Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Met een radiatorventilator kan je verwarming 1,5 graad omlaag

raditatorventilator

22 november 2022

Home » Blogs Woontlekker » Met een radiatorventilator kan je verwarming 1,5 graad omlaag

Energie besparen, wie is er niet mee bezig? Van grote maatregelen als isoleren om minder te hoeven stoken, tot kleinere maatregelen als LED-lampen gebruiken. Alles helpt. Zoek jij ook manieren om energie te besparen nu het weer kouder wordt? Heb je er al eens aan gedacht om je verwarming optimaler te gebruiken dan je nu doet? Een radiatorventilator verspreidt de warmte van je cv zodat de thermostaat 1,5 graad omlaag kan.  

Als je je woning verwarmt met een CV, duurt het vaak even voordat het lekker warm is. Een radiatorventilator kan helpen om de warme lucht beter te verspreiden, waardoor het sneller warm is, je huis met minder toevoer beter warm blijft én je energie bespaart. Je bevestigt ze onder de bestaande radiatoren. In onze research lazen we ook dat men ze er bovenop legt.

Er zijn verschillende radiatorventilatoren te koop en je kunt ze zelf installeren. Een eenvoudige en niet al te dure maatregel om energie te besparen.

Radiatorventilator bespaart 10% gas

Als je in huis de verwarming aan zet, zal deze langzamerhand de lucht rondom de verwarming opwarmen. Deze lucht stijgt op waardoor koudere lucht zich om de verwarming verzamelt die weer opnieuw kan opwarmen. Dit proces gaat zo door totdat je huis voldoende verwarmd is en de verwarming automatisch uitgaat.

Het proces van het opstijgen van de warme lucht gaat alleen niet zo snel. Het proces vertraagt als de verwarming onder een vensterbank zit. En zo is de situatie bij velen in huis! Een radiatorventilator kan hierbij helpen. Sneller warm door sterkere luchtstroming geeft allereerst meer comfort. En je bespaart energie doordat de gelaagdheid van temperatuur vermindert, dus de warme lucht die langzaam opstijgt. Met 1,5 graad minder kun je zo hetzelfde aangename warmtegevoel krijgen!

Naast het feit dat je woning sneller opwarmt door radiatorventilatoren, kan de watertemperatuur in de cv-ketel over het algemeen ook wat lager worden afgesteld. Dit geeft je dus ook enige energiebesparing. Al met al is de verwachting is dat je ongeveer 10% gas kunt besparen als je radiatorventilatoren toepast.

Hoe werkt een radiatorventilator?

De radiatorventilator(en) bevestig je aan de onderkant tussen de platen van je radiator. Let er bij het bevestigen op dat de radiatoren de goede kant op blazen (dus omhoog). Als ze naar beneden blazen gebeurt er niks. Bij de ventilator hoort een thermostaat, deze plaats je (met magneten) in de buurt van de warmwatertoevoer.

Zodra de thermostaat meet dat de radiator 33 graden is, gaat de radiatorventilator automatisch aan. De ventilatoren blazen dan de warme lucht in en rondom de verwarming omhoog de kamer in. Als de temperatuur van de verwarming onder de 25 graden komt, gaat de ventilator vanzelf uit.

Tip: als je de radiatorventilator plaatst is het belangrijk je verwarming goed schoon te maken. Tussen de twee platen van de verwarming hoopt zich namelijk een hoop stof op. Je wilt natuurlijk niet dat dit stof je hele huis rond wordt geblazen, niet zo gezond…

4 stuks per verwarming meestal voldoende

Afhankelijk van de grootte van de ruimte, heb je een aantal radiatorventilatoren nodig. Eentje verplaatst 30m3 lucht per uur. Om je woning goed op temperatuur te houden is het belangrijk dat de lucht elk uur circuleert. In een gemiddelde woonkamer van 5x8x3 m zijn 4 ventilatoren al voldoende om alle lucht te laten circuleren.

