Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Ons energieverbruik is onzichtbaar

16 januari 2015

Home » Blogs Woontlekker » Ons energieverbruik is onzichtbaar

Al weer een jaar geleden bracht het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) het boekje ‘De rekening voorbij’ uit. Ik stuitte er onlangs op, het is zeer informatief en prettig leesbaar. Dus ik wijd er graag een bericht aan! De beroepsorganisatie brengt in begrijpelijke taal onze huidige energiebehoefte in beeld en hoe we daarin voorzien. Slechts de helft van het totale energiegebruik wordt nuttig gebruikt in Nederland. Veel gaat verloren bij het omzetten van brandstof in elektriciteit, of is bestemd voor internationaal transport. Heel veel van ons energieverbruik is dus onzichtbaar!

Ons energiegebruik lijkt op een ijsberg

Slechts een klein deel van het energiegebruik zie je terug op de afrekening van het energiebedrijf. Om dat inzichtelijk te maken krijg je in het eerste deel vele voorbeelden voorgeschoteld met feiten en cijfers, zoals: iedere Nederlander gebruikt gemiddeld 193 kWh per dag aan energie. Dat komt overeen met een autorit van 300 kilometer per dag. In het tweede wordt de energiebehoefte in 2050 geschat en geeft KIVI aan wat er gebeurt als alleen fossiele of als alleen duurzame bronnen worden gebruikt, zoals biomassa, wind en zon.
Wat het boekje vooral interessant maakt is dat het laatste deel beschrijft wat we kunnen doen of veranderen om de uitdagingen die ons te wachten staan aan te kunnen.

Ons energieverbruik is voor 85% onzichtbaar!

Inzicht in onzichtbaar energieverbruik

Het boekje heeft 58 pagina’s met ongeveer 200 woorden per pagina en is een populaire vertaling van een eerdere uitgave uit 2010. Je downloadt het hier.

Meer op Woontlekker

Op Woontlekker vind je nog veel andere informatie. Zowel in de vorm van blogs als gratis downloads. Benieuwd naar de e-books? Kijk dan op onze Gratis pagina. Geen fan van lezen? Op ons Youtube-kanaal en op ons Instagram-account vind je filmpjes. Volg ons als jij als eerst op de hoogte wil zijn van nieuwe en relevante blogs!

Andere interessante blogs…