Ben je wel de baas over je eigen appartement, maar niet over het huis? Dan woon je mogelijk in een appartement en ben je lid van een Vereniging van Eigenaars. Ongetwijfeld staat binnen jullie vereniging op de agenda: hoe gaan we van het gas af, hoe gaan we verduurzamen? Met als grote vragen hoe en wanneer dat kan én hoe je het financiert. Zijn er onder jouw buren ook mensen die het schilderwerk volgend jaar al te duur vinden? Met dit blog geven we je enkele uitgangspunten om over na te denken en het gesprek binnen de VvE over verduurzaming op gang te brengen.
Als je in een koopappartement woont ben je eigenlijk geen woningeigenaar, je bezit het recht op het gebruik van je appartement en bent mede eigenaar van de gemeenschappelijke ruimtes. Volgens Wikipedia is een appartementsrecht: een aandeel in het eigendom van het gebouw of grond, met het exclusieve gebruiksrecht van een bepaald afzonderlijk gedeelte: het privé-gedeelte. Samen met je buren ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van het gehele complex.
VvE verantwoordelijk voor verduurzaming
Koop je een appartement, dan ben je automatisch lid van de vereniging van eigenaren, formeel vereniging van eigenaars en meer bekend onder de afkorting: VvE. Een belangrijke vereniging, want de leden zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van het appartementencomplex waar jij als trotse eigenaar van een appartement ook in woont, waardoor jij ook gelijk een belanghebbende bent.
Een groot belang, want het gaat om jouw woonplezier voor nu en jouw spaargeld voor de toekomst op het moment dat jij vertrekt. De verkoopwaarde van jouw appartementsrecht is afhankelijk van de technische staat en uitstraling van het gehele appartementencomplex. Verduurzaming is dus een gezamenlijke taak en gemeenschappelijk belang. Een duurzaam VvE-appartement heeft daarnaast ook een hogere woningwaarde!
Zorg dat je het VvE-bestuur kent
Zoals iedere vereniging heeft ook jouw VvE een bestuur. Het bestaat uiteraard uit je eigen buren. Hoe goed ken je de mensen? En wie zitten er in het bestuur van de VvE? Zijn dat de mensen die niet op tijd een stap naar achteren hebben gezet, waardoor ze opeens in het bestuur zaten? Of zijn het mensen met passie die veel tijd steken in de vrijwilligersbaan en uiteraard belangrijk werk verrichten? Vaak gepensioneerd en met veel vrije tijd, maar ook jongeren pakken hun verantwoordelijkheid in een VvE bestuur.
Een methode om ook jouw VvE-appartementen vergaand te verduurzamen is de woonlastenneutrale aanpak van stichting WNR
Hoe bepalen ze de toekomst van jullie gebouw, wat vinden ze belangrijk? En wat vind jij zelf belangrijk? Wil je lage maandlasten, of is het belangrijk dat het onderhoud goed wordt uitgevoerd, zodat het complex er ook in de toekomst vitaal uit blijft zien.
Duurzaamheid en energieverbruik
En hoe zit het met duurzaamheid en het energieverbruik? Hoe duurzaam jouw VvE-appartement is hangt voor een belangrijk deel af van de isolatie van (de schil van) het complete gebouw, dat bepaalt met het type verwarmingsinstallatie ook jouw energielabel. Met de schil van het gebouw wordt de buitenkant bedoeld: isolatie in de muren, het dak en de (kelder)vloer. De kwaliteit van de isolatie van kozijnen en glas en de luchtdichtheid.

Een energiezuinig gebouw heeft een hoge luchtdichtheid, er komt zo min mogelijk koude buitenlucht ongecontroleerd naar binnen.
Als gevolg van goed luchtdicht bouwen is ook de ventilatie erg belangrijk; een gezonde woning wordt goed geventileerd. In Nederland kunnen we niet zonder verwarming, het streven is om dat zo efficiënt mogelijk te doen. Tot slot horen bij de installatie van een modern gebouw de opwek en opslag van duurzame energie bij. Zonnepanelen en een accu, zeker voor een appartementencomplex met een lift.
VvE duurzaam woonlastenneutraal renoveren
Een methode om ook jullie VvE-appartementen vergaand te verduurzamen is de woonlastenneutrale aanpak van stichting WNR. Deze stichting heeft de aanpak ontwikkeld om woningen 100% betaalbaar duurzaam te renoveren, met blijvend lage woonlasten. Hiervoor gecertificeerde bouwteams voeren de duurzame renovaties uit op kosten van de huidige energierekening en het onderhoud. De bewoner (en vereniging van eigenaren) betaalt niets extra als het huishoudboekje op orde is en krijgt een moderne woning of appartement zonder aardgas met blijvend lage woonlasten. Dankzij voorspelbaar energieverbruik dat WNR 30 jaar garandeert.
Hoeveel energie verbruik je eigenlijk? Hoe hoog zijn je servicekosten? Is jullie appartementencomplex klaar voor verduurzaming? Wil je weten hoe stichting WNR dat aanpakt, lees dan verder op WNR.nu.