Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Mitsen en maren van het energielabel

Energielabel problemen

3 februari 2015

Home » Blogs Woontlekker » Mitsen en maren van het energielabel

De verplichting van het energielabel bij woningverkoop en -huur vanaf 1 januari 2015, doet nogal wat stof opwaaien. Omdat er veel op- en aanmerkingen zijn, staat dat in deze blog centraal. Die gaan niet alleen over het label zelf en de geringe belangstelling ervoor, maar ook over het beleid van en het proces bij de overheid. In dit artikel een inventarisatie, inclusief links naar diverse artikelen.

Energielabel

Op 4 januari ging één van de eerste blogs op Woontlekker over deze nieuwe regel. We moeten minder energie verbruiken, ons huis kan ons daar goed bij helpen. Daarom verplicht de overheid ons vanaf 1 januari 2015 bij aan- en verkoop en bij huur van een woning een energielabel te kunnen tonen. Vijf miljoen huiseigenaren krijgen in de eerste maanden van dit jaar een voorlopig label met brief en folder in de bus. Via internet maak je het definitief. Er zouden op dit moment (begin februari) 1,5 miljoen brieven zijn bezorgd.

‘Energielabel wekt ergernis’

Aan wat het energielabel is, waarom je het moet hebben en een onderzoekje welk label willekeurige passanten op straat denken te hebben, wijdde DFT.tv (De Financiële Telegraaf) half januari een uitzending. Het item is getiteld: ‘Energielabel wekt ergernis’. Op de ergernis gaat de uitzending echter niet in, of het moet zijn dat veel woningeigenaren een laag label krijgen, waar ze het niet mee eens zijn. Zou je het willen opwaarderen als je besparingsmaatregelen neemt of hebt genomen, dan is dat namelijk niet zomaar mogelijk.
Wie nog niets of weinig van het label af weet raad ik aan zeker de uitzending te bekijken, de uitleg is namelijk zeer helder en de uitzending duurt maar 4 minuten.

‘Geen nieuwe isolatiegolf’

In niet mis te verstane bewoordingen schrijft Cobouw-journalist Ferry Heijbrock in zijn blog van begin januari wat hij vindt van de actie van de overheid om 5 miljoen brieven te sturen met een voorlopig energielabel. Volgens het ministerie gebeurt dat om het bewustzijn over energieverbruik te verhogen, maar ‘dit stukje papier zal niet een nieuwe isolatiegolf op gang brengen’ zo meent Heijbrock. Van dezelfde strekking heb ik in de eerste weken van het jaar nog veel meer berichten gelezen.

‘Locatie belangrijker dan energiekosten’

Lang geleden zei een makelaar tegen mij: er zijn 3 dingen die belangrijk zijn voor een huis: locatie, locatie, locatie. Dat blogt ook hoogleraar Wim Derksen op de site van bouwkoepel Bouwend Nederland. Hij meent dat de koper geen behoefte heeft aan een label en bevestigt (wederom) dat de locatie van een woning belangrijker is dan de hoogte van de energierekening. Zijn blog bevat overigens een cynische maar zeer lezenswaardige uitleg en analyse over het beleid van de overheid. Hij hekelt vooral de handhaving van het overheidsbeleid rondom het energielabel. De koper riskeert namelijk een boete tot €405 als hij een huis koopt zonder energielabel.

Help de helpdesk..

De afgelopen dagen kom ik online veel tegen over het proces. Zo vertoont de website waarmee je het label definitief kunt maken tekortkomingen en raakt de helpdesk van RVO overbelast. Er schijnen nogal wat kinderziektes te zijn waardoor het definitief maken lastig is. En het callcenter zou de hausse aan vragen niet aan kunnen. Hier lees je er meer over.

Kortom….. we zullen de komende maanden nog veel lezen over de mitsen en maren van het energielabel. Als er nieuws komt dat deze informatie aanvult, zal ik daar een nieuwe blog aan wijden! Heb jij informatie die dit blog aanvult, dan hoor ik het graag!

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!