Pas geleden bezocht ik de iQ-fabriek in Weert. Daar rolt je energiezuinige huis nu al van de lopende band. Nou ja, zo ongeveer. Het is niet ondenkbaar dat binnen 20 jaar een groot deel van de woningen prefab gemaakt wordt, hoorde ik daar. Bijzonder aan de iQwoning is dat hij zeer energiezuinig is, in diverse varianten wordt uitgevoerd en supersnel woonklaar kan zijn: in 6 weken tijd. Ik keek mijn ogen uit!
Prefab bouwen is de toekomst
De iQ-fabriek is opgezet door een grote bouwer, Ballast Nedam. Meer bouwbedrijven zijn met dit soort concepten aan het experimenteren. Zij ontwikkelen nu eigenlijk vooral voor beleggers, woningcorporaties en gemeenten. Het is hun antwoord op de veranderende markt. Met woonconsumenten als jij en ik die kritisch en mondig zijn. En waarde hechten aan kwaliteit en duurzaamheid. Het is ook een antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt, zo vertelt Johan Postma in dit filmpje waarin ik hem interviewde. En, zo hoor ik vaker van bouwers, stenen stapelen op de bouwplaats is op zijn retour. Prefab is de toekomst. De iQwoning wordt voor 85% prefab gemaakt.
Jij kunt nu al een iQwoning bestellen!
Consumenten kunnen een iQwoning op dit moment in een serie van 3 bestellen. Als particulier kun je in deze fabriek dus je energiezuinige huis al uitzoeken. Maar dan moet je wel 2 andere kopers meenemen. Door de standaarden in de productie slim te kiezen, is de iQwoning is flexibel, zo schrijft Ballast Nedam in de brochure die ik meenam. Nagenoeg iedere woningplattegrond kan worden uitgevoerd. Er is ook grote vrijheid in gevelafwerking en extra uit- en opbouwen, zoals een dakkapel.
Dit huis is energiezuinig
En de woning is duurzaam. Natuurlijk steekt een nieuw bouwconcept juist daarop in. De bouwregelgeving wordt immers steeds strenger: vanaf 2020 moeten alle nieuwe woningen in Europa energieneutraal gebouwd worden. De productie is uiteraard al duurzaam omdat de woning voor 85% in de fabriek in elkaar wordt gezet. Dat scheelt ongelofelijk veel handelingen – en fouten – op de bouwplaats.
En de iQwoning heeft een hoge energieprestatie (EPC). Zodanig dat de woning stapsgewijs energieneutraal kan worden gemaakt, zodat je geen energie meer verbruikt. Dan wordt de buitenschil bijvoorbeeld extra isolerend gemaakt, komt er drievoudige beglazing in, ventilatie met warmteterugwinning zodat het binnenklimaat gezond blijft, zonnepanelen op het dak, tot en met warmtekoude-opslag met vloerverwarming en koeling.
Meer informatie over de iQwoning
Op www.iqwoning.nl vind je meer informatie. Er staan voorbeelden van projecten op en je kunt de prijslijst downloaden. Zo zie je direct wat zo’n woning je kost. Ik nam in Weert een folder mee over de energievarianten, maar die vond ik niet online. Daarin worden de energielabelvarianten A+++, A++++ en A+++++ vergeleken. Met 3 plusjes kun je een energierekening verwachten van ca 900 euro per jaar. Met 4 plusjes tegen de 400 euro en 5 plusjes betekent notanul, dus geen energiekosten. Johan licht dit in het filmpje toe.