Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Over de R-, U- en lambda-waarde van isolatiemateriaal

waarde isolatiemateriaal - Woontlekker

25 april 2017

Home » Blogs Woontlekker » Over de R-, U- en lambda-waarde van isolatiemateriaal

Voor het isoleren van je huis kun je veel verschillende materialen gebruiken. Er zit een flink verschil in hoe goed ze isoleren. De isolatiewaarde geeft vooral aan hoe goed het effect ervan is. Daarbij gaat het niet alleen om welk isolatiemateriaal je gebruikt, maar ook waar je het in huis aanbrengt. In deze blog leg ik uit in welke waarden dat wordt uitgedrukt.

R is het natuurkundige teken voor weerstand. Hoe meer weerstand het materiaal heeft, hoe moeilijker de warmte er door kan ontsnappen. Het gaat hierbij niet alleen om het isolatiemateriaal zelf, maar bijvoorbeeld ook om de dikte van de muur. Hoe dikker de muur, hoe beter de warmte wordt vastgehouden. Je kijkt hier dus naar het materiaal. Een hogere R-waarde betekent dat de isolatie goed is. De R-waarde wordt gebruikt om de isolatiewaarde van (dubbel) glas, muren, vloeren en daken apart aan te geven.

De Rc-waarde

De RC-waarde is de R-waarde per materiaallaag. Als je een isolerend product koopt dat uit meerdere lagen en materialen bestaat, heeft elke laag zijn eigen specifieke waarde. Samen bepalen de diverse waarden hoe hoog de totale isolatiewaarde is. Hoe hoger het getal, hoe beter.

De U-waarde

De U-waarde is de meting van het gebruikte materiaal. Bij een muur worden de stenen apart gemeten naast het isolatiemateriaal dat er tussen zit. Dat noemen ze de wamtedoorgangscoëfficient. Het cijfer geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter ontsnapt per seconde. Een lagere U-waarde geeft een hoge isolatiewaarde van het gebruikte materiaal. De warmte blijft dan binnen. Er zijn maximum waarden die een onderdeel van het huis moet hebben. Een deur houdt warmte slechter tegen dan een muur of dak, en mag daarom een hogere U-waarde hebben dan die muur. Hoe lager het getal, hoe beter

De λ-waarde (lambda-waarde)

De lambda-waarde heeft te maken met het isolatiemateriaal zelf. Steenwol, Glaswol, PUR en PIR-schuim hebben een eigen lambda-waarde. Het cijfer geeft aan hoeveel warmte er doorheen ontsnapt. Hoe lager het cijfer, hoe beter het isoleert.

  • Steenwol – λ =0,036-0,060
  • Glaswol – λ =0,034-0,041
  • PUR – λ=0,026-0,035
  • PIR- λ=0,019-0,031

Als je materiaal gebruikt met een hogere lambda-waarde, kun je toch goede resultaten krijgen als je het maar dik genoeg aanbrengt. Moet je wel ruimte hebben natuurlijk. De lambda-waarde is het uitgangspunt om de rest van de waarden te berekenen.

Andere blogs over de waarde van isolatiemateriaal

Bekijk ook deze vlog op Woontlekker: Houd rekening met de warmteweerstand van isolatiemateriaal, waarin het verschil in warmteweerstand ook wordt toegelicht.

De U-waarde van isolatieglas komt in deze blog aan de orde: HR++glas isoleert, geeft comfort en levert geld op.

In dit e-book over onze energiezuinige dakisolatie komt de isolatiewaarde van het materiaal ook aan de orde.

En hier lees je meer over de soorten isolatie.

Wees kritisch als je materiaal kiest

Ik kan me voorstellen dat dit ingewikkelde materie is en blijft. Hopelijk heb ik er wat meer licht op geworpen. Van belang is dat je informatie op de verpakking dus goed bekijkt en op zoek gaat naar deze vermeldingen en cijfers checkt. Wees kritisch: kies materiaal van goede kwaliteit met hoge isolatiewaarde. Het is een goede investering voor je comfort en voor de waarde van je huis!

Maak een verduurzamingsplan voor jouw woning

Wil jij je woning verduurzamen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Of heb je informatie maar sluit deze niet aan op jouw situatie? Je bent niet alleen! Veel bewoners die hun woning willen verduurzamen lopen hiertegen aan. Daarom heeft Woontlekker de cursus Verduurzamingsplan voor je woning gemaakt. Deze geeft je in 10 lessen inzicht in jouw persoonlijke situatie en helpt je een plan op te stellen. Kijk hier voor meer informatie.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!