Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Meer subsidie beschikbaar voor maatregelen energiebesparing

Subsidie energiebesparing

4 april 2024

Home » Blogs Woontlekker » Meer subsidie beschikbaar voor maatregelen energiebesparing

In 2024 is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) verruimd. Dat geeft jou als woningeigenaar meer mogelijkheden om te investeren in duurzame energie en isolatie. De subsidie is toegankelijker gemaakt voor een breder scala aan maatregelen en technologieën voor energiebesparing. Er zijn veranderingen in de voorwaarden en bedragen en er zijn wijzigingen voor duurzame technologieën zoals warmtepompen en biobased isolatiematerialen. In deze blog lees je er alles over!

De ISDE-subsidie is er voor vijf typen isolatiemaatregelen: isolatiematerialen, warmtepompen, zonneboilers, aansluiting op een warmtenet en voor een elektrische kookvoorziening, dus een kookplaat op inductie. Deze aanpassingen zijn erop gericht dat de subsidie beter toegankelijk en effectiever wordt, waardoor meer huiseigenaren met hun huidige of nieuwe woning duurzaam aan de slag zullen gaan.

Tot 2030, maar nog niet voor DHZ

ISDE loopt door tot 2030, elk jaar is er nieuw budget beschikbaar. De regeling geldt alleen voor de bestaande bouw en geldt niet voor apparaten in de nieuwbouw waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd na 30 juni 2018.

Doe-het-zelf wordt in de ISDE-subsidie voor energiebesparing nog steeds niet gehonoreerd. Sommige gemeenten hebben wel subsidies voor isolatiemateriaal dat doe-het-zelvers zelf aanbrengen. En sommigen bieden ook extra subsidie voor biobased materialen. Neem contact op met het energieloket of jouw gemeente om na te gaan welke mogelijkheden er zijn.

Wijzigingen ISDE-subsidies per 2024

Hieronder zetten we de wijzigingen voor je op een rij.

1.Minder strenge eisen voor monumenten

De eisen voor monumenten zijn vanaf 2024 wat versoepeld, daardoor krijgen meer oude panden ISDE-subsidie kansen voor energiebesparing. De belangrijkste verschillen zijn:

 • De minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) voor dak, vloer en gevel is lager: 2,5 in plaats van 3,5
 • Het vereiste aantal vierkante meters te vervangen glas is kleiner: 3 m2 in plaats van 8 m2
 • Glas mag ook als voor- of achterzetglas geplaatst worden, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam
 • Sommige subsidiebedragen zijn wat hoger

2. Subsidiewijziging warmtepompen

De grens voor de subsidie van warmtepompen door hun energiebesparing is door gewijzigde EU-normering verhoogd: ze moeten nu minimaal energielabel A++ hebben om ervoor in aanmerking te komen. De A+ warmtepomp in 2023 gekocht en installeren in 2024 geldt als uitzondering.

Eerst kreeg je met een warmtepomp met energielabel A++ of beter een bonus van €450 bovenop de subsidie. De bonus vervalt omdat energielabel A++ de standaard is geworden. Het bedrag is er nu in opgenomen, je ontvangt aan totale subsidie dus hetzelfde bedrag als voorheen het geval was. Voor apparaten met energielabel A+++ is er nu een aanvullende bonus van €225. Deze wijziging geldt niet voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger, omdat deze buiten de scope van de EU-normering vallen.

Voor jou als woningeigenaar betekent dit dat je meer geld krijgt wanneer je een energiezuinige warmtepomp koopt met een hoger energielabel. Meer subsidie houdt ook in dat de terugverdientijd van de warmtepomp korter wordt.

Een deel van de warmtepompen die nu afgekeurd zijn, komt mogelijk toch in aanmerking voor subsidie als de leverancier aanvullende informatie levert. Het gaat om de warmtepompen waarvan RVO alle of een deel van de informatie bij lage of medium temperatuur mist. Het kan ook zijn dat de aanvullende informatie die nog mist voor een hoger subsidiebedrag zorgt, bijvoorbeeld vanwege een hoger vermogen bij lage temperatuur-toepassing.

Meer over de subsidiewijziging voor warmtepompen lees je op de site van de RVO:

3. Aanpassing subsidiebedragen

Voor een aantal maatregelen en producten zijn de bedragen per 2024 gewijzigd:

 • Subsidiebedragen voor zonneboilers zijn aangepast om overstimulering te voorkomen, er is namelijk relatief te veel uitgekeerd:
  • Zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot en met 10 m² krijgen €0,55 per kWh. Eerder was dit €1,02.
  • Zonneboilers met een oppervlakte van >10 m² krijgen €0,28 per kWh. Eerder was dit €0,45.
 • De subsidie voor een aansluiting op het warmtenet wordt verhoogd van €3.350 naar €3.775.
 • Er is nieuw budget voor kleine windturbines. Tussen 2024 en 2027 is er budget beschikbaar voor kleine windturbines voor zakelijke gebruikers. Dit kunnen rechtspersonen, een maatschap, stichting, vof of cv zijn.
 • Vanaf 2024 is er geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen.

In het algemeen wordt tachtig procent van de subsidieaanvragen binnen vijf weken uitbetaald. Tot 2023 gold dat je om subsidie te krijgen voor isolatie twee maatregelen moest laten uitvoeren binnen twee jaar. Dat is met ingang van 2024 veranderd: ook voor één maatregel kun je als particulier subsidie aanvragen. Je doet dit na de installatie, dus achteraf.

4. Extra subsidie voor biobased isolatiematerialen

Er is nog een vierde grote wijziging sinds 2024: extra subsidie wordt uitgekeerd als je kiest voor biobased isolatiemateriaal. Je leest het goed: extra betekent bovenop de subsidie die je al krijgt als je je dak, spouwmuur, gevel of vloer laat isoleren.

Hierover vind je een separate blog op Woontlekker: Bonus subsidie als je kiest voor biobased isolatiemateriaal.

Wat je nog meer kunt doen voor energiebesparing 

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Extra lenen om duurzaam huis te kopen of verbouwen

Energielabel heeft sleutelrol bij duurzaam kopen en verbouwen

Uitgebreide informatie over alle regelwijzigingen, richtlijnen en subsidies die per 2024 van kracht zijn vind je in het e-book van Woontlekker ‘Zo financier je het verduurzamen van je woning’. Daarnaast biedt het een overzicht van nieuwe en bestaande subsidieregelingen om je een completer beeld te geven over energiebesparing. Het e-book is hier gratis te downloaden. Doen!

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!