Je huis koelen in de zomer is voor veel bewoners een opgave. Het kan met een airco, maar veel Nederlanders hebben deze niet en zijn ook niet van plan er een aan te schaffen. De voornaamste reden? De hoge kosten van een airco, het energieverbruik van het apparaat en het effect van airco’s op het klimaat. Dit blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal. Hoe je dan tijdens de warme dagen toch het hoofd en lichaam koel kan houden, lees je in dit blog.
Uit het onderzoek van Milieu Centraal waaraan 1000 Nederlanders hebben meegedaan, blijkt dat veel mensen de warmte in huis tegengaan met andere oplossingen. Ze kopen liever een ventilator, goede buitenzonwering of isoleren hun woning. Isolatie is sinds de afgelopen jaren de meest populaire manier om hitte buitenshuis te houden. Buitenzonwering in combinatie met isolatie kan 80% van de warmte buiten houden aldus dit onderzoek. Een airco is in zulke gevallen dan ook eigenlijk niet nodig.
Gratis je huis koelen
Veel Nederlanders twijfelen aan het nut van een airco. Je hebt een airco natuurlijk maar een kort deel van het jaar nodig en een mobiele airco laat ook veel warme lucht binnen. In plaats daarvan houden veel huishoudens de deuren, ramen en gordijnen dicht om zo de warmte buiten te houden. Dit is de goedkoopste manier om je woning koel te houden.
Je kan de ramen overigens wel openzetten om te koelen, dit moet dan wel om 6 uur in de ochtend wanneer de buitenlucht koeler is dan de lucht in je woning. Meer tips hoe je vrijwel gratis je huis te koelen lees je in de blog die Jan Tessel voor Woontlekker schreef.
Zelf zonwering maken
Zonwering aan de buitenkant kan een groot verschil maken. Een zonnescherm bij het terras om er lekker onder te zitten, ligt voor de hand. Maar het kan ook snel, simpel en goedkoop als je alleen de ramen wilt bedekken. Herinner je je de boerderijen met lakens voor de ramen in de zomer? Zo kwam ik op het idee van een snelle en simpele oplossing om zelf zonwering te maken. Voor een groot raam en toch niet meer dan 40 euro:
- Ga naar de markt om goedkoop een lap zonwerende (!) stof te kopen die groter is dan je raam. Ik kocht het op de stoffenmarkt in Utrecht, je hebt hier al een lap vanaf 5 euro per meter.
- Bepaal hoe je het doek uiteindelijk wil bevestigen voor je raam, dit is belangrijk voor het ontwerp.
- Het doek dat ik heb gemaakt zit aan de bovenkant vast met een buis die in twee houders ligt. Deze buis gaat door een tunnel die ik aan de bovenkant van het doek heb genaaid. Ik had nog een buis voor waterleiding liggen die ik heb gebruikt, maar een lange stok kan natuurlijk ook.
- Onderaan wordt het doek aan de muur bevestigd met spanelastieken. Hiervoor heb ik aan het doek lussen genaaid waar de spanelastieken aan worden bevestigd. In de muur heb ik kleine gaten gemaakt waar schroefhaken in zitten. Een ander systeem waar elastiek aan kan worden bevestigd kan natuurlijk ook.
De zon staat tijdens het maken van de foto’s nog niet op het raam. De muur is op het zuiden en wordt hierdoor heel warm vanaf een uur of 1. Zodra ik de zonwering op hang voelen we in de woonkamer gelijk een verschil.
Zo hou ik de warmte buiten
Zelf zonwering maken is een eenvoudige mogelijkheid om de warmte buiten te houden, maar ik heb naast zonwering ook nog andere maatregelen genomen. Ik heb verschillende bomen in de tuin geplant (onder andere leilindes) om natuurlijke schaduw te bieden.
Verder heb ik mijn hele huis geïsoleerd en dit scheelt een hoop. De ramen, het dak, de muren en de vloer zijn allemaal geïsoleerd. Een deel hiervan kun je zelf doen. Het dak hebben wij bijvoorbeeld zelf geïsoleerd. Andere isolatieklussen hebben we uitbesteedt.
Andere simpele tips om de warmte buiten te houden
- Heb je een plat dak? Door plantjes op het dak te leggen hou je kou en warmte buiten. Geen geschikt dak om te vergroenen? Witte dakbedekking weerkaatst ook een hoop hitte.
- Gebruik geen apparaten die veel warmte afgeven. Voorbeelden hiervan zijn: droger, fornuis en oven. Hang je was buiten op en maak een salade of steek de barbecue aan.
- Planten zorgen voor verkoeling en isolatie. Pas dit toe door de gevel op het zuiden te vergroenen. Dit levert je een mooie uitstraling en een koelere woning op. We schreven hier ook een blog over.
- Heb je al warmte in huis? Een nat laken voor een open raam hangen kan ervoor zorgen dat de lucht afkoelt. Dit moet je alleen wel regelmatig koel maken!
- Zet een ventilator ’s avonds in de deuropening en zet het raam open. Zo wordt warme lucht de kamer uit gezogen en komt koele lucht via het raam naar binnen. Je kan de lucht nog meer koelen door bevroren flessen water voor de ventilator te zetten.
- Wist je dat ventilatiesystemen en warmtepomp ook je woning koelen? Gebruik dit slim als je al een dergelijke installatie hebt.