Sinds eind 2018 staat er in het Groningse Oude-Pekela een hennephuis gebouwd met prefab panelen. Hennep is circulair en energiezuinig. Het materiaal heeft zeer goede isolerende eigenschappen dus brengt de energierekening omlaag. Omdat de muren ademen kan het vocht en de CO2 door de muren naar buiten. Een Gronings bedrijf teelt zelf biologisch én bouwt voor wie energiezuinig wil wonen in een prefab hennephuis.
Hennepbouwer Dun Agro opende eind 2018 het eerste prefab hennephuis ter wereld gebouwd met prefab panelen. Met hennep kun je betaalbaar en energiezuinig bouwen. Bovendien is hennep een lokaal gewas dat snel groeit. Het kan makkelijk biologisch worden geteeld want heeft geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig.
De hele plant kan worden gebruikt, voor verschillende soorten producten. De houtkern wordt voor de bouw gebruikt. De prefabricage van de panelen maakt grootschalige toepassing van hennep in de woningbouw nu voor het eerst mogelijk. Dun Agro teelt momenteel hennep op 1.100 hectare, goed voor 500 huizen.
Prefab panelen op maat geperst
Voor de hennepbouw wordt hennephout gebruikt, ook wel vezelhennep genoemd, niet te verwarren met de wietplant (nee, je wordt er dus niet high van). Dun Agro is hennepteler, -verwerker én bouwbedrijf in één. Het bedrijf heeft een paar jaar geleden een fabriek opgezet en ontwikkelde zelf de techniek om hennepvezel te mengen met leisteenkalk en water. Een duurzame industriële toepassing voor hennep. Deze prut wordt in een houten skelet gegoten en geperst tot prefab panelen op maat. Die vormen de muren én het dak van een woning.
Bouw in een week dakdicht
De lichtgewicht panelen drogen 3 maanden en worden op de bouwplaats in elkaar gezet: binnen een week is een huis dakdicht. In de woning zijn de muren, het dak, de binnenmuren en de verdiepingsvloeren allemaal van hennep.

Hennep is sterk isolerend
Hennep draagt bij aan een ademend binnenklimaat met een natuurlijke vocht- en warmte- en geluidsisolatie. Het bouwmateriaal isoleert zeer goed dus brengt de energierekening omlaag. En het materiaal is dampopen, dat betekent dat je veel minder hoeft te ventileren dan in een traditionele woning.
Hennep is een sterk isolerend bouwmateriaal dat de energierekening omlaag brengt
Hennep heeft veel goede kwaliteiten en is positief voor het klimaat. De plant neemt tijdens het groeien veel CO2 op, en blijft dat doen tijdens de hele levensduur van het huis. Een hennephuis heeft dus een negatieve CO2 voetprint omdat hennep meer CO2 opneemt, dan het uitstoot.
Kansen voor regionale boeren
Vezelhennep wordt nu op kleine schaal in Nederland geteeld, maar heeft enorm groeipotentieel. Behalve voor de bouw kan het gebruikt worden voor kleding, veevoer en kunststoffen. Hennep groeit snel en heeft weinig pesticide en kunstmest nodig waardoor het makkelijk biologisch geteeld kan worden. De diepe wortels verbeteren de bodem en de hele plant wordt gebruikt. Voor boeren is het een ideaal tussengewas tussen andere oogsten door. Sommigen noemen het al het toekomstige vierde akkerbouwgewas.
Een aantal jaren later zie je dat de vezelhennep steeds meer toeneemt. In dit artikel van Woontlekker lees je over de productie van biobased bouwmaterialen door boeren in 2023.
Het huis beweegt mee
Een extra positieve bijkomstigheid is dat je met hennep ook aardbevingsbestendig kunt bouwen. De hennep toegepast als bouwmateriaal is elastisch en kan goed tegen schokken. Het huis beweegt als het ware mee. Een duurzaam lichtpuntje om de aardbevingsproblematiek in Groningen te helpen oplossen. En nog een mooi vooruitzicht: een hennephuis hoeft niet duurder te zijn dan een traditioneel gebouwd energiezuinig huis.
Hier zie je een filmpje over het huis in Oude-Pekela:
Hier klik je door naar de bedenker en de bouwer Dunagro en hier naar Urgenda, organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland, die bij dit eerste prefabhuis ook betrokken was.