Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Podcast met inspirerende uitleg over biobased bouwen

biobased bouwen podcast

2 maart 2023

Home » Blogs Woontlekker » Podcast met inspirerende uitleg over biobased bouwen

In de SPREX podcast van Saskia de Jong (blogger Woontlekker) houdt architect Peter Brouwer een warm pleidooi voor biobased bouwen. Inspirerende uitleg met sprekend perspectief hoe de woningbouw zich ontwikkelt. Als consument heb je straks een veel prettiger huis dat grotendeels in de fabriek gebouwd zal zijn. Biobased bouwen gaat veel positieve impact geven, maar er is nog koudwatervrees bij de bouwers en de producenten.

Al een jaar of 20 zet architect Peter Brouwer zich in voor ecologisch bouwen. Hij bouwde mee aan een ecologische wijk in Arnhem en hij bouwde villa’s. Maar tot een echte doorbraak kwam het niet, terwijl het milieu verder achteruit gaat. Stikstof, CO2, uitkoop van boeren, personeelstekort én een groot woningtekort. Toch willen mensen niet ecologisch bouwen, want het zou niet zijn terug te verdienen. Peter voelde zich een eenling in de strijd, wat zelfs leidde tot een burnout.
Maar: de ontwikkelingen van modulaire houtbouw gaven hem nieuwe energie. Hij kreeg nieuwe inspiratie. Dat leidde tot een nieuwe positionering waarin hij onder de naam Green Architect uitsluitend gaat ontwerpen en bouwen met hout. Biobased en industrieel.

Biobased bouwmateriaal is oneindig voorradig

Voor wie nog niet zo in de materie zit is zijn verhaal niet alleen informatief, maar ook inspirerend. Biobased of ecologisch bouwen is die materialen gebruiken die geen negatieve impact hebben op mens of natuur, in de levenscyclus van het gebouw weer kunnen aangroeien, of oneindig voorradig zijn of eindeloos zijn te hergebruiken.

podcast SPREX over biobased bouwen

Biobased bouwen is geen eindige grondstoffen meer gebruiken, maar eeuwigdurende. Steenwol, beton en asfalt produceren heel veel CO2, terwijl hout, stro en lisdodde het juist opslaan. En door te gaan bouwen met hout in de fabriek, gaat schaalvergroting straks behoorlijk concurreren met de reguliere bouw. Op termijn wordt het zelfs goedkoper vanwege de aankomende CO2 belasting op materialen als beton en staal. Want de vervuiling wordt straks meegerekend.

Het duurt nog wel even maar het is onontkoombaar, bouwen met hout. In de podcast deed Peter er duidelijke uitspraken over die anderen helpen om keuzes te maken.

Direct de podcast luisteren?

Lost maatschappelijke problemen op

Als architect kiest Peter nu persoonlijk voor een grote verandering en doet dit met zijn hart voor duurzaamheid, maar natuurlijk ook omdat hij kansen ziet. Daarom beveelt hij bouwers, opdrachtgevers en producenten aan hun koudwatervrees overboord te zetten. Want biobased bouwen is al een volwassen methodiek die rendeert, veel bijdraagt aan het oplossen van grote problemen terwijl het niet eens duurder hoeft te zijn. Het zal een kick geven te ervaren dat het gebouw niet een belasting is, maar een impuls voor natuur, milieu en de omgeving, meent hij.

Voor biobased (nog) meer samenwerking nodig

De vraag naar biobased producten zal steeds verder toenemen, want het economisch belang zal groeien mede omdat de overheid het gaat afdwingen. Dit vergt een andere aanpak in de keten: je moet bereid zijn om als team te functioneren, en bereid zijn over elkaars schutting te kijken. Peter meent dat een architect in de toekomst veel meer moet denken in modulair. Misschien niet voor het hele gebouw, maar wel om het haalbaar te maken qua kosten en productie. De bouw is nu ook al met standaarden bezig, maar zal veel meer in teamverband moeten ontwerpen, ook met de producent erbij.

Met de computer aangestuurd kun je juist makkelijker klantwensen integreren en rechtstreeks naar de fabriek sturen, zodanig dat elk element in principe anders zou kunnen zijn. Aantrekkelijk voor de bewoner, die met biobased bouwen ook een prettiger comfort zal ervaren.

Over de podcast SPREX

SPREX is de podcast waarin Saskia praat met experts over impact. Mensen met járen ervaring of young professionals die elke dag het beste geven om zichzelf en de wereld te verbeteren. Het zijn verrassende gesprekken over ondernemen, groeien en marketing, met concrete ideeën en inzichten om zelf impact te maken. Architect Peter Brouwer gaf in de podcast een heel goede uitleg van biobased bouwen en schetste een geweldig perspectief waar de woningbouw naartoe gaat.

Je beluistert SPREX op Spotify, en op het podcastkanaal van Apple.

De podcast aflevering over biobased bouwen met Peter Brouwer kun je ook hier beluisteren:
Het beluisteren waard als je meer wilt weten over het bouwen van de toekomst.

Ook leuk om te lezen op Woontlekker: ONS Natuurhuis, de biobased rijwoning met geperst stro. Of de blog over het prefab hennephuis.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!