De overgang naar duurzame verwarmingssystemen zoals warmtepompen komt in ons land goed op gang. Maar hiermee ontstaat ook een nieuw probleem: geluidsoverlast van de warmtepomp van de buren. Uit recent onderzoek van vergelijkingssite Slimster blijkt dat één op de acht Nederlanders hier last van heeft. In deze blog bespreken we de uitdagingen die met warmtepompen gepaard gaan, zoals geluidshinder en visuele impact.
Geluidsoverlast veelvoorkomend probleem
Volgens dit recente onderzoek heeft maar liefst één op de acht Nederlanders last van de warmtepomp van hun buren. Herken jij dit? Dat de buitenunit van een warmtepomp geluid maakt is een gegeven. Maar dit mag in Nederland niet meer dan 45 decibel zijn op de erfgrens (’s nachts 40 dB). Dat is vergelijkbaar met het geluid dat een doorsnee koelkast produceert. Warmtepompproducenten mogen in de EU echter buitenunits op de markt brengen die maximaal 65 dB produceren. Wie een warmtepomp heeft waarvan de buitenunit meer dan 40 dB produceert, doet er dan ook goed aan deze niet te dicht bij de erfgrens te plaatsen.
Overigens bleek eerder dit jaar uit de Installatiemonitor dat het gros van de warmtepompeigenaren geen hinder ervaart van het geluid van hun warmtepomp. Dit onderzoek is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) samen met Netbeheer Nederland en Techniek Nederland. Het onderzoek loopt tot eind juni 2026. Het onderzoek van Slimster ging na of en hoe de buren die hinder ervaren.
Geluidshinder en visuele overlast
De geluidsoverlast van buitenunits kan behoorlijk hinderlijk zijn, vooral in rustige woonwijken. Misschien heb je zelf al ervaren dat het geluidsniveau storend is als je lekker in je tuin of op het balkon zit. Daarnaast klagen sommige mensen over de esthetische impact van warmtepompen, die de uitstraling van een woning kunnen beïnvloeden. Als je overweegt een warmtepomp te installeren, is het goed om daar rekening mee te houden.
Nu steeds meer landen geluidsnormen instellen worden nieuwe warmtepompen steeds stiller, wat de kans op overlast verkleint. Wie de kans op geluidshinder verder wil minimaliseren, kan overwegen speciale trillingsdempers of een geluidwerende omkasting te plaatsen, zo adviseert Slimster. Ook het geleidelijk opvoeren van de temperatuur, waardoor de warmtepomp niet op vol vermogen hoeft te draaien, kan hierbij helpen.
Doe vooraf goed research
Ben je van plan om een warmtepomp aan te schaffen? Dan is het belangrijk om niet alleen naar de energie-efficiëntie te kijken, maar ook naar het geluidsniveau van het apparaat. Er zijn tegenwoordig apparaten beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om stiller te functioneren. Het kan ook helpen om goed na te denken over de plaatsing van de buitenunit. Een slimme locatie kan het geluid voor je buren aanzienlijk verminderen en eventuele conflicten voorkomen. Overigens zijn er ook warmtepompen op de markt die helemaal geen buitenunit hebben en uitsluitend de installatie binnen! Doe dus goed research vooraf, want misschien is dit wel een heel goede oplossing voor jouw situatie.
En praat met je buren
Met de groeiende populariteit van warmtepompen en andere technische installaties die ruimte in en buiten je huis innemen, is het belangrijk om open te communiceren met je buren over installatieplannen. Zeker weten dat je daarmee onduidelijkheden en frustraties vooraf voorkomt. Vraag bijvoorbeeld of ze al ervaring hebben met warmtepompen of hoe zij het geluid ervaren, van de buren aan de andere kant misschien? Communicatie kan wonderen doen.
Meer uitzoeken en meer lezen
Als je meer informatie wilt over warmtepompen, neem dan contact op met een deskundige of een installatiebedrijf bij je in de buurt. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid de overstap maakt naar een warmtepomp, zonder dat je buren eronder lijden. Via een regionaal energieloket kun je je postcode invullen en lokale vakmensen vinden. Pak ook wel even de Google reviews erbij!
Woontlekker schrijft geregeld over de warmtepomp. Zoals bijvoorbeeld de blog: Over de installatie van de warmtepomp.
En door te zoeken op warmtepomp op onze site krijg je een groter overzicht van de blogs die Woontlekker over de warmtepomp schreef.