Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Maak je convectorput geschikt voor warmtepomp en lage temperatuurverwarming

convectorput warmtepomp

22 februari 2025

Home » Blogs Woontlekker » Maak je convectorput geschikt voor warmtepomp en lage temperatuurverwarming

Ken je de convectorput? Een put in de vloer met een radiator erin. Je ziet ze nog regelmatig in woningen uit de jaren 70. Niks mis mee, maar vaak wel als verouderd beoordeeld. Toch kunnen ze nog steeds goed helpen bij het verwarmen van je huis, zelfs in combinatie met een warmtepomp en lage temperatuurverwarming. In dit artikel leggen we uit hoe je een huis zonder vloerverwarming verwarmt met een warmtepomp en convectorput, zonder ingrijpende verbouwing. Met dank aan ‘uitvinder’ Barend Kloppenburg.

Wat zijn convectorputten?

Convectorputten zijn in de vloer ingebouwde radiatoren die werken door lucht in de ruimte te verwarmen. Ze worden vaak gebruikt bij grote raampartijen of in woningen met veel beglazing, waar traditionele radiatoren minder effectief zijn. Door de combinatie van luchtcirculatie en verwarming kunnen convectorputten zorgen voor extra comfort, maar ze hebben een specifiek probleem: bij lage aanvoertemperaturen (zoals die van een warmtepomp) werken ze vaak niet goed, wat leidt tot warmteverlies en comfortklachten zoals koudeval.

Waarom werken ze niet goed bij lage aanvoertemperatuur?

Bij hoge aanvoertemperaturen, zoals die van een traditionele cv-ketel, kunnen convectorputten voldoende warmte afgeven. Maar bij lagere temperaturen zoals van een warmtepomp, is de warmteafgifte niet voldoende, waardoor ze niet goed functioneren. Dit komt doordat convectorputten zijn ontworpen om met een hoge temperatuur water te werken, wat betekent dat de warmte die ze kunnen uitstralen onvoldoende is bij lagere temperaturen.

De oplossing voor convectorputten

Barend Kloppenburg heeft een slimme en eenvoudige oplossing bedacht voor het probleem van convectorputten die niet goed functioneren bij lage temperatuurverwarming, zoals bij een (hybride) warmtepomp. Zijn oplossing bestaat uit een plank die ongeveer vijftien centimeter boven de convector wordt geplaatst. Deze plank sluit de convectorput hermetisch af en creëert zo een luchtkamer. Iedere handige huizenbezitter kan dit maken!

In de plank zitten kleine gaten waarin geluidsarme ventilatoren zijn geplaatst. Wanneer warm water door de leidingen van de convector wordt aangevoerd, gaan de ventilatoren aan. Dit zorgt voor een onderdruk in de luchtkamer, waardoor lucht uit de convectorput wordt gezogen. De afgezogen lucht wordt vervolgens automatisch aangevuld met verwarmde lucht, waardoor de convector zijn warmte veel efficiënter kan afgeven.

Dit systeem werkt beter dan traditionele boosters, omdat de gehele convector nu effectief bijdraagt aan de luchtstroom en dus meer warmte kan afgeven. Dit maakt het systeem niet alleen efficiënter, maar ook eenvoudiger en goedkoper dan een volledige vervanging van het afgiftesysteem.

De oplossing van Kloppenburg is gemakkelijk zelf te maken voor huiseigenaren met enige technische kennis. Het enige wat nodig is, is het installeren van de plank met ventilatoren, wat een minimale investering vereist van misschien 100 euro in vergelijking met dure systeemvervangers.

Voordelen van de combinatie convectorput-warmtepomp

De voordelen van de combinatie convectorput-warmtepomp zijn groot. Je watertemperatuur kan omlaag naar 35 of 30 graden Celsius. Dat scheelt zomaar twintig procent aan gas, zeker in combinatie met een warmtepomp en zonnepanelen. Je krijgt meer comfort in de woning, omdat de convectorputten weer effectief kunnen werken bij lagere temperaturen. Dit maakt het mogelijk om te profiteren van een hybride warmtepomp of lage temperatuurverwarming, zonder dat je het hele systeem hoeft te vervangen. Het verbetert de energie-efficiëntie van je woning en voorkomt koudeval, zonder grote verbouwingskosten. En belangrijk bijkomend voordeel is natuurlijk minder verbruik van gas.

Meer lezen over Barend’s oplossing

Convectorputten kunnen nog steeds goed dienst doen als je kiest voor een warmtepomp, maar alleen als ze goed werken bij lage temperaturen. Lees zijn artikel en case study op de website jaren70verbouwen.nl. Daar staan ook tekeningen en foto’s op die de werking goed verduidelijken.

Er is meer online te vinden over zijn oplossing en wat de markt ervan vindt. Zo las ik in het Brabants Dagblad ik een reactie van een installateur die meent dat het effect zelfs nog beter kan met losse ventilatoren op de convector. Wil je hier meer over weten, ga dan online op zoek!

Barend Kloppenburg is gepensioneerd en volgde een technische opleiding (economische bedrijfstechniek) aan de HTS in Tilburg. Hij werkte jarenlang bij aluminiumproducent Alcoa in Drunen, waar hij ook enige tijd directeur was. Hij deelt desgevraagd instructies en tips en geeft namen van websites en leveranciers door. Je mag hem rechtstreeks benaderen: b.kloppenburg@wxs.nl.

Woontlekker schrijft veel over installaties en apparaten, vaak in de context van isoleren, het overzicht van deze artikelen vind je hier.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!