In kleinere ruimtes zoals de slaapkamer is één radiatorventilator waarschijnlijk voldoende. Overigens hoeft die ruimte over het algemeen ook niet veel verwarmd te worden.

Geluidsoverlast en veel stroom nodig?

Er zijn twee vragen die veel mensen hebben over de radiatorventilator:

  1. Krijg ik geluidsoverlast van de ventilator die staat te draaien?
  2. Wat betekenen deze elektrische apparaten voor mijn energierekening?

Deze vragen zijn makkelijk te beantwoorden. De ventilatoren maken namelijk wel wat lawaai, maar dit zal je enkel horen als het helemaal stil is in huis. Het is een constant geluid, waardoor het nauwelijks opvalt en niet zo storend is als we reviews moeten geloven.

De radiatorventilatoren werken op elektriciteit en hiervoor is dus energie nodig. De apparaten zijn echter zuinig en verbruiken geen stroom als ze niet aan staan. Een grote extra kostenpost wordt dit dus niet.

Andere manieren om gas te besparen

Een ventilatorradiator is een goede oplossing om gas te besparen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren. Om gas te besparen is het vooral belangrijk om een goed geïsoleerde woning te hebben. Zo ontsnapt de warmte niet snel in de winter, en blijft het in de zomer ook koel. Dit zijn over het algemeen grotere ingrepen en kosten veel meer dan radiatorventilatoren plaatsen. Hier valt echter wel het meest te behalen als je woning niet goed geïsoleerd is. Om kosten te drukken kun je ook veel zelf doen. Op Woontlekker staan veel blogs over isoleren, ook zijn er diverse downloads met kennis en handige info die je kunnen inspireren.

Wil jij ook een ventilatorradiator?

Heb je interesse in een ventilatorradiator? Er zijn een paar merken met enkele types die bij verschillende bouwmarkten te koop zijn. Met een 100-200 euro ben je een heel eind. Wij willen echter niets aanbevelen en adviseren je zelf verder op zoek te gaan, via je zoekmachine is die info eenvoudig te vinden. Je kunt ook tests en reviews vinden. Op Youtube zijn filmpjes te vinden met info om ze zelf te installeren.

Als je een ventilator wil aanschaffen, wil je dat dan via onze link doen? Je betaalt niet meer voor je ventilatorradiator, wij krijgen er dan wel een klein percentage van en zo kunnen we de site onderhouden!

Nuttige aanvulling van lezer Huib van Nimmerdor:
“Zoals bekend zijn de twee bekendste en betaalbare radiator-ventilatoren die van Speedcomfort en Heatfan. Jaga en Betherma leveren vergelijkbare modellen; beide wat groter en met een hoger rendement, maar ook flink duurder, vooral die van Jaga.
Zelf heb ik een klein jaar geleden nadrukkelijk voor Heatfan gekozen. Vooral omdat zij een in/uitschakelpunt van 25 graden hebben (tegen Speedcomfort 33/25 graden). Belangrijk voordeel van de radiator-ventilatoren vind ik de toename in comfort. Bij de convectorput breng je hiermee de ‘koudeval’ van een groot raam of schuifpui terug. Ander voordeel; Heatfan is ook in zwart leverbaar waardoor ze niet opvallen in een radiatorput. Het geluid is zonder meer te verwaarlozen en ervaren we niet of nauwelijks. Ook de vervuiling van de ventilatoren valt me erg mee.
Een nauwelijks gecommuniceerd voordeel vind ik dat de radiator-ventilator best een tijd door blijft draaien terwijl de al CV gestopt is, tot de radiator-temperatuur gezakt is tot 25 graden, dus al die tijd extra warmte.”

Foto’s met dank aan Speedcomfort.

Andere interessante blogs…

Koeler zonder airco

Koeler zonder airco

De airco biedt comfort, maar corrigeert gebrekkig ontwerp en draagt bij aan energieverbruik en gezondheidsrisico’s. Kies bewust en duurzaam.

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!