Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Onderzoek DNB toont obstakels verduurzaming

obstakels verduurzaming

25 mei 2024

Home » Blogs Woontlekker » Onderzoek DNB toont obstakels verduurzaming

Toen de energieprijzen hoog waren, zijn veel huiseigenaren aan het verduurzamen geslagen. De Nederlandse Bank (DNB) onderzocht hoe huiseigenaren over verduurzamen denken nu de energieprijzen een stuk lager liggen. Wat blijkt? Huiseigenaren hebben voldoende middelen om hun woning te verduurzamen maar kiezen hier niet altijd voor. Met name onduidelijkheid over de terugverdientijd en onbekendheid met leenopties staan verduurzaming in de weg. Betere informatie hierover kan huishoudens die nog twijfelen overhalen om hun woning toch te verduurzamen. Alles over het onderzoek naar obstakels van verduurzaming lees je in dit blog.

Onderzoek naar obstakels verduurzaming

De laatste jaren is er veel onrust geweest: de huizenprijzen zijn hoog en ook de energieprijzen stegen de pan uit. De energieprijzen liggen inmiddels een stuk lager, maar nog steeds op het niveau van zo’n 4 jaar geleden. Reden voor DNB om onderzoek te doen naar het verduurzamingen van woningen na de energiecrisis. Er is specifiek onderzocht of huishoudens nog steeds een prikkel ervaren om te verduurzamen en energieverbruik te verminderen én of woningeigenaren hiervoor voldoende financiële middelen hebben.

Wij vatten in dit blog de highlights voor je samen. Wil je het hele onderzoek lezen? Dat kan op de site van de DNB. Je leest over verandering in gedrag van woningeigenaren, maar ook over de obstakels die verduurzaming in de weg staan.

Energieverbruik flink verminderd

Uit het rapport blijkt dat meer dan de helft van de huishoudens hun energieverbruik blijvend heeft verminderd na de energiecrisis. Dit is voornamelijk door gedragsaanpassingen, bijvoorbeeld de thermostaat een graadje lager, en door de investeren in verduurzamende maatregelen. Met name in 2023 hebben veel woningeigenaren (grote) investeringen gedaan in verduurzaming. De drijfveer voor verduurzaming was voor de meeste woningeigenaren (72%) het besparen van geld. Daarnaast gaf 59% ook aan energie te besparen omwille van het milieu en wooncomfort (57%).

Dat er met name in 2023 meer werd verduurzaamd kwam vooral door een stijging in spaartegoeden, maar ook doordat er meer financieringsmogelijkheden kwamen. Zo waren er subsidies en speciale leningen beschikbaar om te verduurzamen. Ben jij benieuwd welke subsidies en leningen jij kan krijgen? Download dan ons gratis e-book: ‘Zo financier je de verduurzaming van je woning.’ Wil je meer informatie over energiebesparing? In de categorie ‘Energie’ vind je veel blogs over energiebesparing en groene energie.

Niet overal verduurzaming

Deze ontwikkeling in verduurzaming en een dalende energierekening geldt niet voor alle huishoudens. Met name bewoners die in een huurwoning wonen hebben niet aan verduurzaming of gedragsverandering gedaan. Bij een kwart van de huishoudens is het energieverbruik bijvoorbeeld niet gedaald. Dat komt voornamelijk doordat ze niet de financiële middelen, mogelijkheden of kennis hebben om te investeren in verduurzaming. Dat maakt deze groep het meest kwetsbaar voor toekomstige energiecrises en de hoge prijzen als gevolg daarvan.

Woon je in een huurwoning en wil je weten hoe je kunt verduurzamen? In onze blog lees je o.a. over maatregelen die weinig geld kosten en makkelijk zijn terug te draaien als dat zou moeten. Ideaal dus als je een woning huurt, niet te veel wilt investeren en je de woning net zo moet opleveren als toen jij er ging wonen. 

Kennis en informatie cruciaal

Uit het rapport blijkt dat het verduurzamingstempo momenteel nog te laag ligt om de duurzaamheidsdoelstellingen van 2030 te halen. Om het tempo te verhogen suggereert het rapport dat huiseigenaren beter geïnformeerd moeten worden over subsidies en de kosten en baten van investeringen. Het zou hierbij helpen als huiseigenaren op één plek terecht kunnen voor verduurzamingsadvies, informatie en het aanvragen van verschillende subsidies en leermogelijkheden. Als dit de obstakels voor verduurzaming niet wegneemt, geven de onderzoekers aan dat er via beleid en regelgeving duurzaamheidseisen aan woningen moeten worden gesteld.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!