder snel toe is aan vervangen. Het is wellicht iets duurder dan ander isolatiemateriaal, maar als het minder snel aan vervanging toe is heb je dat er zo uit.

Daarnaast hebben de vezels een goede thermische isolatiewaarde. Hoe beter deze waarde is, hoe beter je woning wordt geïsoleerd. Als je je woning gaat isoleren moet je van tevoren bepalen welke isolatiewaarde je nodig hebt om het beoogde resultaat te behalen. Als je een minder isolerend materiaal hebt is dat niet erg, maar je moet dan wel meer materiaal gebruiken. Hoe dit allemaal precies werkt leggen we uit in dit blog.

Isoleren met kokos voor akoestiek

De grootste reden om de isoleren met kokos is vanwege de akoestische isolatie. Kokos is te vinden op banden, rollen en vellen. Deze drie varianten worden vooral toegepast als een buffer tussen de houten roostering van de vloer. Impact- of stapgeluiden zullen minder hoorbaar zijn. Wel is de bedoeling dat de vloer zwevend wordt geplaatst. Anders heb je namelijk contactpunten waardoor de geluidsisolerende werking afneemt.

Naast isolatiemateriaal worden de kokosvezels ook op andere manieren in het interieur gebruikt. Bijvoorbeeld in de vorm van tapijt.

Milieubelasting

Het nadeel van isoleren met kokos is de hoge milieubelasting. Veel vezels groeien niet in de buurt en moeten van ver komen. Het vervoer is belastend voor het milieu en de verwerking ervan kost ook energie. Ook niet onbelangrijk is dat de kokos veelal wordt gewonnen in landen waar de werkomstandigheden slecht zijn. Je kan kokos van dichterbij halen, let hier dus op bij het uitzoeken van het materiaal. Hoe dichterbij de kokos groeit en verwerkt is, hoe lager de milieubelasting.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!