Met steeds langere droge periodes is het belangrijk om ervoor te zorgen dat planten in je tuin genoeg water krijgen. Het is echter zonde om hier kraanwater voor te gebruiken. In deze blog aandacht voor meer regenwater je tuin, zodat het niet in het riool stroomt. Met extra tips zodat je tuin niet te afhankelijk van water wordt.
Door extremer weer zal het vaker lang droog zijn of juist vaker heel veel regenen. Slim om hier op in te spelen en je tuin er op aan te passen. Op een dak van 100 m2 valt jaarlijks zo’n 70.000 liter dat over het algemeen het riool in stroomt. Zonde want in de verwachte droge periodes kan je dit water juist heel goed gebruiken!
Zo vang je regenwater op
Veel regenwater stroomt zo het riool in. Dit water is schoon en kan goed gebruikt worden in de tuin. Door bijvoorbeeld je regenpijp af te koppelen kun je dit water opvangen en opslaan. Regenwater opslaan kan op verschillende manieren:
- Met een regenton die aangesloten is op je regenpijp
- Met een grindkoffer onder de grond
- Met infiltratiekratten onder de grond
- Met behulp van een grote zak in je kruipruimte, dat lees je in deze blog
Als je bovenstaande producten aan de afvoer van je regenpijp koppelt, zullen ze sneller worden gevuld met regenwater. Dit is natuurlijk niet nodig, je kan een regenton ook midden in je tuin zetten en op deze manier vol laten lopen met water. Een andere oplossing is om je terras schuin af te laten lopen en dit water op te vangen. Dit laatste gaat wel meer tijd en geld kosten als je terras en tuin al helemaal klaar zijn.
Manieren om regenwater je tuin in de laten lopen
Wil je het regenwater niet opvangen, maar wel helpen het riool te ontlasten en grondwater op peil te houden? Er zijn verschillende manieren om het water niet op te vangen maar je tuin wel helpen:
- Zaag de regenpijp af en sluit de buis naar het riool af. Zo stroomt het water vanuit de regenpijp direct je tuin in.
- Plaats een extra stuk in de regenpijp en koppel hier een tuinslang op aan. Zo kan je in je tuin sturen waar jij extra water wil hebben.
- Laat je terras schuin aflopen richting de borders, zo loopt al het water dat op de tegels komt de tuin in, waar het kan worden opgenomen door de grond.
- Zorg dat je veel waterdoorlatend materiaal in je tuin hebt. Minder tegels en meer gras, grind en borders!
Door je tuin, maar ook je dak en gevels te vergroenen, vang je regenwater op dat anders in het riool terechtkomt.
Bereid je tuin voor op droogte
Dat het te veel regent zal voor je tuin geen groot probleem zijn. Het water loopt zo de grond in, tenzij je potten zonder drainage hebt. Maar de voorspelde lange droge tijden kunnen nog een uitdaging worden. Het is daarom goed om je planten te laten wennen aan drogere periodes. Dit doe je door ze in het begin flink wat water te geven en daarna eigenlijk met rust te laten. Elke dag water geven maakt ze afhankelijk!
Daarnaast kun je ook bij de inrichting van je tuin rekening houden met drogere periodes:
- Maak gebruik van bodembedekkers. Zo wordt het water opgenomen en vastgehouden onder de grond in plaats van dat het verdampt.
- Zoek planten uit die ook tegen drogere periodes kunnen.
- Bomen geven schaduw waardoor de grond en planten minder snel uitdrogen. Wel onttrekt de boom water van planten die er omheen staan. Bedenk dus goed hoe je je tuin moet inrichten.
Meer tips over een tuin bestand tegen de droogte vind je op tuinsites, bijvoorbeeld Natuurmonumenten.