Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Over de installatie van de warmtepomp

installatie warmtepomp

4 juni 2024

Home » Blogs Woontlekker » Over de installatie van de warmtepomp

Voor jou als consument kan de overgang van een cv-ketel naar een warmtepomp een grote stap zijn. Die haalt warmte uit natuurlijke bronnen en gebruikt elektriciteit om deze warmte naar een hogere temperatuur te brengen voor verwarming van je huis en tapwater. Heel anders dan hoe een cv-ketel werkt. Omdat je die na 2026 niet meer kunt aanschaffen is het verstandig meer over warmtepompen te weten. Dit blog gaat over de installatie van een warmtepomp, over wat installatiebedrijven ervaren en wat dit betekent voor jou als consument.

Het verschil tussen cv-ketel en warmtepomp

Het belangrijkste verschil tussen een cv-ketel en een warmtepomp ligt in de manier waarop ze warmte produceren. Een cv-ketel werkt op gas en verwarmt water dat vervolgens door radiatoren of vloerverwarmingssystemen wordt gepompt. Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Hij gebruikt elektriciteit om deze warmte naar een hogere temperatuur te brengen voor verwarming van het huis.

Andere installatie

De overgang naar de warmtepomp betekent een verandering in de manier waarop huizen worden verwarmd. Een heel ander apparaat met nieuwe technologie vergt grote aanpassingen van installateurs. De installatie van een warmtepomp vraagt meer tijd en nieuwe expertise, dan het vervangen van een cv-ketel. De installateur moet rekening houden met de locatie van de (eventuele) buitenunit, welk type warmtepomp geschikt is voor de woning (met noodzakelijk rekenwerk) en de integratie met bestaande verwarmingssystemen.

Keuze hybride of all-electric

Bij het overstappen naar een warmtepomp moet je ook kiezen tussen een hybride of all-electric systeem. Een hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande cv-ketel, terwijl een all-electric warmtepomp het huis volledig verwarmt zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. De keuze hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatie van het huis, de beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen en je portemonnee.

Plaatsing van de buitenunit

Voor installateurs is de plaatsing van de buitenunit op dit moment nog een uitdaging in het installatieproces. Die moet strategisch worden geplaatst voor voldoende luchtstroom en om geluidsoverlast voor de bewoners en buren te minimaliseren. Dit kan ingewikkeld zijn vanwege beperkingen op het terrein, lokale regelgeving en esthetische overwegingen. Overigens hebben niet alle warmtepompen een buitenunit.

Uitdagingen voor installateurs

Technisch zijn er ook andere uitdagingen bij de installatie van de warmtepomp. Het is voor installateurs vaak nog lastig lastig om goede berekeningen te maken voor warmtepompen. Het is complex omdat ze rekening moeten houden met onder meer de warmtevraag van het huis, de buitentemperatuur en de efficiëntie van de warmtepomp. Bovendien moeten installateurs zich laten certificeren en regelmatig bijscholen om op de hoogte te blijven van nieuwe technologieën en installatiemethoden. Dit geeft dus wel aan dat deze nieuwe technologie niet alleen aanpassingen vraagt van consumenten, maar minstens zoveel van de vakmensen zelf.

Het trainen van installateurs is essentieel om hoogwaardige en efficiënte installaties van de warmtepomp te garanderen. Installatiebedrijven moeten hun personeel voorzien van de nodige certificeringen en trainingen om te voldoen aan de eisen van de markt en om klanten een betrouwbare service te kunnen bieden. Training en certificering zijn een continu proces.

Een installateur vinden

Het vinden van een geschikte installateur om de warmtepomp te leveren en installeren kan een uitdaging zijn. Veel installateurs hebben nog niet alle kennis en ervaring met betrekking tot warmtepompen in huis, omdat deze technologie relatief nieuw is in vergelijking met traditionele cv-ketels. Velen hebben de vlieguren nog niet. Logisch dat ze momenteel druk bezig met het opdoen van ervaring en het bijscholen van hun personeel om aan de groeiende vraag naar warmtepompen te voldoen. Daardoor kan het zijn dat het moeilijk zijn een geschikt bedrijf te vinden dat tijd en kennis heeft waardoor er soms lange wachttijden voor zijn.

Werken met de warmtepomp

En als de installatie dan is afgerond, moet je je het nieuwe systeem eigen maken. Het werkt allemaal wat anders dan de traditionele cv-ketel. Omdat warmtepompen afhankelijk zijn van natuurlijke warmtebronnen kunnen hun prestaties variëren afhankelijk van bijvoorbeeld de buitentemperatuur. En jij moet mogelijk wennen aan de nieuwe bedieningselementen en instellingen van de warmtepomp. Je krijgt handleidingen en online gidsen en je kunt mogelijk een training volgen bij de installateur om volledig vertrouwd te raken met het gebruik en onderhoud van de warmtepomp.

Meer lezen?

CV-ketel vervangen: hybride of elektrische warmtepomp?
Basiskennis warmtepompen in handige bijlage trendrapport
Vervangen cv door warmtepomp versnellen [onderzoek Natuur & Milieu]

Andere interessante blogs…

Koeler zonder airco

Koeler zonder airco

De airco biedt comfort, maar corrigeert gebrekkig ontwerp en draagt bij aan energieverbruik en gezondheidsrisico’s. Kies bewust en duurzaam.

Is een airco duurzaam?

Is een airco duurzaam?

Een airco is lekker in de zomer, steeds meer mensen gebruiken hem ook om te verwarmen. Maar, is een airco wel duurzaam?

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!