Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Raamdecoratie en zonwering, waar moet je op letten?

blog energieneutraal wonen Woontlekker

14 mei 2015

Home » Blogs Woontlekker » Raamdecoratie en zonwering, waar moet je op letten?

Vouwgordijnen, rolgordijnen, jaloezieën, lamellen, gordijnen. De keuze is reuze als je op zoek bent naar raamdecoratie die ook als zonwering kan dienen. Zonwering heeft enkel nut aan de buitenkant van je woning, lees ik op diverse sites. Als de zonnestralen het glas raken warmt het glas op; zonwering binnen heeft dus minder nut. Op zoek naar wat bij mij past, ook financieel, heb ik heel wat sites bezocht en folders doorgekeken. In deze blog lees je over mijn overwegingen en wat ik uiteindelijk heb gekozen.

In mijn nieuwe huis heb ik een groot raam op het noorden en op het westen. En we vervangen het grote raam op het zuiden voor een kozijn met twee openslaande deuren. Er komt dus een enorme partij licht binnen. Fijn natuurlijk, maar hoe profiteer je het beste van de warmte en hou je het binnen aangenaam? Hoe kan je jouw woning beschermen tegen te veel zon en oververhitting? Ik kwam een filmpje tegen dat dit op een leuke manier verduidelijkt:

Gebruik de zon

In mijn online zoektocht kwam ik ook interessante informatie tegen over het onderzoeksprogramma Climate Proof Cities dat zich bezig houdt met het klimaatbestendig maken van Nederlandse steden. Daarin lees ik bijvoorbeeld dat woningen met vensters op het oosten en westen meer oververhittingsuren hebben dan woningen met vensters op het zuiden, omdat de zon op een zomermiddag heel hoog staat en dus minder goed naar binnen schijnt dan tijdens de ochtend en de avond wanneer de zon lager staat.  Dat betekent dus dat zonwering buiten aan de westkant zeer wordt aanbevolen, maar aan de zuidkant minder noodzakelijk lijkt. In de pdf ook een tekening met ontwerprichtlijnen voor een klimaatbestendige woning. Een aanrader om te checken als je gaat verbouwen of nieuw gaat bouwen. Bij energiezuinige nieuwbouw wordt altijd uitgegaan van oriëntatie op de zon, dus je huis zo te situeren dat je optimaal van licht en warmte van de zon gebruik maakt. Meer lezen.

Zonwering aan de buitenzijde

De beste keuze is dus iets aan de buitenkant op te hangen, zodat de zon het glas niet kan raken. Een zonnescherm of markies is fijn, want je kunt er onder te zitten. Een screen is ook een oplossing; een scherm dat plat langs het raam naar beneden glijdt. Maar vind ik minder handig bij openslaande deuren. Al dit soort toepassingen zijn tegen meerprijs trouwens ook elektrisch aan te sturen op basis van temperatuur en zonlicht. Ze worden dan ook bediend als er niemand thuis is. Ook nog eens veilig. Over screens vond ik een handig lijstje met tips.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor rolluiken. Handig als je privacy en een gevoel van veiligheid wenst. Rolluiken houden de zon en warmte buiten, maar omgekeerd houden ze tijdens de koude maanden die warmte ook beter binnen, zo valt te lezen in dit artikel op de Belgische site Livios. Dat maakt ze een energiebewuste keuze. Mij spreken rolluiken niet aan, dus op mijn lijstje staan ze niet.

Mijn keuze

Ik ben er voorlopig uit. Ik schrijf voorlopig, omdat ik nog niet weet hoe het huis woont, hoe de lichtinval is en hoe warm het wordt. Een zonnescherm op het zuiden lijkt me fijn, ook als terrasoverkapping. Die aanschaf stellen we nog even uit, in ieder geval tot na de zomer. Omdat ik wel iets dicht wil kunnen doen, komen er gordijnen voor het nieuwe kozijn. Ze kunnen tot de grond, want er zit geen verwarming voor. Dat is ook een handige beslissing omdat dat kozijn 1 of 2 weken voor we verhuizen pas wordt geplaatst en ik mijn keuze voor raamdecoratie wel eerder gemaakte wilde hebben. Volgens mij dus voor nu een slimme keuze.

Voor het raam aan de westkant heb ik gekozen voor brede jaloezieën, aan de binnenkant dus. Ik heb voorkeur voor screens aan de buitenzijde, maar ook hiervoor geldt dat ik het huis nog onvoldoende ken om goed te kunnen inschatten in hoeverre de warmte die daar binnenkomt gewenst is of niet. Met jaloezieën kan ik licht en hopelijk warmte temperen. En ik heb daar dan geen gordijnen nodig.

Aan de noordkant is de keuze het minst moeilijk, omdat daar wel licht binnenkomt, maar niet te veel warmte. Ik kies daar voor gordijnen tot op de vensterbank. Er zit een brede radiator onder, vandaar die lengte.

Overigens schreef ik een aantal weken geleden over de twee leilindes als natuurlijke zonwering die ik in de achtertuin heb laten plaatsen. Ze filteren het zonlicht in de zomer en zorgen er ook voor dat we minder inkijk van de buren hebben.

Benieuwd wat wij allemaal hebben verduurzaamd aan ons huis? Dat lees je hier: https://woontlekker.nl/zo-maakten-we-ons-huis-energiezuinig-en-duurzaam/

Andere interessante blogs…

Je huis koelen zonder airco

Je huis koelen zonder airco

Geen airco maar wil je toch je huis koelen? Hier lees je hoe je zelf zonwering maakt en andere tips om het koel te houden.