Bewoners die zonnepanelen aanschaffen doen dit veelal omdat ze weten dat het helpt in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Correct, want we moeten afstappen van fossiele energie. Echter worden veel zonnepanelen niet duurzaam geproduceerd, waardoor ze vaak geen duurzaam alternatief zijn. Een optie zijn low-carbon zonnepanelen, daarover lees je meer in dit blog!
Zonnepanelen en andere vormen van groene energie zijn belangrijk om de energietransitie te realiseren om zo uiteindelijk te voldoen aan de klimaatdoelen. Wel is het belangrijk dat we zicht krijgen op eventuele verborgen impact van installaties als zonnepanelen. Zo kunnen we weloverwogen, en hopelijk, duurzamere keuzes maken. Bijvoorbeeld door ons in te lezen over low-carbon zonnepanelen.
Duurzame nadelen
Nu zonnepanelen steeds gebruikelijker worden, komt er ook steeds meer kritiek. Als je op internet zoekt wat de nadelen van zonnepanelen zijn, lees je vooral over hoge aanschafkosten, aanzicht van het huis en de afhankelijkheid van het net. Hierbij een overzicht van nadelen wat betreft duurzaamheid:
- Winning van grondstoffen gebeurt vaak onder milieuonvriendelijke en soms erbarmelijke omstandigheden en hebben als gevolg dat er natuur verloren gaat en/of vervuild wordt.
- Recyclen van zonnepanelen is complex en gebeurt niet optimaal waardoor veel materiaal verloren gaat. Hier valt veel milieuwinst te behalen!
- Zonnepanelen worden meestal geproduceerd in landen ver weg (9 van de 10 zonnepanelen komen uit China). Het transport naar Nederland, maar ook binnen Nederland, kost veel brandstof doordat het zware panelen zijn.
Wil je geen zonnepanelen installeren omdat de salderingsregeling steeds minder gunstig wordt? Denk dan nog eens na, want je blijft een terugleververgoeding krijgen. Daarnaast kan het ook de waarde van je woning vermeerderen.
Niet duurzamer dan energie van stroomnet
Waar nog niet zo heel veel aandacht voor is, is de CO2 uitstoot van het productieproces. Tijdens het productieproces van een standaard geproduceerd zonnepaneel in China, komt er gemiddeld 400 kilo CO2-equivalent vrij. Als je alle zonnepanelen in Nederland bij elkaar optelt, kom je uit op 3,5 miljoen ton, wat vrijwel gelijk staat aan de uitstoot van een groot energiebedrijf.
In andere landen zijn zonnepanelen soms wel duurzamer dan energie van het stroomnet. Dit is in Nederland niet per se het geval omdat de stroom van het energienet in Nederland vrij gemixt is. De stroom is vaak niet afkomstig van enkel aardgas of aardolie, maar ook van windmolen- en zonneparken.
Low-carbon zonnepanelen goed alternatief
Als je onafhankelijk van het net wilt zijn, en wilt bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen, ben je waarschijnlijk al gauw aangewezen op zonnepanelen. Goed nieuws dus dat er ook duurzamere opties zijn zoals low-carbon zonnepanelen. Bij de productie van deze panelen komt er circa 75% minder CO2 vrij dan bij reguliere zonnepanelen. Een grote besparing op CO2, voor een meerprijs van 5%-15%.
Naast de lagere milieu-impact tijdens het productieproces, zijn low-carbon zonnepanelen ook een stuk lichter. Ze wegen de helft van normale zonnepanelen waardoor ze minder brandstof nodig hebben om vervoerd te worden. Hierdoor zijn ze wellicht ook interessant als je dak niet geschikt is voor reguliere zonnepanelen.
Wél circulair
In Nederland is er nog niet heel veel aanbod van low-carbon zonnepanelen. Solarge, een Nederlands bedrijf, is een van de weinige aanbieders. Naast de bovengenoemde voordelen van low-carbon zonnepanelen, is dit paneel ook nog eens volledig circulair. Het afval dat ontstaat bij andere zonnepanelen, ontstaat niet bij dat van hen. Het paneel is makkelijk te demonteren en recyclen waardoor waardevolle grondstoffen makkelijker opnieuw kan worden gebruikt en minder afval ontstaat.
Alle voordelen van low-carbon zonnepanelen
Low-carbon panelen hebben dezelfde voordelen als reguliere zonnepanelen, en nog veel meer. Hieronder nog even alles voor je op een rijtje:
- Minder CO2 uitstoot in het productieproces
- Licht van gewicht waardoor er brandstof wordt bespaard tijdens transport
- Volledig recyclebaar
- Gemaakt van kunststof in plaats van glas, de productie van kunststof kost minder energie dan glas waardoor het duurzamer is.
- Inzetbaar op alle daken, waardoor bedrijfspanden ook benut kunnen worden en er veel meer energie op daken kan worden opgewekt.
- Momenteel worden de zonnecellen nog in China geproduceerd. Solarge heeft echter plannen om deze uit Europa te gaan halen. Zo worden de transportbewegingen nog kleiner.
Meer lezen over Solarge? De Nationale Milieudatabase schreef dit artikel over ze.