Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Overschakelen op led lampen is goed voor milieu en portemonnee

led lampen

7 september 2018

Home » Blogs Woontlekker » Overschakelen op led lampen is goed voor milieu en portemonnee

Dat led lampen veel minder energie verbruiken dan gloei- en halogeenlampen, dat wisten we al. Maar wat is nu beter voor het milieu en je portemonnee? Je oude lampen tot de laatste opbranden, of alles heel rigoureus vervangen? Zo’n vier jaar geleden maakte ik zelf de omschakeling. Achteraf blijkt dat een goede beslissing. Overschakelen op led verlichting is goed voor het milieu én je portemonnee. Vervang je al je oude lampen door nieuwe led verlichting, bespaar je volgens Milieu Centraal jaarlijks zo’n vijftig euro.

Eerder schreef ik op Woontlekker dat ik overal in mijn nieuwe huis led verlichting heb aangebracht (ik woon er al weer ruim 3 jaar trouwens). Mijn verhuizing was een mooie aanleiding om een structurele bijdrage te leveren aan het milieu. En het kwam ook nog eens goed uit voor de portemonnee. Nieuwe lampen moesten er toch komen; waarom dan niet gelijk de meest duurzame?

Het verbaasde mij toen al dat de nieuwe led lampen zo enorm zuinig zijn. Slechts 5 tot 10 Watt led licht is al genoeg om een kamer volledig te kunnen verlichten. Led verlichting is een stuk duurder, maar gaan ook veel langer mee. De gemiddelde levensduur is 15.000 branduren. Ter vergelijking: een halogeenlamp heeft een gemiddelde levensduur van 1.500 branduren.

Overstappen op led lampen

Wie toch van plan is om zijn oude lampen tot de laatste op te branden, helpt daar het milieu in elk geval niet mee. “De energie die je bespaart als je deze lampen vervangt, weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van een led lamp”, aldus Milieu Centraal. “Daarom raden wij aan om meteen over te stappen op led verlichting en je oude lampen bij het restafval te gooien.”

Als je de oude lampen weggooit en vervangt door led verlichting, bespaar je veel energie en zo’n vijftig euro per jaar, berekent Milieu Centraal. Zo verdien je de investering in ongeveer vijf jaar terug. Wil je niet direct hoge kosten maken? Vervang dan eerst de lampen die het vaakst branden. Meestal hangen deze in de huiskamer en de keuken.

Led lampen verdringen oude lampen

Schakel je om naar led licht, ben je ook de marktontwikkelingen voor. Vanaf 1 september 2018 moeten lampen minimaal het energielabel B hebben. 230 Volt halogeenlampen hebben doorgaans label C of D en mogen daarom niet meer in de handel worden gebracht.

Omdat winkels nog uit voorraden mogen verkopen kun je voorlopig nog overal halogeenlampen kopen. Maar dat houdt dus een keer op. Bovendien zijn de oude lampen geen slimme koop omdat je beter meteen kunt investeren in led lampen.

Milieu Centraal led lampen

Milieu Centraal rekent je voor dat led goedkoper is dan je denkt!

Om het gezellige licht van de oude peertjes hoef je zo’n investering zeker niet te laten. Vandaag de dag is er een breed scala aan led lampen verkrijgbaar. Standaard hebben deze 2700K (Kelvin), vergelijkbaar met het sfeervolle licht van een gloeilamp. Wil je extra sfeer? Bij minder Kelvin gaat het licht richting oranje. Bij een hogere waarde wordt het licht iets blauwer en gaat het richting daglicht.

Research kan geen kwaad

Op internet is veel informatie te vinden. Een beetje research kan geen kwaad. Want net als voor de oude lampen geldt dat de ene led lamp de andere niet is. Er zijn verschillende fittingen en formaten. Ook moet je letten op de benodigde lichtsterkte. Let tevens goed op het energielabel. Lampen met energielabel A++ zijn het zuinigst. Koop je de ledlampen online, kun je deze net als andere online aankopen altijd binnen de bedenktijd van veertien dagen terugsturen.

led lampen

Volgens Milieu Centraal weegt de energiebesparing ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van een led lamp.

Keuzehulp Milieu Centraal: vind de juiste led lamp

Voor wie het lastig vindt om de juiste led lamp te kiezen heeft Milieu Centraal een keuzehulp ontwikkeld. Je ontdekt in vijf stappen welke lamp past en het gewenste licht geeft.

Meer lezen over led lampen

Ga je Googlen op dit onderwerp dan vind je heel veel informatie. Zitten ook veel zoekresultaten bij van Milieu Centraal.

De blogs die eerder over led lampen op Woontlekker verschenen vind je hier:

Andere interessante blogs…

Wat is netcongestie?

Wat is netcongestie?

Netcongestie kan invloed hebben op ieders stroomtoevoer en energierekening. Blog over het hoe, wat en waarom.

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!