Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

PUR-schuim isolatie en gezondheid, waar moet je op letten?

Pur schuim gezondheid

6 september 2023

Home » Blogs Woontlekker » PUR-schuim isolatie en gezondheid, waar moet je op letten?

Met enige regelmaat is gespoten PUR-schuim in het nieuws met bewoners die gezondheidsklachten hebben. Uit divers onderzoek blijkt dat het allerbelangrijkst de juiste verwerking van het product is. Zorg er dus voor dat je een betrouwbaar bedrijf inschakelt dat zijn vak verstaat. Op 24 augustus ’23 gingen nieuwe regels in: voor bedrijven die werken met PUR is nu een opleiding verplicht. Dit moet bewoners de garantie geven dat blootstelling aan gevaarlijke stoffen geregistreerd binnen veilige grenzen blijft.

In PUR-schuim zitten di-isocynaten, dat zijn stoffen die risico’s voor de gezondheid met zich mee kunnen brengen, zoals allergieën. Die risico’s zijn er zowel voor isoleerders (meer) als bewoners (minder). Op 24 augustus 2023 trad Europese wetgeving in werking die professionele gebruikers verplicht opgeleid te zijn in het veilig omgaan met producten die di-isocynaten bevatten. Want men vindt dat iedereen die werkt met PUR-schuim van de risico’s op de hoogte moet zijn.

Er zijn drie soorten risiconiveaus vastgesteld: algemeen, gemiddeld en hoog, voornamelijk gebaseerd op het risico van blootstelling tijdens het gebruik. Dit risiconiveau bepaalt het type training die minimaal om de vijf jaar herhaald moet worden. Gaat het om een product met een etiket? Dan moeten deze regels erop staan. Dat is vooral voor de verwerker relevant. Vraag het bedrijf er eventueel naar, dat bij jou aan de slag gaat.

Kijkje in de aanhanger voor de isolatie van onze spouwmuur.

Advies Gezondsheidsraad

De Gezondheidsraad stelt: ‘Gespoten PUR-schuim bestaat uit twee componenten die na een chemische reactie uitharden tot een isolerende schuimlaag. Het is van belang dat dit proces goed verloopt, anders kunnen stoffen vrijkomen die voor gezondheidsklachten kunnen zorgen.’
De Gezondheidsraad is een adviesorgaan met als taak de regering en het parlement voor te lichten over de stand der wetenschap over vraagstukken op het gebied van de volksgezondheid en gezondheid. Hier download je de samenvatting van Gespoten PUR-schuimisolatie en gezondheid.

Blootstelling bewoners laag, werknemers hoog

In deze samenvatting is te lezen dat een deel van de grond- en hulpstoffen van PUR-schuim gevaarlijke eigenschappen bezit, en er daarom regels zijn voor de veiligheid van werknemers en bewoners. Zo moet er ventilatie worden toegepast tijdens de werkzaamheden, mogen bewoners tot twee uur daarna niet thuis zijn en gebruiken werknemers persoonlijke beschermingsmiddelen. Voor gecertificeerde bedrijven gelden bovendien aanvullende eisen die ervoor moeten zorgen dat het proces goed en veilig verloopt.

Uit onderzoek blijkt dat de blootstelling van bewoners aan gevaarlijke stoffen bij een juiste toepassing van PUR-schuim lager is dan de advieswaarden voor deze stoffen. Voor de isoleerders zelf ligt dit anders. Onderzoek laat zien dat tijdens het spuiten de concentraties isocyanaten en katalysatoren in de kruipruimte aanmerkelijk hoger zijn dan bestaande buitenlandse grenswaarden.

PUR-schuim en gezondheid

Op internet valt te lezen dat vooral problemen kunnen ontstaan bij gespoten PUR-schuim als vloerisolatie. Sta je nog voor de keuze, overweeg dan eventueel ander materiaal te kiezen voor het isoleren van de vloer. Deze blog gaat over onze vloerisolatie. Was overigens van ons uit geen bewuste materiaalkeuze.

Online is best veel informatie te vinden over PUR-schuim en gezondheid, dus ga op zoek als dit voor jou van belang is. Het allerbelangrijkste is dus je ervan te verzekeren dat je met een kwaliteitsbedrijf werkt dat de regels naleeft en zijn personeel opleidt. Om die certificaten kun je vragen!

Isolatie kan naast gezondheidsproblemen ook zorgen voor problemen aan je woning zelf.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!