Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Met deze tips blijft je huis koel in de hete zomer

tips huis koel

27 juli 2022

Home » Blogs Woontlekker » Met deze tips blijft je huis koel in de hete zomer

In juli hadden we dagen die de warmste zullen zijn in deze zomer van 2022. Het werd wel tot 39°C in het zuiden. Wij zijn er goed voor gewaarschuwd en laten we hopen dat het niet heeft geleid tot kritieke situaties. Stel je er maar op in dat het aantal echt warme dagen niet minder wordt de komende decennia. Heb jij ook naar je eigen woning gekeken en bedacht hoe die koel te houden in deze zomerse weken? Met deze tips blijft je huis koel in de hete zomer.

Door Jan Tessel

Met deze blog wil ik mijn inzicht met je delen omtrent het tegengaan van dit soort extremen. Dit zijn mijn tips:

•             Kom vroeg uit bed en zet rond 6 uur de deuren en ramen goed open voor zover je dit veilig acht. De laagste temperatuur van de dag kan dan je woning instromen op voorwaarde dat ook binnen de deuren naar boven open zijn en op zolder een raampje open staat. De woning kan dan als een schoorsteenpijp werken. In mijn eigen woning zag ik een versiersel aan de wand enigszins wapperen al was het buiten ogenschijnlijk windstil. Kortom: dit werkt echt!

•             Tegelijkertijd kun je de mechanische centrale afzuigbox (vaak boven op zolder) volledig ‘Uit’ zetten. Dit kan echt helemaal geen kwaad tenzij je een zeer slechte luchtwegaandoening hebt. Door het ‘Uit’ zetten (of boven de stekker uit stopcontact trekken) wordt het aanzuigen van hitte van buitenaf gestopt. En dit is wel de belangrijkste actie die je kunt uitvoeren tegen nul euro en over enige uren je heel blij maakt. Alleen als je dan thuis blijft vrees je misschien de verslechterende kwaliteit van de binnenlucht. Maak je echter geen zorgen: al om 8 uur ‘s avonds kun je de afzuigbox weer ‘Aan’ doen. Als je wel thuis blijft zet dan de box in ieder geval op ‘laag’.

•             Tevens neem je aan de zonnige oostelijke kant van de woning de jalouzieën, gordijnen of zonnescherm ter hand. Hiermee begin je aan deze zijde van de woning het zonlicht te blokkeren waarin de infrarode zeer warmte-rijke straling verhuld zit. Zorg dat zonlicht niet door het glas naar binnen schijnt.

•             Om 7 uur doe je ramen en deuren dicht. Want dan is het al weer rond 25°C en zal het buiten inmiddels weer iets warmer zijn dan binnen. Nu moet je proberen, maar eerder hopen, dat het verder op de dag in de woning niet warmer zal gaan worden dan 26°C.

•             En dan aan zuidelijke zijde en later aan westelijke zijde ook het zonnescherm boven de ramen uitdraaien. Als die er niet zijn dan gordijn, jalouzie etc gebruiken om zonlicht, met zijn infrarood warmte, te blokkeren.

•             In de middag helpen eventueel koude ijsjes, fris water, een lauwe douche etc om je fris te houden. Maar ook kan rustig een sta- of tafelventilator je koelte toeblazen. Deze apparaten kosten niet veel en werken best goed. Het helpt het zweet van je lichaam te blazen en daarmee verlies je warmte, en dat vindt je lichaam direct verkoelend. Het elektra gebruik van een ventilator is minimaal als je het vergelijkt met een langzamere ‘echte airco’. Er is ook nog een kleine staande handige ‘airco’ in de handel die je koelte geeft, maar dan de warmte aan de achterkant ergens moet laten en dus daar de lucht opwarmt; dat is inefficiënt gebruik van elektra.

•             In de avond na 9 uur kun je deuren en ramen open zetten zoals hierboven bij het eerste actiepunt al beschreven. Bij het slapen gaan is dan hopelijk de ergste warmte al weer uit de woning. Zet zo nodig die eerder genoemde ventilator bij het zolder-/bovenraam om het schoorsteeneffect te versterken. Ook de afzuigbox weer ‘Aan’ zetten!

Je huis snel koel en met weinig kosten

Deze tips helpen je om vrijwel direct en tegen minimale kosten snel in deze zomermaand nog verkoeling te krijgen. Neem dit lijstje er volgend voorjaar dan weer bij en wellicht zal er behoefte zijn aan dat zonnescherm boven het raam aan de zuidgevel. De investering hiervoor is echt zinnig. Gebruik dat juist niet in de winter, maar na eind april zal dit scherm je regelmatig van pas komen.

Over Jan Tessel

Jan Tessel werkte na zijn studie in Wageningen als landbouw-ecoloog gedurende 30 jaar in ontwikkelingssamenwerking, agro-biodiversiteit en de tuinbouw van China. Hij schreef het boekje ‘De start van de energietransitie in uw eigen woning’ op basis van 380 warmtescans en bijbehorende gesprekken met bewoners. Ook de isolatiewerkzaamheden in de eigen woning nam hij er in mee. De info over de lucht-water warmtepomp uit dit blog staat in dit boekje. Met de kennis uit dit boekje kan iedere bewoner het gesprek met installateurs en aannemers over de verduurzamingsaanpak beter voeren. Het boekje (50 pag’s, 8 euro) kan besteld worden via zijn website https://energie-waterland.nl/

Andere interessante blogs…

Je huis koelen zonder airco

Je huis koelen zonder airco

Geen airco maar wil je toch je huis koelen? Hier lees je hoe je zelf zonwering maakt en andere tips om het koel te houden.