Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Slimme uitwisseling van warmte en koeling op komst?

uitwisseling warmte koeling

19 november 2024

Home » Blogs Woontlekker » Slimme uitwisseling van warmte en koeling op komst?

In de huidige zoektocht naar duurzame oplossingen is een slimme uitwisseling op komst die de vraag naar verwarming koppelt aan de koeling in onze woningen. Een kijkje in de toekomst is dat we die efficiënt zullen gaan uitwisselen. Dan moeten gebouwen met elkaar verbonden zijn, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van de beschikbare energie. De provincie Zuid-Holland initieerde het ‘Afwegingskader duurzame warmte en koude’ en roept met medeondertekenaars op om niet alleen na te denken over duurzame warmte, maar ook over koude. Het is nog een beetje toekomst kijken, maar Woontlekker maakte deze blog over de uitwisseling van warmte en koeling.

Focus ligt nog op verwarming

Bij het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen ligt de focus nog steeds op verwarming in de winter. We denken na over verwarming: als we ’s winters het maar niet koud hebben in huis! Terwijl lange, warme periodes steeds vaker voorkomen, waarin mensen dure airco’s gaan aanschaffen om de hitte te bestrijden. Hierdoor stijgt de vraag naar airconditioning; velen zijn bereid om duizenden euro’s te investeren om een acuut probleem snel op te lossen!

Gevolgen van meerdere apparaten in huis

Het installeren van zowel een warmtenet of warmtepomp voor verwarming als een airco voor koeling, geeft meerdere apparaten in één woning. Dit is niet alleen inefficiënt, maar kan ook de effectiviteit van het warmtenet ondermijnen. Wanneer een airco in de winter wordt gebruikt om te verwarmen, kan het warmtenet vaak alleen dienen voor tapwater of piekverbruik. Dit maakt het moeilijker om de kosten te rechtvaardigen.

Circulair warmte en koude uitwisselen

De focus moet liggen op jaarrond klimaatbeheersing in onze woningen, we moeten veel verder denken dan alleen aardgasvrij worden. In de winter willen we natuurlijk niet dat het koud is in huis en in de zomer moeten we de hitte kunnen tegengaan. Een circulaire aanpak is veel slimmer: we wisselen warmte en koude uit. Dit betekent ook dat we moeten inspelen op de beschikbaarheid van externe energiebronnen, zoals de zon of het elektriciteitsnet.

De efficiëntie van gebouwen is te verbeteren door warmte en koude uit te wisselen door ze met elkaar te verbinden: het ene gebouw dat warmte nodig heeft, krijgt deze van een ander gebouw dat juist warmte kwijt moet om te kunnen koelen. Dit soort circulaire oplossingen kunnen ons helpen om duurzamer om te gaan met energie.

Impact van warmte minimaliseren

De voorspellingen wijzen erop dat in 2050 goed geïsoleerde woningen evenveel vraag naar verwarming als koeling zullen hebben. Passieve maatregelen in huis zijn dan goede oplossingen. Denk aan zonwering, dakoverstekken en zomernachtventilatie, om de impact van de warmte te minimaliseren. Het aanplanten van meer groen rondom gebouwen helpt vooral de temperaturen in stedelijke gebieden te verlagen.

Leren van Zuid-Europa

Met de opwarming van de aarde en de verwachte veranderingen in ons klimaat moeten we nu al nadenken over hoe we onze woningen gaan inrichten. We kunnen veel leren van de architectuur in Zuid-Europa, waar huizen veel beter bestand zijn tegen de hitte. Zo kunnen we onze woningen niet alleen voorbereiden op de huidige uitdagingen, maar ook op de toekomst. Een duurzame, comfortabele leefomgeving voor onszelf en toekomstige generaties is mogelijk, mits we bereid zijn om onze denkpatronen te veranderen en innovatieve oplossingen te omarmen.

Het ‘Afwegingskader duurzame warmte en koude’ bekijk je hier.

Deze blogs kunnen je ook interesseren:

Koeler zonder airco

Je huis koelen zonder airco

Andere interessante blogs…

Koeler zonder airco

Koeler zonder airco

De airco biedt comfort, maar corrigeert gebrekkig ontwerp en draagt bij aan energieverbruik en gezondheidsrisico’s. Kies bewust en duurzaam.

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!