Zelf je huis energiezuinig of zelfs energieneutraal maken is een hele klus. En het kost een paar centen. Je gaat dus niet over één nacht ijs. Er zijn een paar belangrijke vragen die je voor jezelf moet beantwoorden voordat je echt aan de slag gaat. Als je niet in één keer, maar in stappen energiezuinig gaat renoveren, hoe kies je dan de juiste maatregelen en de juiste volgorde? Mijn advies? Maak een stappenplan voor energiezuinig renoveren zonder spijt.
Er zijn genoeg redenen om bij een renovatie alles in één keer te willen aanpakken. Als je er enorm tegenop ziet om bij iedere nieuwe stap opnieuw mensen over de vloer te krijgen, die op lawaaiige wijze je huis ondersteboven halen, dan kun je misschien beter kiezen voor een alles-in-één-keer-aanpak.
Als je een ambitieus renovatieplan hebt voor je woning, dan lopen de kosten misschien flink op. Knip je de renovatiekosten liever op om ze over een langere periode uit te smeren, dan moet je wél goed nadenken over welke energiebesparende maatregelen je wanneer gaat nemen. Je moet dus niet alleen nadenken over wat je wilt gaan doen, maar ook over de juiste volgorde. Dan krijg je later geen spijt.
Spijt hebben van energiebesparende maatregelen? Kan dat?
Jazeker. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen leggen op een ongeïsoleerd dak. Hartstikke goed dat je voortaan zelf energie opwekt, maar erg jammer dat de warmte meteen weer door het dak naar buiten vliegt!
Wil je een nieuwe vloer in je huiskamer? Denk dan eerst na over goede vloerisolatie en laat eventueel ook de leidingen leggen voor het toekomstige warmtesysteem. Luchtdicht bouwen is ook een slimme zet: dan kan er straks geen warmte meer via kieren naar buiten ontsnappen. Maar als je je hele huis luchtdicht gaat maken, moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met het toekomstige ventilatiesysteem. Wat betekent dat voor de ventilatieroosters, waar lopen straks de buizen en de bedrading?
Eerst isoleren, dan opwekken
Kortom: renoveren in stappen vraagt om een vooruitziende blik en een slim plan. En je houdt je natuurlijk altijd aan de ‘gouden regel’ van energiezuinig renoveren: eerst isoleren, dan pas duurzame energie opwekken. Als je huis goed geïsoleerd is, heb je immers minder zonnepanelen (of andere energieleveranciers) nodig om het te verwarmen.
Van een ‘No regret’-maatregel krijg je later geen spijt
Wat zijn ‘No regret’-maatregelen? Dat zijn maatregelen die weinig geld en moeite kosten en veel opleveren. En die geen consequenties hebben voor andere maatregelen. Het is in de praktijk onmogelijk om snel even alle ‘no regret’ renovatiemaatregelen voor je op een rijtje te zetten. Een losse maatregel is normaal gesproken wel een veilige investering, maar als het gaat om het grotere plaatje, het energieconcept dat voor jouw huis en voor jouw wensen het meest geschikt is, dan is dat altijd maatwerk.
Check ook mijn eerdere blog: 5 tips om te starten met energiezuinig verbouwen
Een plan maken is maatwerk!
Een plan van aanpak voor een energiezuinige renovatie in stappen is afhankelijk van je woningtype, je ambitie (energieneutraal? of zelfs energieleverend?), je tijdpad en je budget. Ga je alleen isoleren? Of wil je ook duurzame energiebronnen gaan gebruiken? Kies je dan voor zonnepanelen, een pelletkachel of een warmtepomp? Of alle drie? Als je een beetje duizelig wordt van dit soort vragen, dan adviseer ik je je om altijd eerst te overleggen met één of meer aannemers die verstand hebben van duurzaam (ver)bouwen of met energieadviseurs.
Vraag om een overzichtelijk stappenplan, waarin de renovatie wordt opgeknipt in duidelijk begrensde onderdelen. Kijk goed of de adviseur bij ieder onderdeel voldoende informatie geeft over de looptijd, het budget, en over de manier waarop de verschillende stappen logisch op elkaar aansluiten. Een goed stappenplan, daar krijg je zeker geen spijt van.
Heb je tips of ideeën? Laat ze weten aan de wereld!
Meer dan op Woontlekker
Op Woontlekker vind je nog veel andere informatie. Zowel in de vorm van blogs als gratis downloads. Benieuwd naar de e-books? Kijk dan op onze Gratis pagina. Geen fan van lezen? Op ons Youtube-kanaal en op ons Instagram-account vind je filmpjes. Volg ons als jij als eerst op de hoogte wil zijn van nieuwe en relevante blogs!