Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Ruiten met HR++ glas verbeteren het comfort in je woning

HR++ glas

28 december 2020

Home » Blogs Woontlekker » Ruiten met HR++ glas verbeteren het comfort in je woning

Heb jij nog oud dubbel glas in je kozijnen, misschien van tientallen jaren geleden? Dan is het een heel goed idee om die te vervangen. Je staat er niet bij stil, maar het dubbel glas van toen heeft de kwaliteit van het enkel glas van nu! Ruiten vervangen door HR++ glas kan het comfort in je woning aanzienlijk verbeteren. Wij lieten het glas op de benedenverdieping vervangen en ik merk het verschil het meest op mijn kantoor aan de noordzijde: het is er nu heerlijk warm! Het offertetraject vergde wat uitzoekwerk. Zelf regelen bleek 60% goedkoper dan collectieve inkoop. Eigen onderzoek leverde dubbel en dwars op!

De ruiten in je huis zijn een enorme koudebron, wist je dat? Er is de laatste jaren veel aandacht voor isolatie: voor het isoleren van je dak, voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie. In dat rijtje hoort ook isolatieglas thuis: HR++, triple glas, of vacuümglas. Dat laatste is het nieuwste van het nieuwste: een dikke enkele laag glas zelf wordt technisch verduurzaamd, er zit dus geen lucht tussen glaslagen die voor de isolatie zorgt. Voor de individuele consument is het nog niet beschikbaar, het zit er aan te komen. Triple glas past niet in bestaande kozijnen van dubbel glas. Het zijn immers 3 lagen glas, dus het totaal is dikker.

HR++ glas

Beneden 7 ruiten vervangen, totaal 12 m2

OK, HR++glas moest het dus worden. HR staat voor Hoog Rendement, er zijn diverse kwaliteiten in. Op dit moment veel toegepast is HR++. Het was bijna de laatste stap in de verduurzaming van onze 70-er jaren woning: beneden 7 ruiten vervangen, in totaal 12 m2. Op de bank vlakbij het draairaam tocht het vaak, in de keuken is het in de winter koud bij het raam en op kantoor (noordzijde) heb ik het  – door het vele stilzitten overdag – vaak koud, vooral in de winter. Isolatie van dak, vloer en spouwmuur is afgerond (deels met dank aan ISDE-subsidie). Inclusief kleinere ingrepen als kierdichting en folie achter de radiatoren.
En toen kregen we een folder van Winst uit je Woning, een club die collectief inkoopt zodat woningeigenaren tegen een aantrekkelijke prijs kunnen verduurzamen.

Winst uit je Woning koopt tijdens een actie voor een grote groep huiseigenaren in een gemeente in. Hierdoor zijn de voorwaarden van de maatregelen goed en de prijzen scherp, zo valt in de folder en op de website te lezen. De uitvoerende bedrijven worden door middel van een veiling gekozen. Er wordt alleen samengewerkt met leveranciers die voldoen aan strenge voorwaarden. Hierdoor zijn kwaliteit, service en garantie gegarandeerd, schrijven ze.

Deze aanpak komt betrouwbaar over. De suggestie dat met de gemeente wordt samengewerkt versterkt dit. Of dit in onze gemeente echt zo is, betwijfelden wij overigens.

Op de site vulde ik de maten van alle ruiten in. We ontvingen snel de initiële offerte met de naam van het bedrijf erbij dat de klus zou uitvoeren. De volgende stap was deze langs te laten komen voor het inmeten van de ruiten.

De definitieve offerte na het inmeten was 50% hoger, geen 2.200 maar 3.300 euro! Hoe was dit mogelijk? Het verschil zat voornamelijk in de inzet van een kraan en 3 ventilatieroosters van nog onbekend merk.

