Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Regenwater opvang voor wc, was en tuin spaart drinkwater

regenwater opvang

10 november 2022

Home » Blogs Woontlekker » Regenwater opvang voor wc, was en tuin spaart drinkwater

Het lijkt een tegenstelling: regenwater opvangen en gebruiken als oplossing voor neerslagtekort. Maar dat is het niet. Hoewel er in Nederland regen zal blijven vallen, is het in het huidige klimaat belangrijk om het niet weg te laten lopen in het riool, waardoor het snel afgevoerd wordt richting de zee. We kunnen het regenwater benutten door het te bufferen: met het concept van een regenwater opvang. Regenwater opvangen en filteren voor wc, wasmachine en tuin spaart kostbaar drinkwater. Het is een slimme Nederlandse uitvinding van JustNimbus: via de regenpijp naar een grote waterzak in de kruipruimte. De waterzak is al bij honderden huishoudens in gebruik.

Jaarlijks begint vanaf april in ons land het droogteseizoen: watertemperaturen stijgen en bomen en planten gaan weer sneller groeien. De vraag naar water en daarmee de kans op watertekorten neemt toe. Er is sprake van een watertekort als er minder water beschikbaar is dan er nodig is. Bijvoorbeeld als er in Nederland weinig regen valt en er ook weinig water via de Rijn en Maas ons land binnenkomt.

Regenwater benutten door te bufferen

Hoewel er op jaarbasis nog altijd veel neerslag valt, is deze ongelijkmatig over het jaar verdeeld en dat geeft problemen. Het leidt er onder andere toe dat er steeds minder water voor de drinkwatervoorziening is. En met wat minder douchen alleen komen we er niet. Dus is het zinvol om waar mogelijk andere opties te gebruiken. Regenwater opvang is zo’n alternatief. Je kunt het gebruiken om de tuin te sproeien, de auto te wassen, maar ook om het toilet door te spoelen en voor de wasmachine. Daarvoor is wel een goed functionerend regenwatersysteem nodig.

Landbouw en natuur zijn extra kwetsbaar, omdat het de laatste vijf jaar ook droger en warmer was dan de voorgaande jaren. Het probleem staat niet op zichzelf. Klimatologen zien het als een teken van de klimaatverandering. Opvang van regenwater kan de druk op onze watervoorziening aanzienlijk verminderen, en ons beter wapenen voor de toekomst.

regenwater opvang paraplu

Waarom is drinkwater besparen belangrijk?

Water is de bron van ons leven. Niet alleen van de mens, maar van al het leven op onze planeet. Slechts 0.26% van al het water op aarde is beschikbaar voor mensen en andere organismen. Dit komt neer op ongeveer 93.000 kubieke kilometer. Slechts 0.014% van het water kan gebruikt worden als drinkwater, omdat het grootste gedeelte zit opgeslagen in wolken of in de grond. De rijke landen verspillen water alsof het gratis en onuitputtelijk is. Dat is zonde. Droogte wordt een serieus probleem voor grote delen van de wereld. Het reinigen van water, zodat we schoon drinkwater uit onze kraan krijgen, kost ook almaar meer moeite en geld. Het waterbedrijf presenteert hiervoor de rekening en die gaat niet omlaag.

In 2040 is het verwacht drinkwatertekort in Nederland 300 miljard liter water. Vandaag de dag spoelen we jaarlijks gemiddeld ongeveer 230 miljard liter drinkwater door het toilet. Door het regenwater op te vangen wordt het gebruik van het water beter verspreid en is er met langere droge periodes water op voorraad.

Er wordt geschat dat de tarieven voor consumenten en bedrijven de komende jaren met minstens 20% omhoog moeten om de kwaliteit van het water op peil te houden.

Kortom, water besparen is goed voor de portemonnee, draagt bij aan duurzaamheid en de toekomst van de planeet, en past bij een duurzame leefstijl. Iedereen kan meehelpen met waterbesparing.

50% drinkwater besparen, hoe?

