Kieren dichten in je woning is slim: het is een kleine investering die een hoop comfort oplevert en energie bespaart. Kierdichting wordt veelal gedaan met PUR-schuim of tochtstrips. Niet gek, want het zorgt voor het gewenste resultaat. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor biobased alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan wol. Beter voor het milieu, maar hoe zit het met de prestaties? Is het wel slim om kieren te dichten met stopwol? Je leest het in dit blog.
Wol als isolatiemateriaal
Wol wordt al ingezet als isolatiemateriaal in woningen. Het is een biobased product en bezit alle eigenschappen die een isolatiemateriaal nodig heeft: het is isolerend in de zomer en winter, vochtregulerend en zuivert de lucht. De isolatiewaarde is minder gunstig dan andere producten, maar dat hoeft niet uit te maken. Je hebt alleen een dikker pak nodig om dezelfde resultaten te bereiken.
De wol wordt veelal in de buurt van Europa gewonnen, met name in Duitsland en Oostenrijk. Hierdoor hoeft het materiaal geen lange afstand af te leggen en is het een duurzamere keuze dan producten die van verder komen. Een nadeel van schapenwol is dat schapen methaan uitstoten, iets dat niet goed is voor het milieu.
Kieren dichten met stopwol? Te lage luchtdichtheid
Als je aan kieren dichten denkt, zal je waarschijnlijk al gauw aan kitten of purren denken. Iets wat misschien wel efficiënt is, maar niet circulair en moeilijk los te maken. Wol is dit wel: het kan makkelijk ergens tussen worden gestopt, er weer uit worden gehaald en is door de biobased basis circulair. Kieren dichten met stopwol is dus helemaal geen gek idee.
Wol is echter niet volledig luchtdicht. Hierdoor is het raadzaam om stopwol alleen te gebruiken in combinatie met andere middelen voor kierdichting. Dit betekent niet dat stopwol nooit interessant wordt: door optimalisering van bouwkundige details kan wel het beoogde resultaat worden bereikt. Bijvoorbeeld met de toepassing van wolvilt als dichting.
Meer lezen over de luchtdichtheid van schapenwol kan op Ingenii Bouwinnovatie.
Andere manieren om kieren te dichten
Stopwol is slechts een van de manieren om kieren te dichten. Hierbij een greep uit nog meer biobased materialen:
- Hennepwol, gemaakt van hennep en dus ook milieuvriendelijk en biobased. Het is waarschijnlijk iets duurzamer omdat hennep CO2 opneemt, in plaats van uitstoot.
- Vilt, dit materiaal is nog niet gangbaar voor de bouw ontwikkeld en nog niet ruim verkrijgbaar. Het meeste vilt is van textiel en hierdoor biobased. Maar dit is niet altijd het geval. Kijk dus goed naar de samenstelling als je dit belangrijk vindt.
- Spuitkurk, dit wordt in Nederland nog maar weinig gebruikt. Het is echter makkelijk te gebruiken en er kan vervolgens overheen worden gestuct/geschilderd.
- Kokos, vooral geschikt om gaten rondom leidingen in muren te dichten.
Daarnaast zijn er alternatieven die niet biobased zijn. Ze isoleren vaak beter (omdat de lambda-waardenamelijk in veel gevallen lager is), maar het materiaal of productieproces is vaak minder milieuvriendelijk. Een paar voorbeelden:
- PUR-schuim, ook wel bouwschuim genoemd, heeft een van de meest gunstige isolatiewaardes.
- Statische of elastische kit. Kit wordt in verschillende samenstellingen door veel verschillende merken aangeboden. Vooral geschikt bij kozijnen.
- Tochtstrips, deze worden veelal gemaakt van kunststof. Deze plaats je in het kozijn bij openslaande deuren en ramen.
- Minerale wol, ook wel glas of steenwol genoemd. Wordt veel voor isolatieklussen gebruikt, en kan voor huidirritatie zorgen bij het toepassen.
Meer inspiratie nodig? Isoleerbewust, Regionaal Energieloket en Meereco schrijven ook over kierdichting en mogelijke materialen om kieren te dichten.
Meer informatie over kierdichting
Kieren dichten is een onderwerp dat geregeld terugkomt op Woontlekker. Met name omdat hier voor veel bewoners winst te behalen valt en het vaak een eenvoudige oplossing is. Het is een kleine investering en levert snel comfort en een besparing op. We hebben veel blogs over kieren dichten geschreven, en ook veel informatie voor je gebundeld in een e-book. Door het formulier hieronder in te vullen, kun je het gemakkelijk en gratis downloaden!