Pats, boem, beng: nieuw blog!

Pats, boem, beng: nieuw blog!

home1 januari 2015: een nieuw geluid en een nieuw kanaal: Woontlekker.nl. Met dit blog wil ik je nieuwsgierig maken naar en je inspireren over energieneutraal wonen. Hier lees je hoe je je huis energiezuinig huis maakt en wat dat oplevert. Hier vertellen woningeigenaren hoe ze lekker wonen en hun energiekosten verlagen.

Nederland wordt energieneutraal

Waarom en hoezo Woontlekker? Zo lang ik werk ben ik betrokken bij communicatie over bouwen en wonen. Een paar jaar terug kwam ik in aanraking met energieneutraal bouwen, dat pakte mij. In Nederland, maar ook in Europa zijn er grote ambities over energiezuinigheid. Minder energiegebruik maakt ons minder afhankelijk van energie en is beter voor het klimaat.
Klik om meer te lezen over mijn ambitie, ik heb ook een filmpje gemaakt.

Nieuwsgierig maken

Een dagelijkse berg aan informatie is het gevolg, over technieken, materialen, installaties, processen, financiering enz. Woontlekker wil bewoners nieuwsgierig maken naar hoe je comfortabel woont, met een aangenaam binnenklimaat en minimaal energieverbruik. En een informatieve bijdrage leveren aan de opmars van energieneutraal (ver)bouwen en wonen.
Hoe ik dat doe? In mijn werk kom ik veel nieuws en actualiteiten tegen die interessant zijn voor Woontlekker. Vaak is dat vakinformatie, die soms ook interessant is voor consumenten. Ik ga zelf teksten schrijven, maar maak ook video’s waarin mensen aan het woord komen. Over hun huis en de energiezuinige maatregelen bijvoorbeeld. Het kan ook over een bepaalde techniek of een stukje theorie gaan. Ik plaats ook actualiteiten door die ik online tegenkom, met of zonder extra toelichting.

BENG

Pats, boem, beng. Het is nogal wat, een nieuw blog. Het is een hoop werk, maar ik heb er enorm veel zin in! Want ik denk in een behoefte te voorzien. Ik heb voldoende input voor de komende 2 maanden, los van de actualiteiten die we nog niet kennen. Dus met die andere 10 maanden zal het ook wel lukken.
En voor de oplettende lezer: ‘beng’ in de titel van dit blog verwijst natuurlijk naar BENG: Bijna EnergieNeutrale Gebouwen; de term die aanduidt waar we met nieuwe en bestaande woningen en gebouwen naar toe gaan.

Ik heb een video gemaakt om mezelf en dit blog aan je voor te stellen. En ben ook direct gestart met een Facebookpagina. Ik nodig je van harte uit je in te schrijven voor de nieuwsbrief, die je op de hoogte houdt van de nieuwste blogs.

Een blog is niets zonder dat het iets teweeg brengt bij lezers en reacties oproept. Wil je iets bijdragen? Je mening, ideeën en tips hoor ik graag!
Je kunt me bereiken via saskia@woontlekker.nl.

 