Regenwater opvangen, hoeveel is mogelijk? Eens mens kan misschien niet zo veel opvangen, maar met de regenwatersystemen van JustNimbus kan je per huishouden met een waterzak minimaal 4.500 liter bufferen. Horizontaal gemeten is per m2 dak zo’n 800 – 900 liter regenwater op te vangen. Dit betekent met een woning van 50m2 dakoppervlak ongeveer 40.000 – 45.000 liter water. Met hetzelfde getal wordt het riool ontlast en wordt drinkwater bespaard. Dit zijn dus 2 vliegen in 1 klap.

Met een regenwater opvang kun je 50% van je drinkwater besparen. Want berekeningen tonen aan dat huishoudens met een regenwatersysteem tot vijftig procent minder leidingwater gebruiken.

Voordelen van hergebruik regenwater

  • Besparing van kostbaar drinkwater
  • Zacht water, zonder kalk
  • Kalkvrij water verlengt levensduur machines en apparaten
  • Minder wasmiddel nodig, goed voor de portemonnee en het milieu
  • Perfect voor de plantjes en de tuin
  • Ontlasting van het riool
  • Minder milieubelasting (74% minder CO2-uitstoot)
  • Duurzame keuze

Onderdelen regenwatersysteem

Het Nederlandse JustNimbus biedt al langer een duurzame oplossing tegen de groeiende drinkwaterschaarste, met een innovatief regenwaterbeheersysteem waarmee huishoudens tot wel 50% op hun drinkwater kunnen besparen. Een enorme platte waterzak, die in vrijwel elke kruipruimte past, vormt de basis van dit systeem. In de meeste huishoudens blijft zo’n kruipruimte anders toch onbenut.  Het systeem bestaat uit:

  • Waterzak met een boven- en onderaansluiting
  • 1x zelfreinigend filter
  • Elektronisch geregeld vlottersysteem
  • Pomp
  • Alle benodigde hulpstukken en leidingen tussen bovengenoemde onderdelen
regenwater opvang systeem

De waterzak van JustNimbus kan geleverd worden in allerlei afmetingen maar het standaard formaat is 3,5 x 2,5 x 0,5 meter met een inhoud van circa 4.500 liter. De kruipruimte is de ideale plek vanwege de redelijk constante temperatuur door het jaar heen die goed is voor het behoud van het water en legionella geen kans geeft. Bij het systeem komt een zelfreinigend filter die aangesloten wordt op een regenpijp of meerdere regenpijpen. Er zijn verschillende type filters die op verschillende posities gemonteerd kunnen worden. Filters om op de regenpijp te monteren of om op een verzamelleiding van regenwater te monteren.

Om te voorkomen dat bij een langere periode van droogte het systeem zonder water komt is het zodanig ontworpen dat er altijd een minimale hoeveelheid water aanwezig is om de pomp te blijven voorzien van water. Een vlotter is ingebouwd op het laagste punt van het systeem.

De pomp zorgt ervoor dat het water uit de waterzak gepompt wordt als erom gevraagd wordt. Hij houdt de leidingen op een minimale druk van ongeveer 2 bar. Als de kruipruimte voldoende droog is kan de pomp daar geplaatst worden.
De installatie van een JustNimbus systeem wordt binnen een dag uitgevoerd, zowel bij nieuwbouw als in bestaande woningen, en vereist geen ingrijpende maatregelen.

Dankzij de digitale aansturing en het online dashboard kan de gebruiker altijd en overal de relevante informatie over het systeem aflezen. Een koppeling aan de weersvoorspellingen vergroot de verdere efficiëntie van de installatie.

Hier kun je een leuk interview met de bedenker van het regenwater opvangsysteem lezen, Iwan Fransen. Wij spraken hem op de beurs Eigen Huis.

regenwater opvang

Regenwater opvang.. doe het niet voor het geld

Op de website van JustNimbus is te lezen dat dit regenwater opvangsysteem een dikke 3.000 euro kost. Bewustwording en argumenten als in het in stand houden van ons rioleringssysteem, het bestrijden van de droogte en het behoud van de drinkwatervoorraad, moeten dus zwaarder voor je wegen dan de terugverdientijd. Want die wordt lastig met de huidige prijzen van ons drinkwater.

Dit artikel is tot stand gekomen met input van JustNimbus, er is niet voor betaald.

Andere interessante blogs…