Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Led-verlichting verbruikt 90% minder energie dan spaarlamp

blog energieneutraal wonen Woontlekker

29 mei 2015

Home » Blogs Woontlekker » Led-verlichting verbruikt 90% minder energie dan spaarlamp

In mijn zoektocht naar spullen voor mijn nieuwe huis, staat nu het onderwerp verlichting op mijn lijstje. Ik wist wel dat led-verlichting energiezuiniger is dan gloei- en spaarlampen. Daarom had ik al besloten dat wat er nieuw moet worden aangeschaft, een ledlamp zal zijn. Maar dat een ledlamp 90% minder energie verbruikt en ook nog eens veel langer meegaat, bleek mij pas toen ik op onderzoek uitging. 90%, ja je leest het goed! In dit artikel som ik wat feiten en cijfers op en geef ik je tips waarmee je rekening kunt houden als jij ook op zoek bent naar nieuwe of andere verlichting.

Led-verlichting verbruikt gemiddeld 10x minder energie dan gloeilampen en halogeenspots.  Dat betekent dat hij dus  90% minder energie verbruikt. Slechts 5 tot 10 Watt ledlicht is al genoeg om een kamer volledig te kunnen verlichten. De gemiddelde levensduur van een ledlamp is 50.000 branduren. Ter vergelijking: een halogeenspot heeft een levensduur van slechts 1.500 branduren en een spaarlamp slechts 5.000. Hij gaat ruim 50 keer langer mee. Een ledlamp is duurder in aanschaf, maar dat verdien je gemiddeld in 2 jaar terug door minder energiekosten. Door de opmars van led zijn deze lampen inmiddels al in vele soorten en uitvoeringen te krijgen. Ik ben om!

Geen Watt maar lumen

Bepalen hoe, wat en waar je moet verlichten is ongeveer het ingewikkeldste als je je huis inricht, eens? Ik heb het bij een vorige verhuizing daarom eens zo aangepakt dat ik alle verlichting pas aanschafte toen wij er al woonden. Aan de ene kant handig, aan de andere kant niet. Wat ik lastig vind nu ik de keuze voor led heb gemaakt daar waar ik nieuw moet of wil aanschaffen, is welke sterkte ik moet kiezen. Bij led-verlichting gaat het niet meer over Watt, maar over lumen. Op Wikipedia vond ik een handige vergelijking. Opgegroeid in het tijdperk van de Watts, kan ik me voorstellen hoeveel ik er daarvan moet hebben op de plekken die verlicht moeten worden. Maar hoeveel lumen is dat dan? In het schema zie je bijvoorbeeld dat een gloeilamp van 40 Watt overeenkomt met 400 lumen van de ledlamp.

Op Wikipedia trouwens ook een handige kostenvergelijking van diverse lampen gebaseerd op 7 jaar lang 25.000 branduren. De ledlamp kost over die periode nog maar een fractie van wat andere lampen kosten. En voor de technici onder ons, op Wikipedia is nog veel meer technische informatie over ledlampen te vinden.

Webwinkels geven weinig toelichting

Ik ben al aan het zoeken geweest bij diverse webwinkels, maar vind dat nog niet zo eenvoudig. Ik raad je in ieder geval aan het schema van Wikipedia bij de hand te houden als je de lichtsterkte wilt bepalen. En als je zoals ik, bijvoorbeeld op zoek bent naar inbouwspots, kijk dan ook goed naar of alleen de lamp wordt aangeboden, of ook het omhulsel. De makke van de webwinkels is dat ze alle een enorme productcatalogus tonen, maar weinig uitleg en toelichting geven. Natuurlijk kun je informatienummers gaan bellen, maar het is prettig als je er op zo’n site zelf uitkomt. Voor iemand die niet technisch is (ik), is het al snel hogere wiskunde…

Daarom is de uitgebreide toelichting van Rick van Viersen van Ledsdoitnow heel geschikt, ook als je wél technischer bent trouwens. Ik ken Rick uit een netwerk waarvan wij beide lid zijn en weet dat hij een kenner is. Dit document geeft je ook veel informatie over achtergrond en ontwikkeling van de ledlampen.

Ik heb al een hele mooie led-hanglamp die in de keuken komt te hangen, die zie je hier op het plaatje. Heb ik via internet besteld trouwens. Nu nog op zoek naar geschikte inbouwspots in de hal, op de overloop en in een verlaagd plafond in de woonkamer!

Feiten of fabels over led-verlichting?

  1. Ledlampen geven koudwit licht af
  2. Van ledlicht krijg je hoofdpijn
  3. Ledlampen zijn niet zo efficiënt als TL-buizen
  4. Ledlampen geven storing op het lichtnet
  5. Ledlicht is schadelijk voor je ogen
  6. Bij ledlicht ziet alles er bleek uit
  7. Ledlampen zijn duur

Of deze stellingen feiten of fabels zijn bekijk je in een presentatie met filmpje die op een vakbeurs werd gegeven door OliNo. 3x raden welke de fabels zijn….. OliNo is een club die onder meer professionele lampmetingen doet.

Meer over led-verlichting lees je in deze blogs.

Andere interessante blogs…

Wat is netcongestie?

Wat is netcongestie?

Netcongestie kan invloed hebben op ieders stroomtoevoer en energierekening. Blog over het hoe, wat en waarom.

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!