11 Reacties

Jos Lichtenberg

5 jaar geleden

Leuk initiatief Saskia, Ken je Active House? De combinatie van comfort en energie lees ik bij jou, maar is ook de vernieuwende kern van de visie van dit Deens initiatief. Energie is te veel en te vaak als een technologisch ding afgeschilderd. De kern van wonen is echter primair wonen. Comfort, gezondheid, dat soort dingen. Ik was in 2009 na een excursie naar een project in noord Denemarken geraakt door deze eerste niet technocratische energievisie. Het kan tegenwoordig omdat als je met veel licht, lucht en zicht (lees comfort) wat energie inlevert je dat gemakkelijk kunt herstellen met compenserende duurzame energieopwekking (PV, collectoren, wind, bio,...). Gezondheid in woningen en gebouwen wordt overigens nog een groot item de komende jaren. Ook als we aan het bouwbesluit voldoen is er namelijk grote reden tot ongerustheid. De gezondheidsraad heeft in 2013 geprobeerd dit aanhangig te maken. Het rapport is openbaar overigens (zie hieronder). Net als destijds met duurzaamheid zullen nog wel een paar pogingen/discussiegolven nodig zijn om het tussen de oren te krijgen. We ervaren binnenluchtkwaliteit pas als het al ernstig mis is. Als ons niets direct opvalt biedt dat geen enkele garantie. Dat verklaart onze gelatenheid bij dit onderwerp. Volledig ten onrechte. Ik bouwde in 2014 een energieleverend huis op basis van Active House en Slimbouwen beginselen. We wonen er ook in nu en ik kan al vast melden dat het qua licht, zicht en lucht dik in orde is, ook dat we volgens schema energie opwekken. Het gebruik kan ik pas na een jaar evalueren, wat ik (ook als het zou tegenvallen) graag in het openbaar doe. Ter lering ende vermaek. Jos Lichtenberg Gezondheidsraad, Een gezond binnenmilieu in de toekomst. Den Haag: Gezondheidsraad, 2013; publicatienummer 2013/17

Bert Heerbaart

5 jaar geleden

Hallo Saskia, Allereerst voor jou de allerbeste (zaken) wensen uiteraard en dat het jaar mag brengen wat je er van verwacht. Graag nodig ik je uit voor een rondleiding in een van mijn projecten alwaar je een heerlijk klimaat kan voelen in een dampopen en luchtdicht gebouwde woning. Rc waarden van 10 voor dak en wand om een heerlijke warme jas te hebben en waar we middels weinig energie dus hoeven te verwarmen. Als we het dan hebben over gezond bouwen en een gezond leefklimaat dat kan je en mag je daar dan proeven. Wie geïnteresseerd is in deze bouw stijl, ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Bert Heerbaart W: www.bhbhetnieuwebouwen.nl E : info@bhbhetnieuwebouwen.nl M: 06-53412632

Alex Braakhekke

5 jaar geleden

Hallo Saskia, Leuk dat je met jouw blog begint. Ik denk dat het beter gaat werken dan een linkedin discussie. Ik ben het met Jos Lichtenberg eens dat je mijns inziens niet teveel over techniek moet praten, maar meer laten zien en horen hoe bewoners de volgende items ervaren: woonlastendaling (hypotheek/huur + energielasten), comfort, gezondheid. Met name de twee laatste claims zijn moeilijker hard te maken maar kunnen wel door de bewoners bevestigd worden. Als er genoeg 'getuigenissen' zijn, vormt dit ook een overtuigend bewijs. Over energie het volgende: niet alleen raakt fossiele energie de komende 40 jaar geleidelijk op, het vervuilt de natuur enorm (bij winning, vervoer en verstoken). Bovendien maakt fossiele brandstof ons afhankelijk van dictaturen. Of we zadelen Groningen op met aardbevingen. Ten slotte zal de prijs van olie en gas sterk gaan stijgen naarmate het schaarser wordt. En hoe meer mensen overschakelen op all electric verwarming hoe hoger het vastrecht van gas zal zijn om het leiding netwerk te bekostigen. Allemaal redenen om over te stappen. Mijns inziens is de meest aansprekende reden: je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. Het lijkt me goed als jouw blog ook die kant laat zien van duurzaam bouwen. Tot slot zou ik graag een lans breken om de discussie breder te trekken dan alleen energie. Duurzame materialen (biobased, cradle to cradle, bio-ecologisch) horen ook bij comfort en gezondheid. Succes met je blog en ik ga die volgen. Peter Brouwer

