Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Snap je het belang van ventilatie dan woon je gezond

blog energieneutraal wonen Woontlekker

26 februari 2016

Home » Blogs Woontlekker » Snap je het belang van ventilatie dan woon je gezond

Schimmel en vocht in huis. Iedereen kan zich er iets bij voorstellen. Vochtige muren, condens op de ramen, een muffe lucht, zelfs gezondheidsklachten. Wie snapt dat ventilatie belangrijk is, kan veel gezonder wonen. Bewoners blijken onvoldoende te beseffen dat de kwaliteit van het binnenklimaat hun gezondheid beïnvloedt. En helaas gaan er bij advies en installatie ook dingen mis. Deze blog gaat in op 2 van de 4 soorten systemen: mechanische en balansventilatie. In de video komt Richard Geraerts van Duco aan het woord, die ik op de installatievakbeurs VSK 2016 interviewde over het belang van ventileren.

Ventilatiesyemen A, B, C en D

In de vakwereld zijn 4 ventilatiesystemen bekend: systeem A, B, C en D. Deze indeling is puur gebaseerd op hoe de lucht in de woning wordt toe- en afgevoerd. Zonder waardering voor energieprestatie, comfort of luchtkwaliteit. Veel moderne woningen worden van mechanische ventilatie voorzien. Dit is systeem C: natuurlijke toevoer  en mechanische afvoer van lucht. Vervuilde lucht wordt via afvoerroosters afgezogen en naar buiten toe afgevoerd. Hierdoor ontstaat in de woning een onderdruk die ervoor zorgt dat verse lucht via roosters de woning wordt ingezogen.

soorten ventilatiesystemen

Credits beeld: NIBE

Mechanische ventilatie niet altijd goed geïnstalleerd

Is jouw woning na 1994 gebouwd, dan heb je waarschijnlijk mechanische ventilatie, systeem C dus. Je hebt dan ventilatieroosters in de gevel, afzuigpunten in huis en kanalen naar de ventilatie-unit. Die staat vaak op zolder. Helaas werkt het niet altijd zoals zou moeten. Vaak veroorzaakt door technische fouten van professionals. Informeer je dus goed als dit bij je nieuwe of te renoveren huis aan de orde is, want de vaklieden weten het blijkbaar ook niet altijd!

Energiezuinig: mechanische versus balansventilatie

Bij energiezuinige nieuwbouw en renovatie is ook vaak sprake van dit systeem. Ook systeem D wordt vaak toegepast: balansventilatie. Dit systeem zorgt er voor dat uitgaande warme lucht gebruikt wordt om de verse lucht van buiten te verwarmen. Het blijkt dat veel bedrijven je vaak liever een systeem C dan D adviseren. Systeem C zou makkelijker in aanleg en onderhoud zijn en bedrijven hebben er meer ervaring mee. Maar bewoners zouden verse lucht direct van buitenaf ook prettiger vinden. Dat las ik in de brochure ‘Mechanische ventilatie in woningen’ van LenteAkkoord. Je download hem hier.
Over balansventilatie schreef ik eerder een blog.

Metingen luchtkwaliteit maken bewoner bewust

Bewustwording en bewonersgedrag zijn essentiële voorwaarden voor een gezond binnenklimaat, meent Richard Geraerts van Duco. Als je in een vroeg stadium inziet hoe belangrijk het is thuis te ventileren, zijn veel problemen te voorkomen. Dit is vooral van belang omdat woningen steeds energiezuiniger gebouwd of gerenoveerd worden. Deze fabrikant stelt daarom kennisverzameling en informatieoverdracht centraal, zo vertelt Richard in de video. Op de beurs VSK 2016 presenteerde Duco een ventilatiesysteem dat per ruimte de luchtkwaliteit meet. Door die meetinformatie terug te koppelen, wordt de bewoner zich bewust van wat er in zijn woning gebeurt. En wordt het ook makkelijker gewoontes te veranderen. Voor Duco als fabrikant is dit bewonerscontact natuurlijk zinvol in commercieel opzicht. Maar het helpt jou als bewoner ook.

Meer lezen?

Op de site van Milieu Centraal vind je uitgebreide informatie over mechanische ventilatie.
Op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vond ik het infoblad Ventilatiesystemen in energiezuinige nieuwbouwwoningen. Deze is niet voor de particulier geschreven, maar wel informatief voor je. Je download het hier.

Alles over ventilatie in ons e-book

Wil je meer lezen over wat ventilatie precies is, hoe je een ventilatieplan maakt, welke ventilatiesystemen er zijn en wat het belang ervan is? Download dan ons e-book en ontvang naast kennis ook praktische tips hoe jezelf aan de slag kunt gaan. Het is helemaal gratis! Op onze ‘Gratis‘ pagina vind je meer van dit soort downloads.

Andere interessante blogs…