Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Maiks Uniekhuis renovatie inspireert duizenden op Instagram en TikTok

Uniekhuis

22 september 2022

Home » Blogs Woontlekker » Maiks Uniekhuis renovatie inspireert duizenden op Instagram en TikTok

Maik Beusink werkt bij een bouwbedrijf als klantbegeleider en kreeg zomer 2021 de sleutel van zijn kluswoning in Winterswijk. Hij ontwikkelde in no-time een grote hobby met dito bereik: korte ‘reels’ over zijn renovatie inspireren inmiddels duizenden volgers op Instagram en TikTok. Met video’s van slechts 15 seconden over de klussen bereikt zijn Uniekhuis een miljoenenpubliek. Volg jij zijn avontuur al?

Maik Beusink spreekt met zijn 27 jaren misschien niet direct de gemiddelde huiseigenaar aan die voor een grote verbouwing staat. Maar daardoor inspireert hij juist een jongere doelgroep en is hij voor hen een voorbeeld, zo blijkt uit zijn bereik op Instagram en TikTok met berichten en ‘reels’ (korte video’s).  Ook jongeren kopen immers kluswoningen. Velen pakken mogelijk door hem de hamer en de boormachine op voor een verbouwing, terwijl ze niet dachten dat ze het konden.

Leren door te zien en te doen

Gewoon aanpakken, is zijn motto vertelt Maik. “Ik heb mbo bouwkunde gedaan en daarna een aannemersopleiding. “Ik werk nu bij De Naobers als klantbegeleider. We doen vastgoedonderhoud in de Achterhoek, veel voor woningcorporaties. Ik zit veel op renovaties, stuur de mannen buiten aan en heb contact met de bewoners over het werk en ook met leveranciers. ’t Is heel afwisselend.
Ik leer door te zien, ik kijk de kunst van mijn collega’s af. En vraag hen eventueel om advies of laat ze mijn werk controleren. Wat kan er fout gaan? Als ik het niet goed heb gedaan kan ik veel materiaal wel weer hergebruiken.“

Kluswoning uit 1900: @Uniekhuis

Maik kreeg de sleutel van kluswoning uit 1900 op 1 juli 2021. Hij woont nog thuis en dat is handig want hij wil de hoekwoning compleet renoveren en die is daardoor niet bewoonbaar. Het huis is in 1964 gerenoveerd, met dakkapellen aan beide zijden is toen een echte verdieping gemaakt. De binnenmuren beneden die als soort spouw dienden, heeft Maik er zelf uit gehaald. Een constructeur maakte de berekeningen hoe hij met een stalen constructie en houten voorzetwanden een comfortabele plek creëert, naar de eisen van deze tijd. De wanden in de woonkamer zijn nu geïsoleerd, de verdieping isoleren staat als volgende klus op het programma.

Uniekhuis

Duizenden kijken met Uniekhuis mee

Tot zover een gemiddelde verbouwing …… bij Maik kijken duizenden mensen mee met zijn aanpak van het Uniekhuis! Behang verwijderen, plafonds verwijderen, stucwerk verwijderen, gipsplaten aanbrengen, tuin leeghalen. Tot en met de complexere klussen zoals de badkamer verbouwen en elektra aanbrengen. Snel en aansprekend in beeld gebracht in ultrakorte video’s van 15 seconden, geëdit met voiceover en uptempo muziekje. En altijd afgesloten door: ‘Volg jij mijn avontuur?’

Volgers: 44.000 Instagram, 53.000 TikTok

 “Ik heb altijd al wat met sociale media gehad”, vertelt Maik. “Ik deelde eerst foto’s op Instagram en maakte stories met series foto’s van de klussen. Uit nieuwsgierigheid ben ik ze onder de naam Uniekhuis ook op TikTok gaan plaatsten. En daar ging het snel, er was veel animo, mensen reageerden. Op TikTok groeide ik, maar op Instagram niet, terwijl daar wel meer mijn publiek zit. Met het idee van ‘ik zie wel wat er gebeurt’ ben ik de video’s die ik voor Tiktok maak, ook op Instagram gaan publiceren. Op 1 januari dit jaar had ik 1.000 volgers en 8 maanden later 44.000.”
Maik plaatst nog steeds dezelfde video op beide platforms (op dit moment bijna 80 video’s), maar heeft er veel verschillend bereik. Op TikTok is zijn schare volgers groter: ruim 53.000.

Miniprojectjes in 1 video

“Eerst deed ik alleen stories over van alles en nog wat, nu doe ik een miniprojectje per video. In detail laat ik zien hoe ik het doe en welke spullen ik gebruik, zodat mensen kunnen zien hoe ik aan het werk ben. Ik klus op de zaterdag, en wil een complete video per week maken en online zetten, en als het lukt ook nog een foto. Het is super dat mensen er zo op reageren en vragen stellen, mensen zijn zó enthousiast! Daar zitten trouwens ook vaak bouwvakkers en installateurs bij, en daar kan ik weer van leren.
Alles wat je ziet is real time gefilmd, de stories die ik overdag maak, edit ik ’s avonds en komen een paar dagen later online. Ik heb een paar professionele camera’s, maar film eigenlijk alles met mijn telefoon.”

‘Wat zou het leuk zijn als ik er een bankstel aan overhoudt’, was Maiks gedachte nadat de eerste verzoeken om samen te werken met bedrijven zijn kant op kwamen. Na twee samenwerkingen op Instagram bleek hij in 3 maanden tijd 1 miljoen kijkers te hebben gehad. Hij bekijkt het nuchter: “het moet passen bij mij en ik moet het bedrijf leuk vinden, in geld laat ik mij niet uitbetalen. Ik wil lekker aan het werk blijven en in het weekend klussen.” Maik kan voor een handje extra overigens ook nog terugvallen op een appgroep met 23 vrienden die hem van tijd tot tijd helpen in zijn Uniekhuis.

Uniekhuis

Warmtepomp, hybride of..?

Met verduurzaming van Uniekhuis is Maik ook bezig. “Eerst dacht ik: ik knap het op voor mezelf, heb ook niet zo’n groot budget. Maar toen kon ik een verduurzamingshypotheek krijgen en ben ik verder gaan onderzoeken. Ik kan materialen redelijk goedkoop inkopen, want ik ken de weg. Helaas krijg ik geen subsidies omdat ik het zelf doe. Dat is jammer; de praktische mensen in ons land zijn de pineut.”

Zonnepanelen lagen al op het dak van zijn Uniekhuis vertelt Maik en van het gas af wil hij graag. “Ik wou eerst een nieuwe cv-ketel aanschaffen, maar ben nu aan het kijken naar een hybride warmtepomp of een warmtepomp, ben nog in dubio. Ik heb contact met een bedrijf dat hybride ketels doet, dus ik zit in de fase van informatie inwinnen om te kijken wat het me kost om het goed te kunnen afwegen.”

Maiks tip voor klussers: maak plezier!

Tot slot; heeft Maik Beusink een tip voor klussers? “Ik had een harde datum om klaar te willen zijn. Die heb ik nu niet meer, wel een streefdatum: juli 2023. En dat heeft onder andere te maken met de leverdatum van een warmtepomp.” Los daarvan zegt Maik: maak ook plezier tussendoor, ga naar een festival, ben er niet constant in aan het werk!

Kijk voor de inspiratie van Uniekhuis op:

https://www.tiktok.com/@uniekhuis

https://www.instagram.com/uniekhuis/

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!