Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Lucht-water warmtepomp goede vervanger cv-ketel flat- of tussenwoning

lucht-water warmtepomp

29 juni 2022

Home » Blogs Woontlekker » Lucht-water warmtepomp goede vervanger cv-ketel flat- of tussenwoning

Ben je klein behuisd, woon je bijvoorbeeld in een flat- of tussenwoning? Dan kun je je bij de 10 procent Nederlanders scharen die zo woont. In totaal hebben we het over zo’n 800.000 woningen. Soms extra geïsoleerd, soms nog originele bouw, maar wel met een laag gasverbruik onder 900 m3 per jaar. Wil je de cv-ketel vervangen? Kies dan voor een lucht-water warmtepomp. Dit is voor flat -en tussenwoningen de beste grote stap op weg naar een energiezuinige woning.

Door: Jan Tessel

Het is een ratje toe op sociale media, maar ook in de politiek, bij praattafels en lobbygroepen. Iedereen wil iets gedaan hebben voor het klimaat en de energietransitie. Maar echt flink actie ondernemen laat nog steeds op zich wachten. Met dit blog wil ik een lans breken om met meer structuur de transitie bij flat- en tussenwoningen te realiseren; zowel bij huur als koop.

Het kostenplaatje voor energiezuinige maatregelen is voor dit type woningen helemaal niet groot. Dus de overheid zal zich er niet aan vertillen. Volgens mij is het allerbeste om juist nu deze bewoners te helpen gasloos te worden. Eenmalig die 800 euro gasprijs ondersteuning is niet slim. Want met echt gasloos wonen hebben ze ieder jaar circa 500 euro korting op hun energienota.
De enige grote – en de beste – stap is de aanschaf van een lucht-water warmtepomp. Daarna kun je ook nog over op inductiekoken (aanschaf 450 euro) zodat je gasaanlsuiting dan echt ‘dicht’ kan. Het gas-vastrecht van circa 120 per jaar hoef je dan ook niet meer te betalen.

Wat is een lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp weet ‘warmte’ uit winterlucht (tot -10oC) te winnen en wordt dan onder hoge druk verder verwarmd (tot 50oC) en aan cv-water voor radiatoren of vloerverwaming afgegeven. De lucht-water warmtepomp is voor de meeste flat- en tussenwoningen geschikt, vooral omdat in de winter de temperatuur weinig onder het vriespunt komt. Het apparaat zal meestal op zolder komen, net als de huidige cv-ketel. Erbij komt een unit die buiten staat, in de tuin of op het dak. Meestal lijkt deze op een airco-kast die enig geluid maakt (35-40 dB(A)). Het geluid wordt in winterdagen gemaakt, maar tussen 10 uur ’s avonds en 7 uur ‘s ochtends vrijwel niet, omdat de meeste mensen dan de thermostaat laag hebben ingesteld.

Past meestal op plek huidige cv-ketel

Is je cv-ketel meer dan 15 jaar oud en aan vervanging toe, dan kun je kiezen voor een bij voorkeur modulerende lucht-water warmtepomp. Met moduleren kan een warmtepomp laag of hoog warmtevermogen geven. Dit is afhankelijk van de koude buiten.
Meestal zal een relatief klein apparaat op dezelfde plek kunnen hangen als de huidige gasketel. Wel komt er een boilervat van 60 – 80L bij voor warm douchewater. En mogelijk ook  een buffervat van rond 80L als je geen modulerende lucht-water warmtepomp neemt.

Betrek je installateur erbij

Vraag je installateur in een vroeg stadium hoe zij/hij daarover denkt. Je moet dit weten voordat je begint aan de kleine verbouwing die de installatie van de lucht-water warmtepomp met zich zal meebrengen. Overleg met je installateur dat deze een elektrisch vermogen heeft van rond 1kWe; en dus een thermisch vermogen van circa 4 kWth. En dat er een geluidarme buitenunit komt, liefst onder 40 dB(A), wat een overheidnorm nu is.

Een dergelijk klein vermogen lucht-water warmtepomp kost tussen 3.000 en 4.500 euro. De overheid geeft 30% subsidie en daarvan zijn de details te vinden op internet bij ‘RVO’ en ‘ISDE’ ‘subsidie’.

Ook voor warm douchewater

Dit type lucht-water warmtepomp zal ook voldoende warm douchewater moeten kunnen maken, liefst tussen 9 ’s ochtends en 5 uur ‘s middags bij hogere buitenlucht temperatuur en dus bij hogere efficiëntie van het apparaat. Voor de opslag is een boilervat nodig met minimaal 40L per bewoner.

Kleine warmtepomp zonder buitenunit

Er is inmiddels ook een kleine lucht-water warmtepomp te koop waarbij geen buitenunit gebruikt wordt. Lucht wordt uitgewisseld via twee gaten van elk 16 cm in het dak, of in de muur direct achter de warmtepomp. Vaak zijn deze klein-vermogen ‘stadswarmtepompen’ voorzien van een extra elektra-backup om bij te verwarmen als het buiten flink vriest.

Tot slot: twijfel niet, dat is niet nodig. Doe het gas eruit en ga besparen met een warmtepomp als deze. Als kleine gasgebruiker hoef je echt niet enorm te investeren. Laat je niet gek maken door alle mogelijkheden en oplossingen die op de markt zijn!

Over Jan Tessel

Jan Tessel werkte na zijn studie in Wageningen als landbouw-ecoloog gedurende 30 jaar in ontwikkelingssamenwerking, agro-biodiversiteit en de tuinbouw van China. Hij schreef het boekje ‘De start van de energietransitie in uw eigen woning’ op basis van 380 warmtescans en bijbehorende gesprekken met bewoners. Ook de isolatiewerkzaamheden in de eigen woning nam hij er in mee. De info over de lucht-water warmtepomp uit dit blog staat in dit boekje. Met de kennis uit dit boekje kan iedere bewoner het gesprek met installateurs en aannemers over de verduurzamingsaanpak beter voeren. Het boekje (50 pag’s, 8 euro) kan besteld worden via zijn website https://energie-waterland.nl/

Over warmtepompen schreef Woontlekker al eerder, check hier de blogs.

Andere interessante blogs…

Koeler zonder airco

Koeler zonder airco

De airco biedt comfort, maar corrigeert gebrekkig ontwerp en draagt bij aan energieverbruik en gezondheidsrisico’s. Kies bewust en duurzaam.

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!