Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Overheid betaalt isolatie van je dak, gevel, vloer en glas

dakisolatie Woontlekker

19 september 2016

Home » Blogs Woontlekker » Overheid betaalt isolatie van je dak, gevel, vloer en glas

Goed nieuws uit Den Haag! De overheid betaalt je isolatie. Niet helemaal natuurlijk: het rijk betaalt maximaal 20% mee aan de kosten van de isolatie van je dak, gevel, vloer en glas. Wil je af van koude voeten, tocht of andere ongemakken? Of gewoon energie besparen omdat je dan geld overhoudt voor leuke dingen? Kom dan nu in actie. Er is 60 miljoen euro beschikbaar. Belangrijkste voorwaarde is dat je minimaal 2 maatregelen laat uitvoeren door een erkend bedrijf. Sinds half september is deze subsidieregeling van kracht. 

Heb je een koopwoning en wil je je huis zeer energiezuinig of misschien zelfs energieneutraal maken? Dan is nu de tijd rijp, de overheid betaalt je isolatie deels. Om in aanmerking te komen voor deze nieuwe subsidieregeling moet je minstens twee verschillende soorten isolatie toepassen en van voldoende omvang: isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur, of HR++ of triple glas aanbrengen. De overheid betaalt eenmalig maximaal 20% van de kosten van de installatie mee. Voorwaarde is dat je dit door een erkend bedrijf laat uitvoeren. Zelf klussen kan dus wel, maar daarvoor krijg je geen subsidie.

Update maart 2023: Tijden veranderen, subsidies en websites ook! Check hier of je subsidie of een lening kunt krijgen voor het verbeteren van je huis: Energiesubsidiewijzer: vind eenvoudig subsidies en leningen | Verbeterjehuis

Inmiddels is het zo dat als je 2 maatregelen neemt, het bedrag hoger is dan voor één isolatiemaatregel. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting.

Verder met de tekst uit 2016:

Overheid betaalt meest isolatie dak en glas

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling uit. Op deze site vind je een overzicht aan welke eisen de isolatiewaarde moet voldoen. Een uitgebreide tabel toont de minimale kwaliteit van de energiebesparende maatregel , de minimale oppervlakte en hoe hoog de subsidie per vierkante meter is.
Die is hoog bij triple en HR++ glas en ook bij dakisolatie. En het minst bij spouwmuurisolatie en vloer- en bodemisolatie. Duidelijk dus wat letterlijk en figuurlijk het meest oplevert en waar de overheid ons graag mee aan de slag wil laten gaan. Op deze site staan ook 2 handige voorbeeldberekeningen.

Ook subsidie voor aanvullende maatregelen

Als je de smaak te pakken hebt en meer wilt doen, kun je nog meer subsidie aanvragen. Voor aanvullende energiebesparende maatregelen zoals isolerende deuren en kozijnen is extra geld beschikbaar. Je kunt de subsidie ook combineren met andere tegemoetkomingen, zoals bijvoorbeeld een gemeentelijke subsidie of lening. Dus stapelen mag.

Veel informatie hoe je verduurzaamt en van het gas af gaat vind je ook op de website van Energievergelijk.nl, bijvoorbeeld deze overzichtspagina.

Isolatie scheelt veel energieverlies

Ik schreef recent een blog over hoeveel energieverlies verschillende soorten isolatie schelen. Een gemiddelde woning die niet of nauwelijks geïsoleerd is verliest namelijk nogal wat warmte.

  • 30% via het dak
  • 20% via de spouwmuur (en ramen met enkel glas)
  • 10% via de vloer
  • 10% via kieren en koudebruggen
Warmteverlies woning

Andere interessante blogs…