Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Na-isoleren spouwmuur met hoogwaardig schuim [in ons huis!]

Na-isoleren spouwmuur

Door Saskia de Jong

20 augustus 2019

Je spouwmuur na-isoleren in de zomer. Daar ga je natuurlijk niet direct iets van merken, maar in de andere seizoenen wel en op de energierekening ook. Wij lieten die klus recent uitvoeren in onze 70-er jaren woning toen het kwik in ons land tot recordhoogte steeg. Uit een visuele inspectie bleek dat in de spouw nog wel schuim te vinden was, maar dat het niet veel meer voorstelde en nagenoeg verpulverd was. Een goed en energiezuinig plan dus om dit te laten doen. Ons voorwerk vergde wat tijd, want leveranciers hebben geen eenduidig aanbod. De klus zelf was binnen een dag geklaard.

Er zijn verschillende materialen die in de spouw kunnen worden aangebracht: parels, wol of vlokken en schuim. We hadden ons al ingelezen en wisten dat als er wat in zit, dit er óf uit moet, óf de spouw met eenzelfde soort materiaal moet worden nagevuld.

Als je wat research doet over na-isoleren van de spouwmuur kom je steevast tegen dat we daarmee in Nederland zijn begonnen vanaf 1973. Ook toen al werd via geboorde gaten isolatiemateriaal in de spouw geblazen. Ons huis is van 1974, dus hoe zou dat zijn gegaan, zit er wat in?

Selectie van 3 isolatiebedrijven

We zochten 3 partijen uit en nodigden ze uit voor een gesprek. Eentje bij ons in de buurt, een isolatiebedrijf dat in heel Nederland aan de weg timmert en een bedrijf dat door een vriend werd aanbevolen.

Na-isoleren spouwmuur

De eerste die op bezoek kwam wist direct te vertellen dat er UF-schuim in zit. Een schuim dat in de 80-er jaren veel werd aangebracht. Toen een goed product, nu – bij ons in de spouw – van minimale kwaliteit. De isolatie zit er nog wel maar het materiaal isoleert nog nauwelijks.

Spouw bijvullen

Het eerste en tweede bedrijf dat bij ons op bezoek kwam, stelde als oplossing voor dit schuim uit de spouw te halen en er nieuwe isolatie in te brengen. Met dito kosten, want 2 arbeidsgangen. Waarbij de offerte van de ene ook nog dubbel zo duur uitviel. Dit gaf natuurlijk geen goed gevoel.

Het derde bedrijf kwam gelukkig met een voor ons passender voorstel: de spouw bijvullen. Zij hebben een zelf ontwikkeld product dat in feite de verbeterde versie van UF-schuim is: Comfort Foam. Dus er hoefde niks uit, het wordt erbij gespoten en vult alles op. Scheelt geld en gedoe.

PS: Wat was het sterk geweest van bedrijf 1 en 2 als zij hadden durven zeggen dat er wel een geschikte oplossing was voor onze situatie maar zij dat product niet leverden….

Ventilatieroosters voor de kruipruimte

In de week voorafgaand aan de na-isolatie kwam een onderaannemer 6 ventilatieroosters aanbrengen, die moeten zorgen voor de ventilatie van de kruipruimte. In veel woningen ventileert de kruipruimte via de spouwmuur en na spouwmuurisolatie kan dat niet meer.

Het na-isoleren zelf

Ik had bij de buren een briefje in de bus gedaan omdat ik veel en langdurig herrie verwachtte. Niets bleek minder waar. Het boren van de gaten duurde welgeteld 2,5 uur en de overige werkzaamheden waren niet luidruchtig. De klus duurde van 8 uur ’s morgens tot 14 uur ’s middags, uitgevoerd door 2 man die strak op elkaar waren ingespeeld; de boorder en de vuller. De een is metselaar/timmerman geweest, de ander was voeger.

Na-isoleren spouwmuur

De ene man boorde in de voeg gaten om de 5 stenen horizontaal en 12 rijen verticaal. Ik heb ze niet geteld, maar het zullen er honderden zijn geweest, wij wonen in een vrijstaand huis. Onder de kozijnen soms wat extra gaten om het op die plek goed gevuld te hebben. Idem op de hoeken, want juist daar is isolatie belangrijk.

