Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Jouw dak vergroenen: van sedumdak tot daktuin

dak vergroenen

7 april 2023

Home » Blogs Woontlekker » Jouw dak vergroenen: van sedumdak tot daktuin

Je dak vergroenen is aantrekkelijk. Het concept bestaat al sinds midden vorige eeuw, alleen werd het toen nog niet breed toegepast. Maar, nu de nadruk steeds meer komt te liggen op duurzaamheid en milieu, is het niet gek dat je groene daken steeds vaker tegenkomt. Je dak vergroenen heeft verschillende voordelen en kan op meerdere manieren. Welke dit zijn lees je in dit blog.

Een groen dak is zo ongeveer als hoe het klinkt: een dak vol met groen. De plantjes komen op je huidige dak te liggen. Niet door een zak tuinaarde op je dak te gooien en maar wat te planten. Maar door een speciaal systeem dat veelal bestaat uit drie lagen. De eerste laag is een drainagemat onder voor de afvoer van water. De middelste laag is een een substraatmat voor de wortels van de plantjes en de verdeling van het water. De bovenste laag bestaat uit plantjes.

dak vergroenen

Beeld met dank aan Sedumworld.com.

Hoe je dak vergroenen

Als je je dak wilt vergroenen zijn er doorgaans twee mogelijkheden: extensieve en intensieve groene daken. Er zijn meerdere verschillen tussen de twee, maar in basis heeft dit allemaal te maken met de dikte. Extensieve groene daken zijn dunner en intensieve groene daken zijn dikker.

Intensief groen dak: ideaal voor een daktuin

Het voordeel van dit dikkere dak is dat je veel kanten uit kan met beplanting: er kunnen bomen worden geplant of andere planten die diep wortelen, wat een positiever effect kan hebben op de biodiversiteit. Met dit type dak kun je een echte daktuin creëren. Door de dikte kan er meer water worden opgevangen en is er een dikkere isolatielaag.

Die dikte vormt echter ook gelijk een nadeel: het is lang niet op alle gebouwen mogelijk, daarom zie je het vooral op grote bedrijfspanden of appartementengebouwen. In veel gevallen wordt er al rekening mee gehouden bij de bouw. Jouw eigen dak op deze manier vergroenen zal dus lastig worden.

Extensief groen dak: sedum en meer

De meeste woningeigenaren die hun dak vergroenen, zullen bij dit type uitkomen. Een extensief groen dak is namelijk op veel daken eenvoudig toe te passen doordat het een dunne laag is waarvoor het dak niet hoeft te worden aangepast.

Op groene daken van reguliere woningen vind je vooral sedum, maar er is meer mogelijk dan dat. Bij extensieve groene daken heb je namelijk verschillende diktes. Hoe dikker de laag, des te meer er mogelijk is qua beplanting. Denk naast sedum bijvoorbeeld ook aan grassen, kruiden of waardplanten. Daarnaast geldt ook: hoe dikker de laag, des te meer water er kan worden opgevangen en vastgehouden. 

Hoewel bij extensieve groene daken de biodiversiteit en wateropvang minder is dan bij intensieve daken, zijn er een aantal voordelen om juist wel voor een extensief groen dak te kiezen. Zo is het vrij gemakkelijk aan te leggen waardoor de kosten laag blijven. Daarnaast is zijn extensieve groene daken onderhoudsarm en hebben ze over het algemeen niet veel water nodig.

Je kan, als je dak geschikt is, zelf heel makkelijk je dak vergroenen. Je kan de plantjes op een rol kopen of juist los en zelf gaan ’tuinieren’ (als je iets via deze link koopt krijgen wij een percentage. Kost jou geen extra geld en helpt ons de website te onderhouden). Bedenk wel dat je in veel gevallen niet zomaar de rol kan uitrollen, je hebt bijvoorbeeld ook een drainage- en substraatsysteem nodig.

Waarom je dak vergroenen

Twijfel je over je dak vergroenen? We zetten hieronder de voordelen even voor je op een rijtje.

  • Een groen dak isoleert je woning waardoor je in de winter de verwarming wat lager kan hebben en het in de zomer lekker koel blijft. Ook wordt het omgevingsgeluid gedempt door deze extra laag op je dak.
  • Een groen dak zorgt voor een schonere lucht rondom je woning. Daarnaast reguleert het ook de buitentemperatuur, in de zomer kan het dus wat koeler zijn door de planten.
  • Doordat de buitentemperatuur verlaagd wordt, kan het rendement van je zonnepanelen toenemen. Het rendement is namelijk hoger als de buitentemperatuur niet te hoog is.
  • Een groen dak beschermt het dak eronder tegen uv-straling. Hierdoor is het dak minder snel aan vervanging toe.
  • Groene daken houden regenwater vast waardoor de piekafvoer minder hoog is en de afvoer minder belast wordt.
  • Je dak vergroenen kan er afhankelijk van de beplanting voor zorgen dat de biodiversiteit in je omgeving toeneemt en wordt versterkt.
  • Deze voordelen kunnen zorgen voor een waardevermeerdering van je woning.
  • Er zijn subsidies bij gemeenten en waterschappen te verkrijgen om een groen dak op je woning te realiseren. Lees snel verder!

Online veel informatie over dak vergroenen

Op internet is erg veel informatie te vinden over groene daken. Vaak afkomstig van leveranciers. Daar is niets mis mee, maar dit kan lastig zijn als je er alleen maar gekleurde informatie vindt, dus als men preekt voor eigen parochie.

Hier een rijtje links met (iets) neutralere en merkonafhankelijke informatie die wij samenstelden na 10 pagina’s op Google doorkijken. Informatie en inspirerend! De rest waren sites van leveranciers en webpagina’s van gemeentes over subsidiemogelijkheden.

Check of er subsidie in jouw gemeente voor vergroening is

Het kan zijn dat je in aanmerking kunt komen voor subsidie om te vergroenen. Dat check je op de website van de overheid Verbeter je huis. Na het invullen van je woonplaats zie je welke subsidies er in je gemeente zijn. Het kan om verschillende groene maatregelen gaan, zoals groene daken, een geveltuin, een regenwatertuin of tegels uit je tuin verwijderen.

Ook Het Groene Loket kan voor het vinden van subsidies een handige site voor je zijn.

Je huis verder vergroenen

Wil je op meer of andere manieren duurzaam en groen bezig zijn? Er zijn verschillende zaken die je op, rondom of in je woning kan toepassen om duurzaam én met de natuur bezig te zijn. In de blogcategorie Groen lees je er alles over op onze site. Je kan hier lezen over regenwateropvang, groene bouwmaterialen, natuurlijke zonwering, een groene gevel en nog veel meer.

Beeld cover met dank aan: Sedum Specialist.

Andere interessante blogs…