Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Overheid wil duurzaam huis betaalbaar en haalbaar maken

energiebespaarschijf duurzaam huis betaalbaar

6 juli 2022

Home » Blogs Woontlekker » Overheid wil duurzaam huis betaalbaar en haalbaar maken

Het verduurzamen van de woning speelt bij veel huiseigenaren al een tijdje. Met de recente stijging van gas- en energieprijzen en levensonderhoud zijn er nog veel meer mensen mee bezig. Ook het kabinet ziet de noodzaak van verduurzaming steeds meer in. Doelen bereiken lukt alleen als een duurzaam huis betaalbaar en haalbaar is voor iedereen. Daar zet zij nu op in met een nieuw beleidsprogramma.

Om de verduurzaming van bestaande woningen te versnellen is het beleidsprogramma ‘Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving’ gestart (juni 2022). Hierin zijn onder andere uitgewerkt: normering, beprijzing, financiering, subsidiering en ondersteuning. Met als doel een duurzame woning voor iedereen haalbaar te maken, ook voor de kleine beurs.

Nu zit je vast niet op te wachten op een (taai) beleidsdocument, maar voor meer kennis over de achtergrond en samenhang raad ik je aan de inleiding te lezen. Hier onder alvast wat algemene feiten die ik eruit haalde.

Helaas: tekort aan vakmensen

De redenen voor het lage tempo in verduurzaming lopen uiteen: er is te weinig kennis bij huizenbezitters en niet elke woningeigenaar kan verduurzaming financieren. Bovendien is er een tekort aan vakmensen die de verduurzaming kunnen uitvoeren, de bouwers dus. Dat is de reden dat de overheid voor deze brede programmatische aanpak kiest; ze denkt dat dit de beste manier is om te versnellen en op te schalen.

Handig: Energiebespaarschijf

De focus van het beleidsprogramma ligt vooral op energiebesparing. Om de gestelde doelen voor 2030 te halen, zijn verschillende zaken nodig zoals: gedragsverandering, toepassen van isolatie en efficiënte installaties. Het is onvermijdelijk dat het verduurzamen zelf ook voor druk op het milieu zorgt. Het kabinet wil deze druk zoveel mogelijk beperken.

In het beleidsprogramma is ook aandacht voor wat bewoners en gebouweigenaren zelf kunnen doen. Want hoewel iedere woning uniek is en wensen en drijfveren om te verduurzamen uiteenlopen, is actie van iedereen zeer gewenst. Om woningeigenaren hierbij te helpen, is de energiebespaarschijf ontwikkeld.

energiebespaarschijf helpt bij een betaalbaar duurzaam huis

Een soort Schijf van 5 die je van voeding kent, maar dan om energie te besparen. Een handig hulpmiddel dat je kennis vergroot. Hij geeft je een idee hoe je aan de slag kan met acties die voor jou relevant zijn.

Duurzaam huis betaalbaar, ook voor de kleine beurs

Verduurzaming van de gebouwde omgeving lukt alleen als een duurzaam huis betaalbaar en haalbaar is voor iedereen. Dit geldt dus ook voor wie een kleine beurs heeft. Het beleidsprogramma wil dit realiseren door een combinatie van beprijzing, subsidiëring en financiering. Onder meer met een 0% rentetarief voor lagere inkomens. Maar ook met een energiebespaarhypotheek met financiering naar draagkracht en zonder renteschuldrisico voor wie onvoldoende financieringsruimte heeft.

Maak je eigen verduurzamingsplan

Naast geld, wordt ook gebrek aan kennis en informatie bij de woningeigenaar als reden genoemd voor het lage tempo van verduurzamen. Daarom wil het programma de informatievoorziening verder verbeteren. Via het platform verbeterjehuis.nl kan iedereen met een paar stappen zijn eigen verduurzamingsplan maken. Hier komt uit welke maatregelen geschikt zijn, maar ook welke financiering, subsidies en aanbieders er beschikbaar zijn voor de maatregelen die jij kiest. 

Een op maat gemaakt plan dat helemaal op jouw huis is afgestemd zul je hier alleen niet vinden. Wil je een op maat gemaakt verduurzamingsplan? Dan is onze cursus wat voor jou.

Stappenplan verbeterjehuis.nl

Uit het stappenplan komen verschillende maatregelen die je kunt uitvoeren om je huis verder te verduurzamen. Dit is op basis van jouw ingevulde gegevens en is dus een redelijk specifiek advies. Omdat je bij het uitvoeren van twee maatregelen meer korting krijgt (30% in plaats van 20%) worden er meerdere voorstellen gedaan. Wel is het vereist dat je de maatregelen uitbesteedt. Dus maar aansluiten in de rij omdat er een tekort is van 46.000 mensen in de bouw……

Onze tip: ga zelf aan de slag!

De tip van Woontlekker is tot slot om te kijken welke maatregelen je zelf kan uitvoeren, en welke je beter uitbesteedt. Zo is een duurzaamhuis betaalbaar omdat je zelf aan de slag gaat en weinig kosten aan arbeidsloon hebt. Ander glas plaatsen is waarschijnlijk wat ingewikkelder dan zelf tochtstrips aanbrengen. Maar soms lijken maatregelen complexer dan ze daadwerkelijk zijn: zo hebben wij zelf ons dak geïsoleerd (download hier het e-book hoe we dat deden).

Om je huis zo veel mogelijk te verduurzamen en het betaalbaar te houden, is het dus verstandig om te kijken wat je zelf kan en wat je moet uitbesteden. Zo kun je optimaal gebruikmaken van de subsidieregelingen en tegelijk bespaar je geld door een deel van de maatregelen zelf uit te voeren.

Andere interessante blogs…