Het schuim dat de andere man vloeibaar inspoot bestaat uit 2 componenten en vult alle kieren en gaten voordat het uitzet. Waar het spul tijdens het vullen eruit kwam (bij kozijnen, zie foto) zitten kieren. Goodbye tocht!

Na-isoleren spouwmuur

De slang werd gevoed vanuit 2 compartimenten in de aanhanger, waar wel een 500 liter in zat. De schuim hardde in no-time uit.

De man die de gaten had geboord dichtte ze daarna met cement. Omdat het een heel warme dag was met een extreem warme week op komst, hebben ze de met cement gevulde boorgaten extra verneveld omdat het cement anders mogelijk zou barsten.

En voordat ik het doorhad waren ze weer vertrokken….

Na-isoleren een goed lopende trein

De 2 mannen bleken een zeer goed op elkaar ingespeeld team dat altijd samenwerkt: de boorder annex afdichter ondersteunt de vuller. Want die kan geen kant uit: hij zit in een tuig waaraan de vulslang is bevestigd. Dus moet de collega kunnen roepen als hij hulp nodig heeft, bijvoorbeeld als iets is gemorst en moet worden opgeruimd, of als er iets met de slang is.

Na-isoleren spouwmuur

Uit een praatje met deze heren noteerde ik nog op dat ze niet aan de slag gaan als er grote struiken in de weg zitten, zeker met doorns. (Ik had de dag tevoren nog een struik tegen de gevel gesnoeid, goeie actie!)

Na-isoleren spouwmuur: snelle klus die je snel terugverdient

Op grote hoogte gaan ze ook niet aan de slag, want ze doen alles via de ladder. Oplossing kan dan zijn (want is meestal de zolder) van binnenuit te isoleren. Met de slang binnen naar boven en geen rommel. Deze mannen werkten buiten al uiterst netjes, dus dat zou binnen ook zeker goed gaan.

Kosten spouwmuurisolatie

Onze klus van 130 m2 gevel kostte 3.000 euro. MilieuCentraal becijfert onderstaand kosten en besparingen, waaruit valt af te lezen dat wij het in 3 jaar kunnen hebben terugverdiend. Deze informatie vind je hier. Op deze pagina lees je ook ‘dat de isolatiewaarde van de gevel als geheel – de stenen plus het isolatiemateriaal – (afgekort Rc-waarde) ná isolatie van een spouw van 6 centimeter breed uitkomt op 1,7. Dat is veel beter dan de isolatiewaarde van een ongeïsoleerde spouwmuur die gemiddeld een Rc van 0,4 heeft.’

Het materiaal Comfort Foam dat bij ons in de spouw is ingebracht heeft een Rc-waarde van 1,9, nóg een tikkie beter dus.

Overigens: soms is er subsidie op isolatiemaatregelen, en wij boften: we konden er precies van profiteren! Over de kansen van subsidies en de leningen lees je hier mijn blog.

Het gaat ons ongetwijfeld binnenkort al meer comfort opleveren, en dat is ons net zo veel waard. Deze klus is uitgevoerd door Comfort Company uit Doetinchem, op hun site vind je ook heldere animatie filmpjes. We hebben er 10 jaar garantie op.

Na-isoleren spouwmuur MilieuCentraal

bron: MilieuCentraal

Meer lezen over isoleren

Wil je meer lezen over de diverse materialen dan biedt de site SpouwmuurisolatieWijzer.be ook veel heldere informatie.

Een klus die wij zelf uitvoerden was het dak isoleren. Daarover gaat deze blog, je kunt er ook een ebook downloaden dat ik erover schreef.

Update december 2019: onze vloer is nu ook geïsoleerd: https://woontlekker.nl/dankzij-vloerisolatie-nooit-meer-koude-voeten/ 

En – goed kijken! – zo ziet de gevel er nu uit:

Na-isoleren spouwmuur

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!