HR++ glas

Eigen onderzoek glasbedrijven

Die veel hogere offerte was voor mij het sein om meer onderzoek te gaan doen. Toen wij verhuisden naar deze woning had ik het enkellaags veiligheidsglas naast de voordeur al laten vervangen voor HR++ glas door de plaatselijke glaszetter. Die zou een optie zijn. Via Google kwam ik uit bij een bedrijf in Brabant. Ook daar kon ik op de site de maten invullen. De offerte van dit bedrijf was 60% goedkoper dan de definitieve offerte van Winst uit je Woning, op basis van collectieve inkoop: 1.950 euro! Er was geen kraan in opgenomen en het aandeel arbeidsloon was fors kleiner.

HR++ glas

U-waarde van HR++ glas

Toen sloeg de twijfel toe; zou dit wel in orde zijn? Zouden we wel HR++-glas krijgen? Ik mailde enkele technische vragen over de isolatiewaarde van het glas – de U-waarde – waarop de eigenaar mij belde en een boel technische antwoorden gaf. Logisch want ik had technische vragen gesteld…

Hij bood aan langs te komen om de ruiten in te meten. Goed plan! Tijdens zijn bezoek vroeg ik langs neus en lippen of er misschien een kraan nodig was. De 2 ramen bij de zithoek zijn aan de forse kant, dus hebben nogal wat gewicht. Dat was niet nodig, meende hij; ze komen met 3 man en tillen gedrieën de oude ruit eruit en zetten de nieuwe er in. In totaal zou de klus ongeveer een dagdeel duren, ook veel minder dan de man van Winst uit je Woning tijdens het huisbezoek had aangegeven. Vandaar dus: minder montagekosten.

HR++ glas

Vergelijk aanbiedingen HR++glas

Voor een second opinion heb ik een expert uit mijn netwerk beide offertes laten bekijken. Die bevestigde mijn eigen conclusie dat de goedkoopste offerte goed in elkaar stak. Dus deze werd het!

Het gaat mij er natuurlijk niet om Winst uit je Woning af te kraken. Wat ik je vooral wil meegeven is dat je niet blindelings vertrouwt op collectieve acties, maar ook zelf op onderzoek uitgaat. Onze aanpak toont aan dat dat kan lonen. Het kan natuurlijk best zijn dat collectieve inkoop in andere gevallen wel aantrekkelijk is. Heel verstandig om aanbiedingen voor HR++glas en andere maatregelen om te verduurzamen dus te vergelijken.

Ik heb Winst uit je Woning nog de tip gegeven in de initiële offerte al een kraan als extra post te benoemen. Als hij dan niet nodig is gaat de definitieve offerte omlaag. Dat zet de mensen niet op het verkeerde been, want communiceert heel anders!

HR++ glas

Klus ruiten vervangen snel geklaard

In de offerte had het Brabantse bedrijf een dagdeel geoffreerd en de inzet van 3 man: de eigenaar zelf, een voormalig timmerman en een derde medewerker. Dit drietal is een uitstekend op elkaar ingespeeld team zodat dat dagdeel ongeveer wel haalbaar bleek. Zij hebben goed werk geleverd, snel en heel netjes en namen niet alleen alle oude ruiten maar ook alle andere rommel die tijdens het werk ontstond mee. Wij zijn er heel tevreden over!

Wil je zien wat wij nog meer aan ons huis verbeterden: Dat lees je in dit overzichtsblog op deze site.

Ook je glas vervangen?

Wil je je glas gaan vervangen maar weet je nog niet welk soort of hoe je dit aan moet pakken? Download dan ons E-book ‘energiezuinig glas kiezen’ hieronder. Verschillende soorten glas worden uitgelicht, het belang van afstandhouders wordt uitgelegd en we vertellen je hoe je een leverancier kan kiezen. Ook geschikt voor eigenaren van monumentale panden!

Van het Brabantse bedrijf dat het HR++ glas plaatste heb ik de naam en de link weggehaald omdat een Woontlekker-lezer er een slechte ervaring mee heeft gehad. Ik heb het bedrijf geprobeerd te bereiken, maar geen contact kunnen leggen. Dit doet niets af aan mijn tevredenheid over de klus bij ons, maar naamsvermelding voelt niet goed meer.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!