blank

Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Ons energieverbruik is voor 85% onzichtbaar

16 januari 2015

Home » Blogs Woontlekker » Ons energieverbruik is voor 85% onzichtbaar
KIVI cover boekjeAl weer een jaar geleden bracht het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) het boekje ‘De rekening voorbij’ uit. Ik stuitte er onlangs op, het is zeer informatief en prettig leesbaar. Dus ik wijd er graag een bericht aan! De beroepsorganisatie brengt in begrijpelijke taal onze huidige energiebehoefte in beeld en hoe we daarin voorzien. Slechts de helft van het totale energiegebruik wordt nuttig gebruikt in Nederland. Veel gaat verloren bij het omzetten van brandstof in elektriciteit, of is bestemd voor internationaal transport.

Ons energiegebruik lijkt op een ijsberg

Slechts een klein deel van het energiegebruik zie je terug op de afrekening van het energiebedrijf. Om dat inzichtelijk te maken krijg je in het eerste deel vele voorbeelden voorgeschoteld met feiten en cijfers, zoals: iedere Nederlander gebruikt gemiddeld 193 kWh per dag aan energie. Dat komt overeen met een autorit van 300 kilometer per dag. In het tweede wordt de energiebehoefte in 2050 geschat en geeft KIVI aan wat er gebeurt als alleen fossiele of als alleen duurzame bronnen worden gebruikt, zoals biomassa, wind en zon. Wat het boekje vooral interessant maakt is dat het laatste deel beschrijft wat we kunnen doen of veranderen om de uitdagingen die ons te wachten staan aan te kunnen.

Boekje downloaden

Het boekje heeft 58 pagina’s met ongeveer 200 woorden per pagina en is een populaire vertaling van een eerdere uitgave uit 2010. Je downloadt het hier.

Andere interessante blogs…

Gas besparen? 5 tips

Gas besparen? 5 tips

Grip op je energierekening? Met deze 5 tips kun jij gas besparen en draag je ook je steentje bij aan een beter klimaat.

Energiebesparingstips voor thuiswerkers

Energiebesparingstips voor thuiswerkers

Wat doet al dat thuis werken met onze energierekening? Als je slim omgaat met gas en elektra voorkom je veel extra kosten. Blog met energiebesparingstips.