Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Mariska en Jasper wonen straks energieneutraal in een ecowijk

energieneutraal wonen in ecowijk De Kiem

19 februari 2017

Home » Blogs Woontlekker » Mariska en Jasper wonen straks energieneutraal in een ecowijk

Een dorp in de stad. Een plek waar je zelf aan mee bouwt en die ook nog eens energieneutraal is. Voor Mariska vielen heel snel de puzzelstukjes op hun plaats. Volgend jaar verhuist ze met vriend Michel naar hun nieuwe ecowoning in Arnhem. Daar treffen ze straks ook Jasper en Janneke die in dezelfde ecowijk De Kiem hun Rode Trap Huis gaan bouwen. Ik interviewde beide voor het duurzame online platform hetkanWel.

Mariska de Roo was samen met haar Michel met een nieuwe woning bezig voor hen samen en zijn kinderen. Maar het voelde niet lekker: “we werden erg in een vast plan geduwd. Je kon een muur verplaatsen maar dat was het dan wel.” Toen de twijfel eind vorig jaar toesloeg lazen ze dat er vlakbij in de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf een nieuwe ecowijk wordt gepland: De Kiem. Ze verdiepten zich erin omdat ze niet wisten wat zo’n wijk inhoudt. Het sprak hen direct aan: een wijk met woningen die hun eigen energie opwekken, autoluw, veel groen en met gemeenschappelijke tuinen.

Hier onder een beeld van de energieneutrale woning die zij willen kopen: De Ideale Woning.

energieneutraal wonen in ecowijk De Kiem

Bewonersvereniging al opgericht

Nog ver voordat de eerste spa in 2018 de grond ingaat, is de bewonersvereniging al in oprichting. Mariska is er ook bij betrokken. Wat haar aanspreekt is dat je je als bewoners nu al organiseert: “je leert elkaar in vroeg stadium kennen.

De bedoeling is dat we samen gaan nadenken hoe de wijk eruit gaat zien.” In het bestuur zitten toekomstige bewoners die al geruime tijd sterk betrokken zijn bij de ontwikkeling van De Kiem. Doel van de vereniging is onder meer om de maximale ecologische ambitie van de wijk te realiseren.

bewoners ecowijk

Het interview dat ik had met Mariska voor hetkanWel lees je hier.

Energieneutraal Rode Trap Huis

Bij die bewonersvereniging zijn ook Jasper en Janneke betrokken, hier onder in beeld. Een ecohuis kost niet maar levert op en is absurd behaaglijk. Alsof je stevig ingestopt onder een donzen deken ligt en tegelijk vrij kunt bewegen. Zo’n huis zat al 3 jaar in het hoofd van Jasper Jobse. Volgend jaar gaat hij het bouwen in De Kiem: het Rode Trap Huis. Hun deelname is bijzonder omdat er van dit huis maar een exemplaar gebouwd wordt: dat van hun. Jasper en Janneke bouwen hun eigen huis. De anderen zijn professionele bouwteams die rij- of geschakelde woningen gaan bouwen. Hier lees je hoe het komt dat zij als particulier meedoen.

Met kaarsen het huis verwarmen

“Een huis bouwen is voor velen een droom. Voor mij is het anders, ik woon er al, alleen is het nog niet gebouwd”, zegt Jasper. “Ik weet al hoe de plinten er uitzien, want ik ben er al jaren mee bezig.” Opgeleid als werktuigbouwkundig ingenieur zijn de bouwkundige principes eenvoudig, meent hij. Als je goed wil isoleren heb je 30-40 cm dikke muren nodig. Dat heeft hij gecombineerd met het principe dat een bolvorm het meest isolerend is en nauwelijks warmte verliest. Daarom is het ontwerp enigszins rond van vorm. “Als je in iedere kamer 2 kaarsen aansteekt, moet het warm worden. We wonen nu in een woning uit 1900. Op een niet te koude windstille dag verwarmen wij het huis met kaarsen.”

Mijn interview met Jasper voor hetkanWel lees je hier.

gezin uit de ecowijk

Energieneutraal bouwen in ecowijk De Kiem

Over de nieuwe ecowijk De Kiem schreef ik al eerder op Woontlekker. Vorig jaar zomer gingen 10 bouwteams voor deze wijk in Arnhem aan de slag om woningen te ontwerpen die energieneutraal zijn. Er was veel interesse van potentiële bewoners op 2 informatieavonden, waaronder Mariska en Michel. Jasper en Janneke waren er ook met hun eigen ontwerp. Uiteindelijk gaf de gemeente Arnhem vlak voor de kerst het definitieve go voor dit project omdat er voldoende interesse is van bewoners en 6 bouwteams het tijdig financieel rondkrijgen. De bouw van 93 woningen gaat in 2018 van start. De Kiem betekent een flinke impuls voor energieneutraal wonen in Arnhem.

Heb jij interesse in een energieneutraal huis?

Wil jij ook wel in De Kiem wonen? De verkoop van de 93 woningen start voorjaar 2017. Neem een kijkje op www.ecowijkdekiem.nl en meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan word je op de hoogte gehouden van nieuws en actualiteiten. Ik ontmoet je er graag!

Ik ben nl. voor de marketing en communicatie betrokken bij dit project omdat ik lid ben van de vereniging die het initiatief nam voor deze ecowijk: DNA in de Bouw. Ik verzorg onder andere de persberichten en de perscontacten. Zo was ik al eens op de lokale Arnhemse radio.

Ik heb er dus ook voor gezorgd dat er interviews kwamen op het platform hetkanWel. Dit was extra interessant omdat deze site een heel groot bereik heeft. Nadat de interviews op deze site verschenen was dat direct te merken aan het aantal mailtjes van geïnteresseerden; nog meer dan de dagelijkse die zo gemiddeld binnenkomen.

Collectieve aanpak gespecialiseerde bouwpartijen

Ecowijk De Kiem maakt deel uit van de in Schuytgraaf gelegen Locatie 3.0. De buurt wordt ontwikkeld door kleine bouwpartijen die in teamverband collectief samenwerken. Elke groep bestaat uit gespecialiseerde, vaak regionaal werkende bedrijven die duurzaam bouwen. Binnen ieder team is tenminste een daarvan lid van vereniging De Nieuwe Aanpak (DNA) in de Bouw.

Het nieuwe arnhem

DNA wil duurzaam, gezond en energie-efficiënt (ver)bouwen versnellen en werkte eerder met de gemeente Arnhem samen in een EU-project, om energieneutraal bouwen in de regio te stimuleren. Met projecten en kennisontwikkkeling wakkert DNA innovatie in de bouw- en installatiesector aan.
DNA is in 2012 opgericht en heeft nu ruim 50 leden, veel mkb-ondernemers die duurzaam bouwen en ondernemen. Er zijn ook enkele particulieren lid, waaronder Jasper. Dat zijn lidmaatschap heel nuttig is, is wel duidelijk!  

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!