Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Les passiefbouw en je huis verwarmen met slechts 3 kuub hout

21 april 2017

Home » Blogs Woontlekker » Les passiefbouw en je huis verwarmen met slechts 3 kuub hout

Ben je van plan om zelf een energiezuinig huis te gaan bouwen? Dan kun je uit verschillende bouwprincipes kiezen. Je hebt de Nul-op-de-Meter aanpak, maar er zijn ook andere methodes om te bouwen, zoals de passiefhuis methode of Active House. Misschien heb je geen flauw idee wat het verschil is of wil je het niet eens weten. Maar ja, een huis bouwen doe je waarschijnlijk maar eens in je leven. Daarom is het niet onverstandig om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Ik interviewde ‘zelfbouwer’ John van der Stoel uit Veldhoven die de passiefbouw de beste keuze vindt. In de winter houdt hij zijn huis lekker warm met slechts 3 kuub hout.

Johan van der Stoel is van huis uit elektrotechnicus. Maar toen hij zijn eigen huis ging bouwen heeft hij zich tot in de details verdiept in de mogelijkheden op het gebied van energiezuinige architectuur, installatietechniek en isolatie. Inmiddels woont hij al een jaar in zijn nieuwe huis van 1.000 m3. Uiteraard is het geen gemiddeld optrekje geworden. Zo kan hij bijvoorbeeld in de winterperiode de woning comfortabel warm houden met slechts drie kuub hout!

Johan heeft een bijzonder informatieve, uitgebreide website gemaakt over het hele proces, van ontwerp tot bouw. Een absolute aanrader voor iedereen die zelf een passiefhuis wil gaan bouwen. Daarnaast heeft hij het plan opgevat om in de toekomst particulieren te gaan helpen die zelf een energiezuinige nieuwe woning willen bouwen. Zodra hij genoeg tijd vrij kan maken gaat hij aan de slag met een nieuw op te richten adviesbureau.

Waarom passiefbouw?

Johan, je hebt een duidelijke voorkeur voor de passiefhuis methode. Kun je in het kort vertellen wat dat inhoudt en wat volgens jou de belangrijkste voordelen zijn?

“Het uitgangspunt van passiefbouw is dat je ervoor kiest om je huis héél goed te isoleren en luchtdicht te maken. En dat is eigenlijk een relatief simpele, bewezen techniek. Je hebt het dan bijvoorbeeld over dikkere muren en hoogwaardige kozijnen met minstens triple glas. Deze manier van bouwen behoudt veel langer zijn waarde dan een aanpak waarbij je uitgaat van installatietechnische oplossingen, zoals dat gebruikelijk is bij Nul-op-de-Meter woningen. Een warmtepomp gaat misschien zo’n 15 jaar mee. Maar stevige luchtdichte muren en ramen met een hoge isolatiewaarde behouden hun waarde. Dat is geen rocket science.

Ik zeg regelmatig dat Nul-op-de-Meter een hype is. Deze aanpak is gebaseerd op een rekensom die gaat over de hoogte van de energierekening, terwijl je met passiefbouw meer redeneert vanuit de integrale bouwkwaliteit van de hele woning. Ik ben van mening dat passiefbouw een betere investering is als je naar de lange termijn kijkt, laten we zeggen rond het jaar 2050. Als je nu kiest voor passief behoudt je huis ook in de verre toekomst zijn waarde. Daar ben ik van overtuigd.”

Professionals zitten op hun eilandje

Op je website is heel veel nuttige informatie te vinden over passiefbouw. Maar als je een beetje tussen de regels door leest, dan is het vaak een lastig proces geweest om alles precies gerealiseerd te krijgen op de manier zoals jij dat wilde. En ook op dit moment zijn er nog een aantal dingen die niet helemaal goed gaan. Moet je als particuliere opdrachtgever echt bereid zijn om je er helemaal in vast te bijten als je aan zo’n project begint? Of is dit ook haalbaar voor mensen die er minder tijd en energie aan willen besteden?

“Het probleem is dat al die professionals waarmee je in contact komt voor een groot deel op hun eigen eilandje zitten te werken. Een architect weet vaak te weinig van de mogelijkheden op installatietechnisch gebied. De installateur heeft wel verstand van installaties, maar misschien houdt hij de nieuwste ontwikkelingen niet bij, en ga zo maar door. Het is lastig om iemand te vinden die een goed, compleet overzicht heeft over alle mogelijkheden die er zijn, en die dat ook nog eens kan vertalen naar het concrete project.

 

“Stop je geld in isolatie en kijk uit met innovatieve installaties die zich nog niet bewezen hebben”

Dat is de reden waarom ik me er zelf in ben gaan verdiepen. En ja, dan komt er heel wat op je af. Daarnaast is er in Nederland relatief weinig kennis over passiefbouw. In België en Duitsland zijn ze op dit gebied véél verder. Ik heb ook regelmatig contact gehad met buitenlandse specialisten. En die schrokken zich af en toe rot van wat ze zagen hier in Nederland!

Blog en presentaties over passiefbouw

Nadat ik me er een paar jaar in had verdiept zeiden mijn vrienden en kennissen steeds vaker tegen me: je moet wat gaan doen met die kennis. Er komen nu al regelmatig telefoontjes van geïnteresseerden, naar aanleiding van de informatie op mijn blog. En ik geef ook af en toe presentaties aan particulieren die zelf aan de slag willen gaan. Maar dan ga ik niet het diepe in. Ik houd het laagdrempelig, want lang niet iedereen is bereid om er zoveel tijd in te steken. Ik leg mensen de vraag voor: “Hoeveel invloed wil je zelf hebben op het eindresultaat”. Maar ook ‘bewuste leken’ kunnen aan de slag gaan met passiefbouw, want in de basis is het helemaal niet zo moeilijk. Bovendien scheelt het nauwelijks in de kosten, en zoals ik al zei: het is een goede, waardevaste investering.”

passiefbouw John van der Stoel Woontlekker

De gouden tip?

Tot slot: heb je een concreet advies voor lezers van Woontlekker die zelf aan de slag willen gaan?

“Ja hoor. Stop je geld in isolatie, kijk uit met ‘innovatieve’ installaties die zichzelf nog niet bewezen hebben, laat de prestaties van de woning meten bij oplevering, dus bijvoorbeeld een blowerdoortest voor de luchtdichtheid, en warmtefoto’s voor de isolatie. En eis als opdrachtgever dat die metingen aan een bepaald niveau voldoen.”

Bekijk de website van Johan van der Stoel

Meer dan alleen passiefbouw

Op Woontlekker vind je nog veel andere informatie. Zowel in de vorm van blogs als gratis downloads. Benieuwd naar de e-books? Kijk dan op onze Gratis pagina. Geen fan van lezen? Op ons Youtube-kanaal en op ons Instagram-account vind je filmpjes. Volg ons als jij als eerst op de hoogte wil zijn van nieuwe en relevante blogs!

Andere interessante blogs…