Marouschka Booy

5 jaar geleden

Ha Saskia, Leuk, goed en nuttig initiatief. Misschien is een consumentendefinitie van een aangenaam binnenklimaat en minimaal energiegebruik wel handig? Wat zijn normen?? Vaak vergelijk je je uitgaven met de buurman en ga je er dan overnadenken.... Aangenaam is ook best wel subjectief: ik wil het niet onder de 21,8 in huis, zowel boven als beneden bijvoorbeeld maar de ander wil het ijskoud boven en in de keuken maar een warme kamer. En die verschillende temperaturen in verschillende vertrekken schijnt in het energiegebruik nou net niet handig te zijn...(toch?). Een voordeur is nogal een lek in het huis: veel voordeuren sluiten slecht en tochten als een gek. Dat merk je vaak niet omdat je er niet ieder moment voor staat. En als je er voor staat heb je je jas en das aan omdat je weggaat.... Wij hebben nu rondom strips aangebracht en het scheelt aanzienlijk in de hal. (Dit was dan een bijdrage van toch een beetje een energiebewuste consument...) Succes! Marouschka Booy VanAnaarBooy Communicatie

woontlekker

5 jaar geleden

Ja zeker heb ik daarover gehoord en gelezen Jos, én over jouw eigen woning! Mijn doel met Woontlekker is vooral om informatie over deze mogelijkheden en technieken naar een grotere groep mensen te ontsluiten. Veel verder dus dan naar de groep particulieren die er nu al mee bezig is. Een schone taak lijkt mij, waarbij overigens de ervaringen van deze voorlopers uitstekend als voorbeeld voor anderen kunnen dienen. Als je het leuk vind kom ik je thuis eens interviewen en maar er dan een filmpje over, of meer filmpjes als je heel veel te vertellen hebt :) ! Andere input hou ik me uiteraard ook voor aanbevolen! Saskia

woontlekker

5 jaar geleden

Hoi Marouschka, Leuk dat je gereageerd hebt op Woontlekker! Jouw suggesties beschouw ik als input voor content, dus neem ik mee in de onderwerpenlijst. Misschien wil jij als bewuste consument wel eens een blog schrijven op Woontlekker? Bijvoorbeeld over wat je hebt gedaan aan je tochtige voordeur, met plaatjes en zo. Ik heb zelf recent ook de tochtstrips laten vervangen, daar komt binnenkort een filmpje van de op site. Ik heb de klus gefilmd en de klusser geïnterviewd. Fijn dat je als bewuste bewoner meedenkt! Saskia

woontlekker

5 jaar geleden

Hoi Peter, of is het nou Alex :), ik denk Peter.. De beleving van en vanuit de bewoner is juist wat ik in beeld (en tekst) wil brengen. Maar ik zie ook dat er in de vakwereld heel veel informatie circuleert die met enige bewerking relevant en interessant is voor bewoners. Geld verdienen en geld overhouden is voor veel particulieren belangrijk. Dat je daarbij bijdraagt aan milieu en klimaat is een extra motivator. Aan de verbreding van de discussie draag ik met Woontlekker graag een steentje bij. Heb je tips voor onderwerpen of wil je zelf eens aan het woord, dan hoor ik het graag! Saskia

woontlekker

5 jaar geleden

Dank voor je wensen Bert, jij ook veel geluk en energie gewenst. Onze afspraak is er nog niet van gekomen, en nu nodig je me zelfs online uit! Dat vraagt om concrete actie, zeker omdat een rondleiding kan uitmonden in een interview dat we op Woontlekker kunnen delen! Ik mail je een datavoorstel. Saskia

Alex Braakhekke

5 jaar geleden

Hallo Saskia, Bedankt voor je antwoord. Als wij interessante projecten of onderwerpen hebben zal ik je het laten weten. Hartelijke groet, Inderdaad Peter Brouwer

Bert Heerbaart

5 jaar geleden

Hoi Saskia, klasse ik zie e.e.a. tegemoet. vr.gr.Bert

Jos Lichtenberg

5 jaar geleden

Je bent van harte welkom Saskia, .. en er zijn meer leuke projecten om te laten zien, zoals in Montfoort (renovatie), en nog wat projecten in voorbereiding/aanbouw. Ook een blik over de grens is de moeite waard (o.a. Denemarken, Duitsland, Polen, Rusland).. Hartelijke groeten, Jos

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet weergeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd.