Lekkere bespaartip: tochtstrips in raamkozijnen

Lekkere bespaartip: tochtstrips in raamkozijnen

Zojuist weer een heel nuttige klus gedaan: tochtstrips in de raamkozijnen. Nu waait het niet meer bij het raam. En hoeft het gordijn bij de bank overdag niet meer een stukje dicht (ja, dat deden we echt). We slaan 2 vliegen in 1 klap. Grootste winst is meer comfort. Bijkomend is de energiebesparing, want de warmte vliegt daar het huis niet meer uit. Kosten: een tientje per raam. En ook lekker: kun je makkelijk zelf doen.

 

Sinds half 2015 wonen wij in een 70-er jaren huis. Geen klushuis, maar ons huis is wel van de beginperiode van de isolatie. Los van de kwaliteiten van toen, is die isolatie na 40 jaar ook aan vervanging toe. Of – en vaak het geval – er zit helemaal geen isolatie!

Het is een vrijstaand huis, dus tocht loert overal. Na een grondige modernisatie voor we er in trokken, zijn we nu aan de slag met allerlei kleine en grote klussen. Vooral voor meer comfort, maar ook om het huis energiezuiniger te maken. Op Woontlekker doe ik daarvan regelmatig verslag, tussen de andere blogs door.

tochtstrips in raamkozijn - blog Woontlekker

Tochtstrips heb je in soorten en maten. Wat je kiest hangt af van:

  • of er al tochtstrips in het kozijn zitten
  • welk materiaal geschikt is voor je klus
  • de maten van je kozijn

De klus waarover deze blog gaat betreft kozijnen waar geen tochtstrips in zaten. We hebben de strips aan de binnenkant van het kozijn bevestigd. Ze zijn er van kunststof en van aluminium, wij kozen kunststof. De strip bestaat uit een deel kunststof en een deel rubber, dat tegen het draaiende deel aan komt.

tochtstrips in raamkozijn - blog Woontlekker

Nog meer tochtwering

Ook al thuis gedaan: tochtwering aan de onderkant van de deur bevestigen. Zo komt er geen hinderlijke tocht meer onder de deur door.

En een zeer subtiele oplossing: een soort honingraat van kunststof stopten we in de ventilatieroosters in de slaapkamers. Fijn als ze ook ’s winters open staan en je niet je bed uitwaait.

Op de sites van bouwmarkten vind je niet alleen diverse materialen, maar ook stappenplannen die je helpen bij de aanpak. Bijvoorbeeld deze van de Gamma.

dscf6668

Oude tochtstrips vervangen

Eerder plaatste ik op Woontlekker een vlog over het vervangen van tochtstrips in mijn vorige huis. Een iets uitgebreidere klus, want eerst moesten de oude strips er af. En een andere oplossing, want de ruimte van de bestaande strip vraagt om een andere tochtwering.

Tip: bekijk die blog om te zien hoe we dat aanpakten!

3 Reacties

Simone

3 jaar geleden

Tocht is inderdaad niet fijn en al helemaal niet als je er voor zit! Ik heb zelf ook overal tocht strips geplaatst en ik vind het heerlijk, vooral omdat ik een erge koukleum ben.

Eddy Thienpondt

2 jaar geleden

Hallo, is er iemand die vertellen kan waar ik deze tochtstrips, getoond op de bovenstaande foto's, zou kunnen aanschaffen. Alvast bedankt. Mvg, Eddy

Saskia de Jong

2 jaar geleden

Hallo Eddy, je ziet hier mijn raam en het werk van mijn partner. Hij heeft ze bij de bouwmarkt gehaald, ik denk bij de Gamma. Succes! Saskia

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet weergeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd.